Спорт

Ансамбълът ни се разпадна само два месеца след Париж 2024

   
Ансамбълът ни се разпадна само два месеца след Париж 2024

Четири от петте състезателки от ансамбъла на България по художествена гимнастика прекратяват кариерите си. Това обяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева пред БНТ.

"Четири от момичетата в ансамбъла при жените се отказват. Това са Маргарита Василева, Магдалина Миневска, Камелия Петрова и Рейчъл Стоянов. Весела Димитрова (б.ред. - треньорът на ансамбъла) е направила нов подбор, остава само София Иванова. Новите момичета ще бъдат обявени на първото контролно. Те са в момента на Белмекен. Има колебания в Рейчъл, която може би има шанс да се върне", заяви Раева.

Новината е изненадваща, тъй като само преди две седмици ансамбълът ни се появи за получаване на награда от пресклуб "България" за отбор №1 на август заради четвъртото място в многобоя на олимпийските игри в Париж 2024. Тогава тъкмо София Иванова, която сега се оказа единствената, която остава, заяви: "Имахме един месец почивка, имахме време да мислим, всяка сама със себе си. Събрахме се и решихме да продължим в този състав. Сега ще работим година за година, без да гледаме конкретно към следващата олимпиада."

Тогава дори момичетата обявиха плановете си да тренират на Белмекен съчетания с пет ленти и с три топки/два обръча за следващия сезон. След настоящия обрат новите състезателки тепърва ще свикват помежду си, както и със съчетанията. Но това вече трябва да бъде ансамбълът, който ще се готви за следващите игри - в Лос Анджелис през 2028 г. За тогава пък изпълненията ще са с пет топки, както и с три обръча/два чифта бухалки.

Илиана Раева коментира отново скандала с досегашната националка Елвира Краснобаева, която отказа да се състезава за България и ще представя занапред Армения.

"Ако неучастието на Елвира в Париж е причината да се откаже да се състезава за България, това ще е много жалко. Това означава, че няма реална представа какво означава големият спорт и че в него отиват тези, които са най-добре подготвени и имат големия опит да се състезават. По време на нашия лагер преди Игрите в Париж имах достоверна информация, че майката на Елвира води разговори с Франция. След като се върнахме от френската столица, точно в този момент имах обаждане от федерацията на Азербайджан, с която нейната майка също беше говорила и искаше да се състезава за нея. Аз оставах безмълвна и безучастна, защото си направих сметката какво означава националният отбор без Елвира. Няма път назад за нея в националния отбор", отсече Раева.