Свят

Бомби избухнаха край летището в Бейрут

   

  google

Няколко мощни бомби избухнаха недалеч от международното летище в Бейрут. Това стана минути след кацането на граждански полет от Париж. Смята се, че Израел е опитал да елиминира евентуалния наследник на Хасан Насрала.

Лидерът на "Хизбула" беше убит с удари от въздуха преди седмица. Американски новинарски сайтове написаха, че мощните бомби тази нощ са били насочени срещу Хашем Сафиедин. Той е племенник на Насрала, който ръководи политическите дела на организацията. Нито Израел, нито "Хизбула" направиха коментар за съдбата на Сафиедин.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да коментира публично дали Израел ще удари петролната индустрия на Иран. Вчера Байдън допринесе за скок на цената на петрола, след като каза, че с Израел обсъждат такива удари.

"Съединените щати не търсят по-широк регионален конфликт. Не искаме война с нито една група, организация или държава в Близкия изток. Знаете, че продължаваме да говорим с израелците, при това често. Обсъждаме отговорът им срещу Иран. Няма да говоря повече за това, за да не навлизам в спекулации. Обсъждаме отговора, нека това да е окончателната формулировка", заяви Сабрина Синг, говорител на Пентагона.

В едно от редките си изявления, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че ракетната атака срещу Израел е била законна и легитимна. Той заплаши, че страната му няма нито да отлага, нито да бърза да изпълни дълга си в конфронтацията с Израел.
 
„Никой, въз основа на никакви международни закони, няма право да се противопостави на нацията на Ливан, на ливанската „Хизбула”, защото сте подкрепили Газа и въстанието на палестинския народ. Това е техен дълг, те трябваше да го направят. Това е ислямско решение и логичен закон, а също и международна и глобална логика. Палестинците защитават земята си. Тяхната защита е законна и да им се помогне също е законно”, заяви Али Хаменей.