Справочник

Оранжев код за дъжд в 2 области, жълт - в 12

   
Оранжев код за дъжд в 2 области, жълт - в 12

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обавен в областите Бургас и Кърджали. 

Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. 

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над западните райони. На много места, главно в Южна и Източна България ще има валежи от дъжд, в Родопите и източните райони, валежите ще бъдат по-значителни с гръмотевична дейност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България - от север-североизток. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°.

Над планините облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над масивите от Западна България. На много места ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици; по-интензивни ще са явленията в Родопите и над централните и източни дялове на Стара планина. Ще продължи да духа умерен и силен вятър от югозапад, в по-ниските части на планините от Западна България - умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 8°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 21°-23°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.