Икономика

ПП-ДБ: Отново ни плашат с лъжата, че държавата няма пари

   
ПП-ДБ: Отново ни плашат с лъжата, че държавата няма пари

Както по време на всяка предизборна кампания, и сега в медиите се появиха политици и анализатори с "тревожни сигнали" за финансовото състояние на страната. Чуват се призиви за рязане на разходи за здравеопазване и образование, замразяване на минималните заплати, даже за спиране на програмата за финансиране на общините. Но пък същите политици, най-вече от ГЕРБ, тръбят как ще санират безплатно цяла България с пари от бюджета - докато развяват лъжата за "дупката в хазната", която достигала астрономическите 18 милиарда лева.

Наскоро служебният министър на финансите Людмила Петкова посочи, че разходите догодина ще надхвърлят приходите с 18 млрд. лв. Тя самата обаче призова да не се спекулира с това число, защото има мерки, с които да бъде намалено и тя самата ще предложи тези мерки да се обсъдят с политическите сили. Всички внушения преди това обсъждане попадат в графата предизборно говорене. Петкова потвърди също, че тази година България ще завърши с планирания 3% дефицит, като за догодина също ще се заложи 3%, за да влезем в критериите за еврозоната.

Как се появи числото 18 милиарда и защо сега? Всяка година през август министерствата и агенциите заявяват финансовите си нужди. Разбира се, тези искания винаги надхвърлят предходния бюджет. А след това политиците в Министерския съвет и парламента коригират разходите - без изключение.

Последните три бюджета на България са правени от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и Асен Василев, като финансов министър. С тези бюджети доходите растат

- увеличават се заплати, пенсии, подкрепата за младите семейства, а общините за първи път в бюджета за 2024 г. получиха безпрецедентни средства за подобряване на живота в регионите.

В последните три години България успява да завърши с дефицит под 3%, а за 2023 г. - с 1,9%. Но това не пречи по време на всяка предизборна кампания да се повтаря отдавна изтъркан рефрен. Под страховития сценарий, че държавата ще фалира, ГЕРБ залагат на изкуствено ниски доходите на хората, така че когато в края на годината останат пари, те да се налеят в магистрали и саниране. А знаем, че корупционните схеми се развихрят точно около парите за инфраструктура. Затова и 50 години по-късно още няма готова магистрала "Хемус".

С политиката на ПП-ДБ за доходите през последните 3 години България отлепи от дъното и десетки хиляди българи се върнаха от чужбина. Тази политика залага на инвестиции и в хората, а не само в инфраструктура

- в по-високи доходи и в по-качествено и достъпно здравеопазване и образование. В крайна сметка целта е младите семейства за изберат да живеят в България и демографският проблем на страната да се реши трайно.

На изборите на 27 октомври хората ще определят и кой да определя политиката по доходите. И дали държавата ще инвестира в корупционни схеми за магистрали или в хората.