Икономика

България е сред водещите държави за развитие на бизнес, според доклад на Световната банка

   
България е сред водещите държави за развитие на бизнес, според доклад на Световната банка

Преди дни Световната банка представи годишната си класация за условията за развитие на бизнес в 50 страни от целия свят. Класирането е ново и е извършено на базата на три основни показателя – “качество на нормативната уредба", "ефективност на публичните услуги" и "оперативна ефективност". Докладът е озаглавен "Готовност за бизнес". 

Според "качество на нормативната уредба", България получава 76,33 пункта, което поставя страната ни на 6-о място.

По показателя "ефективност на публичните услуги", България е оценена с 64,03 пункта и заема 11-о място сред 50 страни от целия свят.

Според "оперативна ефективност" страната ни е оценена със 70,49 пункта, което я поставя на 8-о място в проучването.

Класацията е ново издание на друг доклад, който Световната банка издава години наред, каза пред Радио София Лъчезар Богданов - старши икономист в Института за пазарна икономика.

„Той е видоизменен, но философията е сходна и тя е да даде сравнителна гледна точка за състоянието на това, с което се сблъсква всеки, който реши да стартира или оперира бизнес. Това е ключовото. Основните неща са свързани с достъпа до определени публични услуги, регулации, разходи, които бизнесът се налага да прави, за да отговаря на определени законови изисквания. България очаквано на някои места е по-добре, на някои – не чак толкова добре“, обясни Богданов.

По думите му, проблемите в България са няколко, но най-вече правна или политическа несигурност.

„Това е нещо различно от качеството на нормативната рамка. Това е антитезата на това да имаме една нормативна среда, в която е предвидимо и ясно какво се случва, по-скоро риск, по някакви причини, рязко да бъдат променени правилата на играта. Това е риск, който не се мери от този индекс“, посочи Лъчезар Богданов.