Новини

Иван Костов: Допуснахме корупция, която компрометира самите институции

   


Спор с мнозинството може да се спечели, защото истината първоначално винаги не се споделя от мнозинството. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ бившият премиер Иван Костов.

Една част от обществото у нас остава в миналото, движи се много по-бавно и споделя стари ценности, живее в днешното време, но с нещата от миналото. Мисля, че тези хора вече не са мнозинство. Това е и от смяната на поколенията, заяви той.

Всеки едноличен режим носи язвата на корумпираност и на разпад на институциите. Уреждането и връзкарството през комунизма бяха форма на корумпираност. Неимоверно трудно е това да се спре, но може да се ограничи в разумни граници. Ние обаче сме допуснали корупцията да вземе такива застрашаващи размери, да се качи на такива високи етажи, че компрометира самите институции, подчерта Костов.

По думите му, компромисът е начинът, по който обществото задържа всичко от миналото.

Това е консервативен начин, по който, когато в срещнеш подобна критична ситуация, да намериш в себе си кода, с който да я разрешиш. Но когато се правят радикални реформи, компромисът е голямо нещастие, защото те не бъдат да бъдат извършени докрай. Реформите са като градината - садиш я, а плодовете идват след години. Резултатът от реформите не се вижда веднага. Най-големият съюзник на истината е времето. То постепенно убеждава хората къде е истината и къде са лъжата и неправдата, каза още бившият премиер.