Спорт

Федерацията забрани на Краснобаева да ползва музиката и съчетанията, търси ѝ обезщетение

   


Раздялата на националната състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева с България изглежда няма да мине гладко, става ясно от публично писмо на президента на федерацията Илиана Раева. Писмото дойде часове, след като талантливата гимнастичка обяви, че вече няма да се състезава за България, а от изказвания на семейството ѝ се разбра, че тя ще замине за Армения.

Раева пише, че точните последствия за 16-годишната Краснобаева, която е родена в Русия и от 6-годишна живее у нас, ще станат ясни след заседание, насрочени за 7 октомври. Дотогава е ясно, че федерацията спира издръжката ѝ спонсорствата ѝ, считано от днес, и ѝ забранява да ползва музиките и състезанията, създадени, докато е била част от националния отбор - т.е. от 2021 година насам.

В допълнение се казва, че заради предсрочно прекратяване на договора ще ѝ бъдат търсени и обезщетения, без да се цитира какви.

Краснобаева бе сред обещаващите звезди на художествената ни гимнастика и сочена за една от фаворитките за следващата олимпиада. Публично се обсъждаше, че семейството на гимнастичката не е било съгласно, че тя не е била сред титулярките още на олимпиадата в Париж през 2024 година. Там федерацията изпрати Боряна Калейн и Стилияна Николова, които бяха с повече натрупан опит в големи състезания. 

Пълният текст на писмото на Илиана Раева:

БФ по художествена гимнастика Ви уведомява, че след изразеното лично желание в писмен вид на състезателката Елвира Тимофеева Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева, УС на БФХГ взе следното решение:
• Елвира Краснобаева да бъде освободена като член на НО на България, считано от 01.10.2024 г.
• Да бъде спряна от участие в гала спектакъла „Ескалджим“ Билбао/Испания от името на България
• На състезателката Елвира Краснобаева не се разрешава да ползва националната база з.“Раковски“, считано от 01.10.2024 г.
• С оглед на вложения труд за подготовката й за следващия олимпийски цикъл, на състезателката Елвира Краснобаева се отнема възможността да използва направените до момента музики и композиции
• С оглед на вложените финанси в нейното развитие като състезател до момента, включващи месечни средства от ММС и от спонсор, екипировка, музики за съчетания, медикаменти, мануално и друг вид възстановяване, спортни лагери, участия в МСК, премии и награди от ММС и БФХГ, се прекратяват месечните й възнаграждения от ММС и от спонсора, считано от 01.10.2024 г.

Съгласно чл.5.3 от договор №БФХГ-ММС-13 от 02.01.2024 г. състезателката Елвира Краснобаева дължи обезщетение на БФХГ, поради едностранно, предсрочно прекратяване на договора от страна на състезателя.

В случай, че не бъде спазено решението на УС на БФХГ (Решение №2, Протокол №381 от 30.09.-2024 г.), на състезателката Елвира Краснобаева може да бъде потърсена съдебна отговорност.

На първото легитимно заседание на новия УС на БФХГ, след редовното отчетно-изборно общо събрание, което ще се проведе на 07.10.2024 г., ще бъдете уведомени за последвали решения по казуса.

ИЛИАНА СИРАКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФХГ


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати