Новини

Борисов от Хасково: Нашата политика е да гледаме хората в очите

   
Борисов от Хасково: Нашата политика е да гледаме хората в очите

Нашата политика е да гледаме хората в очите. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково. Борисов напомни, че според доклад от миналата седмица има 15-18 млрд. дупка в бюджета. Не разрешавам да се говори срещу нашите опоненти с квалификации, добави обаче той и обясни:

"Не е правилно Асен Василев да казва ПП и ДБ вдигнаха доходите, не е правилно да казваш ПП и ДБ оправиха дефицита. Ти (Делян Добрев - бел. ред) се правеше на опозиция и не гласуваше, но ние гласувахме за всички вдигания на пенсия и заплати. И двете партии могат да кажат заради нас се вдигнаха доходите и дефицита. Сглобката или съвместното управление изискват да партнираш по дадени теми с тези, с които работиш, дори да не си съгласен с тях. Това изисква тази коалиционна дисциплина. В нашите правителства пазехме финансовата дисциплина. В сглобката и ние се предадохме на левичарски популизъм и други политики и практики. Иначе щяха да кажат, че само ГЕРБ не искат да се вдигат заплатите. Но като няма подписано коалиционно споразумение за 4 г. - да се знае откъде ще се вземат пари, остава само един източник - да започнеш да взимаш заеми. Защото харчим повече отколкото придобиваме", обясни лидерът на ГЕРБ.

Спорът бил трябва ли този който е взел заемите да го амнистираш. И натърти, че като ПП се хвалят, трябва да споменават и ГЕРБ.

Сега като сме разделени всеки опитва да се върне в старото русло, където е бил - ние към финансова дисциплина, те как са взели заеми за повече доходи, смята Борисов.

Акценти от предизборната програма на ГЕРБ обсъжда днес активът на партията в Хасково. 

Водач на листата, която е под номер 18 в интегралната бюлетина е Делян Добрев. Той започна с представянето на акцентите в енергетиката.

Ден по-рано лидерът на партията Бойко Борисов бе на представяне на управленските приоритети и в София. "Още преди 4 г. ги предупредих, че като махат темела на сигурността - ГЕРБ, ще се въртят служебни правителства, ще забравят за Шенген и Еврозната. Сега искат от нас да се върнем и да гарантираме", каза той снощи.

"Не съм съгласен с идеята за отдалечен премиер - това е абсолютна формула на безотговорността и задкулисието. Ако искаме да носим отговорност, трябва да направим правителство, в което да влязат лидерите. На мен най-малко ми се иска, но само това може да гарантира стабилност", категоричен бе бившият премиер.   

Добрев Добрев подчерта, че могат да се впрегнат милиарди частен капитал за инфраструткруните проекти в България. "18-милиардната дупка ще почнем да я свиваме от първия ден, вместо да вдигаме данъци ще вдигнем икономическата активност, за да покрием увеличените социални плащания", каза водачът на хасковската листа.

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев съжали, че за 4 г. сме се придвижили назад. "ПАВЕЦ Чаира не работи, уникално съоръжение, правено през 80-те, а е счупен. Стотици милиони загубени от неговата неработа", посочи той. Дончев подчерта, че управлението не е читалищна дейност и трябват години опит преди да станеш зам.-министър дори.

"Ако някой нещо ще ви даде, то трябва да го вземе отнякъде. Или ще го вземе от съседа през преразпределителната функция на д, или от децата ви - теглейки дълг", каза бившият вицепремиер. И поиска разговор с професионални политици за икономическия растеж.

Според него България е по-богата от част от своите съседи спрямо БВП на глава на населението. А с по-грамотно управление може да достигне Гърция. "Ние произвеждаме компоненти за автомобили, не произвеждаме автомобили, части, а не цели машини. Трябва ни политическа дързост и комплекс от по-сложни движения. Трябва да разгледаме инвестиционното законодателство, ако нещо отнема година да отнема 3 месеца", смята той. Настоя и за внимателно отношение към подготовката на кадри и за умната употреба на вече налетите добри основи за иновативни технологии, например.

Бившата кметица на София и водач на листата на ГЕРБ в 24 МИР Йорданка Фандъкова се спря на образователните приоритети на партията.

"Продължаваме да надграждаме най-важните политики, които започнахме - разширяване на професионалното образование и дуалната форма на обучение, преструктуриране на приема и обвързването му с пазара на труда. А това най-добре се прави на местно ниво - държавата заедно с общините най-добре ще намерят кадрите нужни за даден регион. Важна е и връзката с бизнеса", подчерта тя. И увери, че ще продължат да инвестират в образование, въпреки тревожните бюджетни показатели. Дори се предвижда ново увеличение на заплатите на учители.