Свят

Иран изстреля повече от 100 балистични ракети срещу Израел

   


Ислямска република Иран изстреля повече от 100 балистични ракети по Израел, съобщи израелската армия. Сирените за опасност са прозвучали в цялата страна. Според местни медии в Йерусалим се чуват експлозии.

Отбранителните сили призовават изралеците „да останат нащрек и да следват точно инструкциите на командването на вътрешния фронт“.

„Когато чуете сирена, трябва да влезете в защитено пространство и да останете там до второ нареждане“, допълват те.

Малко по-рано САЩ предупредиха, че имат данни за такава атака. Смята се, че Техеран отвръща на ударите на израелските сили, които обстрелват бастиони на ливанската шиитска групировка „Хизбула“. В последните дни бяха убити редица нейните главнокомандващи, сред тях и лидерът Хасан Насрала.

В понеделник от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Израел провежда ограничени наземни операции в съседен Ливан. Малко след това израелската армия издаде предупреждение жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират поради планирани удари срещу цели на „Хизбула“. 

Израелските военни разкриха, че през нощта са нанесли „прецизни удари” по няколко обекта за производство на оръжия и инфраструктура на „Хизбула” край столицата на Ливан, смятано за крепост на подкрепяната от Иран групировка. Ударите между Израел и шиитската групировка продължиха и във вторник. Призивът на Тел Авив е за евакуация в 25 ливански села.

Балистичната ракета е военна ракета, обикновено наземна, която лети по балистична траектория, откъдето произлиза и наименованието ѝ. Курсът ѝ се определя от законите на астродинамиката и балистиката. Според предназначението си, балистичните ракети могат да се разделят на тактически и стратегически.

 


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати