Новини

31 000 лв. ще плати Минеков на Вежди за клеветата, че бил мултак

   
31 000 лв. ще плати Минеков на Вежди за клеветата, че бил мултак

Това е едно падение. И като човек, и като талант, и като поведение. Просто ме е гнус, не искам да падам на това ниво. Аз съм човек, който има приятели, деца, всичко. Имам нуждата от уважение.

С тези думи Вежди Рашидов, потърсен от “24 часа”, посрещна новината, че окончателно е осъдил колегата си скулптор Велислав Минеков, също като него бивш министър на културата. Професорът бе на поста в служебните кабинети на Стефан Янев и първото на Гълъб Донев през 2021 г., а Вежди Рашидов оглавяваше ведомството в първото и второто правителство на Бойко Борисов. Преди 2 г. той стана и председател на Народното събрание като негов доайен и единствената фигура, оказала се тогава компромисна във вихъра на политическата криза. Минеков трябва да плати общо 31 638 лв. за нанесените на Рашидов и семейството му  “душевни вреди” с клеветата, че е работил за “Мултигруп”, и други обидни и клеветнически твърдения през годините. Дълго време търпях обидите му по мой адрес, допълва Вежди Рашидов.

Съдебната им сага започна още през 2021-а, когато той заведе дело за обидни и клеветнически твърдения срещу Минеков. През април 2022 г. на първа инстанция Софийският градски съд постанови, че изказвания на Минеков, направени в 16 публикации в продължение на 4 години - предимно в периода 2014-2018 г., са позорящи за доброто име и личното достойнство на Вежди Рашидов. Затова Минеков трябваше да плати 19 200 лв. Клеветническите твърдения, първото от които според иска на Вежди отправено още преди 10 години, обаче продължили и след това.

Преди броени дни - на 2 октомври, на трета инстанция Рашидов окончателно спечели делото срещу сина на известния скулптор проф. Величко Минеков. Така Минеков-младши бе осъден да плати освен онези 19 200 лв. по делото и лихви в размер на 12 438 лева. Определението Върховният касационен съд публикува на сайта си.

Сред хвърлените клевети по адрес на бившия парламентарен шеф бе и определението “мултак” с пояснението, че Рашидов е работил в компнията на бизнесмена Илия Повлов - “Мултигруп”. В интервю от 2022 г. за bTV Рашидов обясни, че “не е работил и една секунда” там, а с Илия Павлов се познават от социализма.

“Никога не ми е направил нищо лошо”, казва Вежди за покойния бизнесмен. 

Малко хора знаят, че Павлов работеше в Министерството на културата в студия “Време”, разказа още бившият шеф на парламента преди 2 г. в тв ефира. Именно оттам се познавали.

“Той за нищо не е съден, а аз от приятели не се отказвам”, каза той в типичния си мъжкарски стил по повод отношенията си с покойния шеф на “Мултигруп”. 

Защитник на Вежди в съдебната сага бе адвокат Менко Менков, който, както е известно, защитаваше и премиера Бойко Борисов както в делата му за клевета, така и при ареста му по времето на Бойко Рашков.

Пред “24 часа” адвокат Менков обясни, че първоначално делото е било заведено погрешно от техен колега. След като оттеглят частната тъжба обаче, го завеждат наново с искова молба. За странно адвокатът намира и голямата му продължителност. Но го определя като “смешно дело” и не вижда героизъм в това, че са го спечилили.

Изразяваше се в много дълга и продължителна атака от страна на г-н Минеков чрез множество средства за масова комуникация, почти непрекъснато в много дълъг период от време. Много дълга серия от клевети и обиди. Това беше необичайното в делото - продължителността му, коментира Менков.

Той припомни, че особено активен с обидни и клеветнически твърдения по адрес на Вежди Рашидов Минеков е бил и по време на протестите за сваляне на правителството на Бойко Борисов през 2020-а, също и през 2021 г.

“Когато г-н Рашидов беше министър на културата, основа Музея на социалистическото изкуство. Доста работи на бащата на г-н Минеков са изложени в този музей и не мисля, че благодарност може да се изкаже по подобен начин. 

Но такъв е животът. Съдът е приел нашата теза за достоверна и по справедливост е присъдил обезщетение на г-н Рашидов”, обясни адвокат Менков.

Несекващата фиксация на Минеков върху големия български художник и семейството му продължава с години. Именно това принудило Вежди Рашидов да заведе срещу него няколко дела за клевета и обида, които бяха категорично спечелени от бившия парламентарен шеф.

Велислав Минеков беше осъден на първа инстанция през април 2022 г., а през октомври същата година Рашидов го осъди и за невярно по думите на художника определение “мултак”, както и за нанесените му “душевни вреди”.

Сега, след като спечели тази дълга и грозна война, Рашидов е доволен - дочакал е да види справедливостта на българския съд, а спечеленото дело му дава вяра в бъдещето на българската съдебна система, която определя като “гръбнака на едно общество”.

Той благодари на екипа на адвокат Менков за професионализма. Още онзиден обаче, когато ВКС огласи решението си, Вежди Рашидов не искаше да коментира “осъдения клеветник” по “хигиенни съображения”.