Анализи

Здравко Здравков пое РДСК, ще замита ли следите на безобразните строежи в София?

   
Здравко Здравков пое РДСК, ще замита ли следите на безобразните строежи в София?

Какво, ако не очевадна схема може да е назначаването на компрометирания бивш главен архитект на София Здравко Здравков за… началник на Регионалната дирекция „Национален строителен контрол”? Абсурдът, за който се говори от доста време, все пак се случи – досега бяха слухове, но вече официално бившият главен архитект на Столичната община оглави РДНСК. Което според експерти, освен всичко друго, е и явен конфликт на интереси!

Това уж е станало след конкурс, на който се е явил само още един кандидат – инж. Калин Йорданов, който така и не е стигнал до класиране…

Въпреки десетките публично известни скандали около него със съмнение за упражняване на корупционни практики и толериране на определени близки икономически кръгове, надуващи балона на презастрояване в София, именно плевенският гении на архитектурата бе допуснат до конкурс за този пост. Чиста случайност, нали?!

Неофициална информация за това, че арх. Здравков е готвен за позицията, започна да циркулира в публичното пространство в края на август, но от ДНСК опровергаха тогава твърденията и казаха, че се готви конкурс. Той е бил обявен на 19 септември.

Назначението на Здравков е очевадна схема за прикриване на следи, тъй като на практика пробитият плевенчанин ще трябва да контролира своите собствени актове като доскорошен главен архитект на столицата, както и на настоящия временен и бъдещия главен архитект, който ще бъде избран след конкурс.

Или да замете безобразията си…

Друго предимство, което дава новата позиция на Здравков, е комфортът, че той би могъл да си „спести” евентуални проверки във връзка с 8-годишната му „работата“ в общината (2016 -2024)Въпросът е риторичен, след като се оказва, че на практика той ще контролира собствените си разпореждания и издадени разрешенията за строеж в качеството му на главен архитект на София. Срещу безобразията на Здравко Здравков имаше няколко протеста, а Narod.bg направи и свое разследване на „работата“ му като архитект №1.

Временно изпълняващият длъжността главен архитект на София Богдана Панайотова недвусмислено изнесе факти пред обществеността за хаоса, който е заварила в дирекцията „Архитектура и градоустройство“, управлявана от Здравков цели 8 години. Стотици неправомерно издавани или забавяни документи, за които нееднократно медиите са алармирали, че са извор на корупция и лобистки интереси. Загубени са милиони от Столична община в съдебни дела. Милиони на данъкоплатците именно заради управлението на Здравков като главен архитект. И тук е въпросът къде е носенето на персонална отговорност, за която ни лъжеше ПП? 

Припомняме, че само за второто тримесечие на 2024 г. от Здравков са одобрени разрешения за строеж на 250 жилищни сгради с 3365 жилища в тях и 342 881 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), а също така на 5 административни сгради/офиси с 12 217 кв. м РЗП, както и на 56 други сгради с 61 024 кв. м РЗП, общо 311 сгради. Данните са на Националния статистически институт.

Дали в това море от документи не плуват строежи със спорен статут, вече е работа на… Здравко Здравков да каже. Или да замълчи, каквото му харесва.

На този фон въпросът колко близък е новият шеф на РДНСК до криминалния контингент става все по-актуален. Има ли вземане-даване с  разбойника Камен Балбузанов – Куката от родния му Плевен, дали Здравко Здравков работи за финансиста на ВИС-2 Димитър Антонов Цеков – Митята и неговите строителни проекти и какъв е интимният компромат, с когото най-вероятно е държан на къса каишка, за да изпълнява повелите на своите задкулисни господари?