Анализи

Терзиев: Темата за бежанците е чувствителна, използването й е нечовешко

   
Терзиев: Темата за бежанците е чувствителна, използването й е нечовешко

Отново нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на ДЕЦА и заигравка със страхове и манипулации. През последната седмица в общественото пространство забълбука поредната дезинформация около създаването на нови центрове за непридружени деца бежанци в районите "Оборище" и "Витоша". Темата за бежанците е повече от чувствителна, затова използването ѝ за каквито и да било цели е нечовешко и непристойно, особено когато става дума за деца. Това написа кметът на София Васил Терзиев в своя фейбук профил.

"Можете ли да си представите вашето дете или внуче, брат или сестра на мястото на тези млади хора?"

Той поясни, че Столичният общински съвет е гласувал в София да се създадат 2 защитени жилища за общо до 20 деца бежанци на възраст от 3 до 18 години, които са в България без своите родители.

"Сами, без близки хора. Инициативата е резултат от партньорството между Държавната агенция за бежанците и УНИЦЕФ-България, подкрепена от Столична община, и ще осигури социални грижи на най-уязвимите – децата. Жилищата ще бъдат готови за обитаване след година и половина или две.

Двата центъра, включени в този проект, имат ограничен капацитет: единият ще приюти до 12 деца, а другият – до 8. Това е всичко – осигуряват се грижи, подкрепа и защита. Финансирането – жилищата ще бъдат финансирани две години и половина с европейски средства и след това ще станат държавно делегирана дейност, както всички социални услуги и образованието, например. Столична община няма финансов ангажимент към проектите.

Обръщам се към всички – не се страхувайте, а помагайте на тези деца, както се опитва да направи държавата и ние в Столична община. Не приемам, че тези деца могат да бъдат оставени на улицата.

Този проект получи подкрепа от широк спектър политически сили – ПП-ДБ "Спаси София", ГЕРБ-СДС, БСП-За България, както и ИТН. Дори различни по идеология партии разбират, че е нужно да се погрижим за тези деца, които са останали сами, без семейство и защита. Въпреки това се намират гласове, които се опитват да всяват страх, като представят инициативата като заплаха за обществото. Насаме със себе си, задайте си въпроса и си отговорете честно – как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София?"