Еко

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

   
Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. 

Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в неизвестност след наводненията и свлачищата, опустошили част от балканската страна и отнели човешки животи, съобщават местни медии и Асошиейтед прес.

Българското правителство също разглежда възможността да бъде предоставена незабавно хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина. Щабът на отбраната поддържа контакт с армията на пострадалата от наводнението страна за необходимата инженерна техника и средства, които да бъдат предоставени.

Босна се обърна за помощ към Европейския съюз след бурята в нощта срещу петък, която наводни райони от страната, разруши пътища и мостове и отне живота на 18 души, а десетки бяха ранени. Властите съобщиха, че 10 души все още са в неизвестност - повече от южното босненско село Доня Ябланица, което беше почти изцяло затрупано от скали и отломки от кариера на хълм над селото. В Община Ябланица, южна Босна, е обявен тридневен траур от днес до 8-и октомври, съобщи босненската секция на радио "Свободна Европа".

Сред осигурите и предложили помощ страни са Хърватия, Сърбия, Словения, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Чехия и Турция.