Свят

Очаква се обявяването на Нобеловата награда за мир на фона на над 50 глобални конфликта

   
Очаква се обявяването на Нобеловата награда за мир на фона на над 50 глобални конфликта

След седмица, на 11 октомври, ще бъде обявен лауреатът на Нобеловата награда за мир, припомнят Асошиейтед прес и Франс прес. Това се случва в момент, когато светът е обхванат от над 50 конфликта, сред които най-големите са тези в Украйна и в Газа, които се разширяват в Ливан и включват Иран, цитирано от БТА.

Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, предложи идеята за "бяла година" без награда, като подчерта провала на усилията за постигане на мир. Той отбелязва, че смъртността в конфликти значително се е увеличила през последните две години, което прави ситуацията изключително опасна.

Въпреки това, Норвежкият нобелов комитет е категоричен, че ще има достоен кандидат за отличието тази година. Номинираните са 286, но имената им се пазят в тайна за 50 години. Все пак някои номинации са публично оповестени, включително организации, свързани с конфликта в Близкия изток, като Агенцията на ООН за палестинските бежанци и правозащитни групи от региона.

Други възможни кандидати са организации извън региона на Близкия изток, като Суданските центрове за спешна реакция и коалицията "Спрете роботите убийци", която се бори срещу автономните оръжейни системи.

Миналата година наградата беше присъдена на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която е затворена в Иран.