Спорт

19-годишен спря Григор Димитров към 9-ото място в света и мач с Новак Джокович

   
19-годишен спря Григор Димитров към 9-ото място в света и мач с Новак Джокович

Григор Димитров се размина с четвъртфиналите в Шанхай и нов мач с Новак Джокович. Най-добрият български тенисист не можа да се пребори с Якуб Меншик (Чех) и претърпя втора загуба от толкова срещи с бившия №1 в света при юношите. 19-годишният чех спечели 6:3, 3:6, 6:4 и вече е само на едно място от топ 50.

Отпадането означава, че Димитров пропусна възможността да стане №9 в класацията на АТП. Той ще си остане 10-и, а шанс да го измести има Холгер Руне (Дан), който обаче трябва да спечели титлата на турнира "Мастърс 1000" в Китай.

Григор бе затруднен от тежкия сервис на младия чех, а още в началото на мача допусна пробив и не можа да го върне в първия сет. След това нещата се обърнаха в полза на бившия №3 в света, но в третата част първият му сервис отново изчезна и Меншик проби. Димитров използва последната си възможност да остане в мача, но при 4:5 при свой сервис бе изненадващо пасивен и двубоят приключи.

Така шансовете на нашия тенисист да играе във финалите на АТП в Торино през следващия месец не се увеличиха. В моментната ранглиста с точки само от началото на този сезон Димитров е 10-и, а последната 8-а позиция за момента заема Джокович. Рекордьорът по титли от "Големият шлем" за 10-и път ще играе на четвъртфинал в Шанхай, след като отнесе 6:3, 6:2 Роман Сафиулин (Рус).