Икономика

Илиян Василев: Без въглищни централи не може да имаме устойчива енергетика

   


Проблемът е, че нямаме план как да си пренастроим енергетиката. Това заяви пред БНР енергийният експерт Илиян Василев.

"Пропуснахме десет години, в които можехме да заявим позиции, както и възможността да подготвим самата си енергетика за времето след момента, в който всеки прави това, което реши. Имаме сблъсък на лобита. Но въглищното очевидно е най-слабо. Ядреното тегли към една свръх инвестиция от десетки милиарди. Има битка на политики".

Въпросът не е за посоката, а за темповете и умението да направим прехода плавен, поясни още той в предаването "Хоризонт за вас".

"Различните страни имат различна адаптивна способност. По-богатите могат да грешат повече и да губят повече. Ние нямаме този допълнителен ресурс".
Без въглищни централи не може да имаме устойчива енергетика, смята Василев.

Истинският пазар, който се определя спрямо търсенето, предлагането и конкуренция, отдавна е излязъл като понятие от сферата на енергетиката, посочи още експертът.

"Влияят прекалено много фактори, които са извънпазарни, което пречи на пазара да даде правилни сигнали на играчите как да се адаптират към новите потребности и развитие. Климатичните политики бяха една идеология, която се намеси в пазара. Получи се небалансиран преход".
Той отбеляза още, "ние не успяхме да се подготвим за този преход".

"Българската политика в сферата на енергетиката се определя все повече от група от хора, които са извън пазара. Те се водят от интереси като усвояване на пари или реализация на климатични политики".