Анализи

Борисов: Направихме глупост с конституцията, вече ще мерим 3 пъти преди да режем

   
Борисов: Направихме глупост с конституцията, вече ще мерим 3 пъти преди да режем

"Направихме голяма глупост с конституцията, сега я отчитам. И се обръщам към колегите, които всеки ден говорят за съдебни реформи - без да го премерим 3 пъти, няма да позволя да се отреже нищо вече".

Борисов отчете, че ГЕРБ са имали най-много депутати за успехите, с които някои сега се хвалят от времето на кабинета Денков-Габриел. "Така и ние с най-много депутати подкрепихме конституцията. Преди бе служебното правителство на Радев или президента Х, който носи отговорност. Сега служебно правителство, за което никой не носи отговорност и парламент, в който се правят всякакви мнозинства... С тази конституция се получава абсолютна безотговорност", отчете лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ не подкрепя идеята, че бъдещият премиер трябва да е равно отдалечен от партиите.

"Това е формула на безотговорността и задкулисието, да викаш: нямам вина за нищо. Ако искаме да носим отговорност аз, Кирил, Доган, Пеевски, Зафиров, Гуцанов, Тошко Йорданов, който направи мнозинство и иска да променя закона, трябва да направи и правителство, и да влезе в него. Така имахме стабилно правителство с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Лидерите влизат в правителството. На мен най-малко ми се иска, но само това може да гарантира стабилност, другото са плаващи мнозинства, с които ще се изпобиеме в НС. Веднъж те ще ни излъжат, после ние и т.н", обясни той как вижда бъдещия кабинет.

"Истински ме притеснява тишината по машините за вота. Прибраха ли ролките от предния вот, дали си съхраниха или изгоряха?", попита той.

И призова българите да гласуват, да има избирателна активност, която да даде възможност които да са, да управляват.

Среща със столичния актив на партията провежда днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Йорданка Фандъкова, която е водач в столичния 24 МИР, която се спря на плановете на ГЕРБ-СДС за промени в образователната система
Стопкадър ГЕРБ
Йорданка Фандъкова, която е водач в столичния 24 МИР, която се спря на плановете на ГЕРБ-СДС за промени в образователната система Стопкадър ГЕРБ 

"Можем да гарантираме и да понесем отговорност, но ни трябва много добър резултат. Ако нямаме мнозинство и не формираме правителство ще минат 3-4 месеца и ще се говори същото. Гарантирам, че този път ще направя правителство. Каквото можем, ще направим. Ако имаме мнозинство, ще приемем всички закони. Ако нямаме мнозинство, ако нямаме партньори, не можем да направим нищо", предупреди той миналата седмица.

 

"Трябва да се постигне мир, светът се тресе от тия войни", подчерта екс премиерът.

"Идеолгията ни е мир, но трябва да се готвим и за война. И КСНС реши заедно - дронове.. Съвсем нова е стратегията на войната, съвсем нова война се води и ще се води. Имаме огромни възможности във военната индустрия за съвместна работа с евроатлантически компании. До 90-та година България е седма по производство на оръжие в в света, имаме квалифицирана работна ръка", отчете още Борисов.

Садим фиданки, а те умират да ги изрежат за фиданки, смъмри той опозицията.
Борисов подкрепя усилията и на ЦСКА, и на "Левски" за стадионите. и даде задача на общинските си съветници като дойдат предложенията да ги задействат бързо. "Видяхте на Пловдив почват четвърта трибуна. Следващото е общинският стадион във Варна, който е публично-частно партньорство. Ще имаме в София, Пловдив, Варна, Разград хубави стадиони", обеща той.

Срещата бе открита от председателя на Народното събрание Рая Назарян. А след нея думата взе Йорданка Фандъкова, която е водач в столичния 24 МИР, която се спря на плановете на ГЕРБ-СДС за промени в образователната система.

"Залагаме изграждането на 10 технологични училища на територията на цялата страна. Има и нова сграда за ТУЕС в София, което е едно от най-добрите технологични училища в България. Образованието ще изведе страната на добър път и то е това, което може да ни обедини", смята Фандъкова.

Бившият регионален министър Николай Нанков пък изреди плановете за инфраструктурни проекти. Ще си продължим програмата за саниране, която оставихме 2021 г. . закани се той. Минимум по 1000 училища на годишна база, обеща още той.

