Икономика

Кристалина Георгиева: България все още има шанс да влезе в Еврозоната догодина

   


България все още има шанс да влезе в еврозоната през следващата година. Това коментира за БНТ в първото си телевизионно интервю след началото на втория си мандат, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите й, страната трябва да се справи с инфлацията до края на годината като единствен непокрит към момента критерии за приемане на единната европейска валута.

"Във фонда ние смятаме, че шансът на България да влезе в еврозоната през 2025 година остава, въпросът е затова как да се реши последната задача, задачата за сваляне на инфлацията".

Според Георгиева е важно и как ще бъде проведена комуникацията с европейските институции, така че да може конкретният план за приемане на еврото да бъде изпълнен успешно. Управляващият директор на МВФ напомни защо е важно да станем член на еврозоната.

"В свят, който е по-податлив на шокове, те се случват по-често, по-неочаквано да имаме допълнителна защита като член на еврозоната е в интерес на българите".

Прогнозите на МВФ са за нисък растеж на глобалната икономика и за една изоставаща технологично Европа. Старият континент трябва да се съсредоточи върху реформи, които ще подпомогнат бързата дигитализация и осъвременяване на консервативната финансова система.

"За нас тази тема, структурни реформи, които могат да подкрепят динамичен растеж са изключително важни и в развитите страни и в развиващия се свят".

Кристалина Георгиева коментира и получените в края на първия й мандат критики, че МВФ подпомага Руската федерация с експертиза и наблюдение като оценява икономиката на страната.

"Мисия в Русия няма. Що се касае до икономическите консултации с Русия, това е задължение на фонда. Ние имаме отговорността да оценяваме икономическата ситуация във всички страни членки", заяви тя.

"Ние нямаме никакво намерение да бъдем фактор за това войната да стане по-жестока".

МВФ ще продължи с паричната си подкрепа за Украйна като програмата насочена към Киев достига 16 млрд. долара.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати