Новини

Лев инс продължава делото срещу Mediapool за 1 млн. лв. на втора инстанция

   
Лев инс продължава делото срещу Mediapool за 1 млн. лв. на втора инстанция

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) във вторник даде ход на делото за безпрецедентното обезщетение от 1 млн. лв., заведено миналата година от застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool. След като медията спечели делото на първа инстанция в началото на 2024 г., дружеството обжалва.

Компанията твърди, че медията е нанесла на застрахователя огромни щети със статия на финансовия журналист Цветелина Соколова от 27 септември 2022 г. Публикацията информира обществото за изказване на служебния финансов министър Росица Велкова пред Министерски съвет за проблем на България с международната система за автомобилни застраховки "Зелена карта". Според тогавашното правителство и според Комисията за финансов надзор въпросният проблем бе една от пречките пред страната да изпълни ангажиментите си за членство в еврозоната, поради което Росица Велкова внесе промени в Кодекса за застраховането през декември 2022 г. Ситуацията е коментирана и в поредица от годишни финансови отчети на българското Бюро "Зелена карта". Заради въпросния проблем бюрото бе поставено под международен мониторинг през 2018 г., който не е отменен и към днешна дата.

Според стенограмата на Министерски съвет на 21 септември 2022 г. министър Велкова заявява: "В случай, че казусът (с Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, известно като бюро "Зелена карта", б. р.) не бъде разрешен, наред с неизпълнение на ангажимента на България след присъединяване към ERM ІІ има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата "Зелена карта" на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи".

От 16-те застрахователни компании, които реализират приходи от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на българския пазар, в изказването на министър Велкова е спомената поименно единствено "Лев инс". Посочено е, че по дейността "Мониторинг на финансовата стабилност на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) чрез получаване на периодични справки за финансовото му състояние" през първата половина на 2022 г. отново са проведени "редица работни срещи между представители на Комисия по финансов надзор (КФН),застрахователна компания "Лев Инс" АДи "Националното бюро на българските автомобилни застрахователи", по време на които бяха обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети съвместно от националното бюро и застрахователна компания "Лев Инс" АД с цел намаляване задълженията на застрахователя към бюрото и към други участници в системата "Зелена карта".

Както на първа инстанция, така и на втора адвокатът на "Лев инс" поиска като свидетел да бъде допуснат изпълнителен директор на компанията. Миналата година Софийският градски съд не допусна тогавашният дългогодишен изпълнителен директор Павел Димитров (освободен от управата на "Лев инс" миналия месец, б. р.) да свидетелства, защото тогава той представляваше компанията и не можеше да се яви в тази роля. На втора инстанция пълномощникът на "Лев инс" доведе действащия изпълнителен директор Валентин Илиев, но и той не бе допуснат със същия аргумент.

В крайна сметка на заседанието на 8 октомври в продължение на около 40-50 минути бе изслушана свидетелката Албена Димитрова, ръководител на функцията за съответствие на "Лев инс", която заяви, че е икономист. По думите ѝ застрахователната компания никога не е имала "задлъжнялост", през 2022 г. никой от Комисията за финансов надзор не е идвал на проверка в компанията, а дружеството не е имало никакви запитвания или неизпълнения към Бюро "Зелена карта". "Министерство на икономиката и КФН не са се занимавали с нас", каза още свидетелката.

В резултат от статията, по думите на свидетелката, около 45 души напуснали компанията, включително и един изпълнителен директор - Гълъбин Гълъбов (според Търговския регистър Гълъбин Гълъбов е заличен от управата на "Лев инс" на 6 април 2021 г., тоест около година и половина преди статията на Mediapool, б. р.).

Наложило се също "Лев инс" като лидер на пазара да свали цената на застраховката "Гражданска отговорност" с ясното разбиране, че ще работи на загуба, за да устои на положението.

В края на заседанието свидетелката бе попитана дали освен със статията, се е запознала и с изказването на финансовия министър. Албена Димитрова отговори, че е прочела изказването, че с него няма проблем и, доколкото знае, "Лев инс" не е излизала с публична позиция до медиите, за да отговори на финансовия министър.

Съдът прие искането на адвоката на Mediapool Александър Кашъмов "Лев инс" да представи списъка с напусналия персонал, както и основанията и заповедите за освобождаването на хората. Следващото заседание бе насрочено за 4 март от 13.30 ч.

Миналата година делото на "Лев инс" срещу Mediapool бе включено в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в контекста на продължаващата употреба в България на т. нар. дела шамари (SLAPPs) срещу журналисти и граждански активисти.

По същия повод тази година компанията "Лев инс" бе обявена за победител в категорията "корпоративно SLAPP дело" в ежегодните антинагради на "Коалиция срещу SLAPP делата в Европа" (CASE), обединяваща десетки европейски неправителствени организации.