Втората тема, на която се спря бе свързана с обещание за качествено и ефективно управление на водните ресурси.

Трета основна политика ще е пътната структура, годишно ще се реновират по 2000 км пътища, ще се довършат магистрала "Хемус", "Струма" по дефилето, пътят от Ботевград до Видин и софийският околовръстен път, изреди той.

В регионалната политика ще правим само каквото е важно за хората и с което сме се доказали през годините, то ще е видимо през следващите 4 г., обеща Нанков.

Христо Гаджев, който бе шеф на парламентарната комисия по отбрана, пък се спря за акцентите в сферата на сигурността. Рискът за нова по-силна мигрантска вълна е налице, предупреди той, давайки и статистика от МВР. "Основна грешка на последните правителства е, че допуснаха мигрантите да се изнесат към София, а сега Столичната община се кани да открие нови 2 центъра вътре в София. ГЕРБ показаха, че могат да работят прокактивно с нашите партньори", каза той и се похвали с изграждането на защитното съоръжение по границата, което първоначално бе много критикувано. Гаджев отбеляза, че е имало и много добри отношения с Турци, а нелегалните не са се допускали да влизат в страната.

Припомни, че благодарение на ГЕРБ през март със закон е увеличен щатът на гранична полиция, тя охранява и бежанските центрове. Гаджев спомена част от усилията на партията до момента като изтъкна, че са планували инвестиции в камери и дронове за границата, но това е било спряно с падането на ГЕРБ от власт.

Александър Иванов се спря на целите, които си поставят за икономическото развитие. Реиндустрилизация, икономика насочена към по-висока добавена стойност ще са другата им цел. Спомена производство на чипове и др. ГЕРБ предвиждат 15 стратегически индустриални паркове със съответните жилищни площи. 2% от БВП да отиват за научна и развойна дейност също са в плановете им

 

.

Владимир Темелков зам.-кмет на Пловдив пък разказа за дигиталната еволюция, на която от партията се надяват. Без еврокомисар по иновациите няма как да постигнем прогрес, каза той, с което де факто припомни, че Екатерина Захариева е българският кандидат за пост с подобен ресор в ЕК.

"Премахване на електронния подпис - всички ни дразни. Той ще бъде заменен от дигитален паспорт, няма да си издаваме или подновяваме подпис. Няма и да плащаме за него. ЕС ще го въведе от 2026 г., да направим стъпка напред", анонсира той. Темелков разкритикува и концепцията за здравни досиета - трябва да си издадеш такова със заявление на хартия, а той например иска да го направи през мобилния си телефон. На нас ни трябва Биг брадър, национално видео наблюдение, заяви зам.-кметът. Според него с ежедневен контрол ще спазваме правилата много повече. Не е нужно всичко да става със санкции, може да е с ранно предизвестяване. Смята, че изкуствен интелект трябва да се въведе и в училище, и в здравеопазването.

Даниел Александров пък се спря на спортната тема. "2350 училища благодарение на ГЕРБ и Бойко Борисов, половината реновираха или получиха нови спортни салони, други още чакат. Само не може да го направим. 200% увеличаване на парите за спортни клубове", обеща той. Според него лев вложен в спорт спестява 5 лв за здравеопазване. Европейските и световни медалисти трябва да получават достойно финансиране, каза Александров. И се обърна към спортната общност: подкрепете ни, ние гарантираме.

Тома Биков пък акцентира на културата. И се похвали, че м.г. са извоювали около 200 млн. повече за култура, за съжаление обаче не всички тези пари ще се усвоят. Ангажираме се със структурна и дълбока реформа на начините на финансиране, каза той. Според него количественият критерий към директори на театри и опери и е грешен - иска се само да продават билети. Дали образоват или играят халтура няма значение, съжали Биков.

Опазване на културното наследство също е приоритет. Част от това е и градската среда. ГЕРБ предвиждат 8-годишна програма за ремонт на сгради, които са културни институции, защото нито една сграда не отговаряла на европейските изисквания. Ще има и нов метод за финансиране на галерии и музеи - ще е важна дейността, смисъла на съществуването, връзката им с образование и др.

Археологията страда от недофинансиране. Затова предвиждат програмно финансиране в сектора. И се закани да прекратят бумащината в сектора. Той благодари на Бойко Борисов за отпуснатите до момента пари.