Новини

Хиляди си спомнят за Кирил Маричков във Фейсбук, летят некролог след некролог

   
Хиляди си спомнят за Кирил Маричков във Фейсбук, летят некролог след некролог

Новината за внезапната смърт на легендарния музикант и фронтмен на групата "Щурците" Кирил Маричков разтърси и натъжи цяла България. Музикантът почина при инцидент тази вечер. Той е бил заедно с "Фондацията" във врачанското село Селановци. По повод събора в селото е имало концерт на формацията. По време на изпълнение Кирил Маричков паднал от сцената и си ударил лошо главата. Инцидентът е станал около 18,45 часа. Незабавно била повикана линейка, но по пътя към Оряхово той починал. Легендата на българския рок щеше да навърши 80 г. на 30 октомври.

Хиляди изказаха съболезнования в социалните мрежи,  и споделиха негови песни. Групата "Фондацията", от която беше Кирил Маричков публикуваха черна снимка в памет на музиканта. 

Служебният министър на културата Найден Тодоров пред bTV:

Никога човек не е готов за тръгването на такива хора, върху тях се гради българската популярна култура. Мисля, че ще остане една дупка, която дълго време няма да бъде запълнена. Познавахме се и аз като всички хора от моето поколение израснахме с музиката на "Щурците". Години по-късно каних го да правим концерти с "Фондацията". 

Кметът на София Васил Терзиев

Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват. Кирил Маричков ни показа какво означава да останеш верен на себе си: "Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен." Уроците, музиката и думите ти остават. Почивай в мир! 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Отиде си една легенда! Бог да го прости!

Президентът Румен Радев

В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва.

Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри!

Светла памет! 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов

Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма.

Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края! Ти си вечен, приятелю!

Кметството в село Селановци във фейсбук страницата си

Поради трагичния инцидент всички мероприятия свързани със Селановският събор се отменят!

Светъл да е пътят към звездите на Кирил Маричков!

Певецът Орлин Горанов

С неописуема болка разбрах, че ни е напуснал Кирил Маричков. Един абсолютен диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика.

Авторитет, личност и абсолютна икона за всички възможни времена. Ех, друже.... Ще ни липсваш. Нека ти е леко там, сред памуковите облаци.

Искрени съболезнования към неговите близки.

Мъчно ми е, когато героите ни изоставят! Дълбок поклон.

БГ Радио 

Екипът на БГ Радио изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Кирил Маричков. Почивай в мир.

Radio Tangra Mega Rock

Неочаквано загубихме Кирил Маричков!

Патриархът на българския рок участва в първата наша рок група - "Бъндараците", преди да основе "Щурците".

Кирчо е починал след инцидент по време на концерт на "Фондацията".

С тях той трябваше да отпразнува 80-ия си рожден ден с голямо шоу в Зала 1 на НДК на 30 октомври.

Кирчо и Косьо Марков основаха радио "Тангра" през 1992.

Ние сме в пълен шок!!!

Силвия Йорданова във фейсбук

1977. Девети клас. Лятото. Концерт на Щурците в "Маймунарника". Мама не дава да изляза, на 16 съм. Със сложни маневри и куп лъжи успявам да се измъкна от нас и на бегом тичаме с момчетата от махалата по канала на "Евлоги Георгиев ", момчетата ме прехвърлят през оградата, отвън тълпа френетична, милиционери, енергията е неописуема.

На мен ми е първи концерт на живо изобщо в живота. Стоя като в шок, не вярвам на очите си, ще се пръсна от вълнение и излизат те, четиримата, забиват "Рок в минало време " и изревахме хиляди гърла вътре и отвън като змейове.

Дори не мога да заплача, толкова ми е мъчно. Сбогом, мускетарю.

Журналистката Диляна Ценова

Въздържам се да пиша инмемориум постове за известни хора. Наречете ме дребнава, но не мога да се отърва от усещането, че е цинично да приемаш съболезнователни лайкове за покойник, който не ти е бил близък.

На мен Кирил Маричков не ми беше близък, нито приятел, но този път няма да се въздържа, защото много отдавна го нося в сърцето си. Музиката на "Щурците" придружи и вдъхнови младостта, моята и на приятелите ми, с неговия глас свързваме купоните, пътуванията, първите трепети, трагедиите и възходите, големите глупости. Най-значимото събитие в нашия живот, идването на свободата, пак той го възпя: "Аз не съм комунист и никога няма да бъда... Аз съм просто човек!"

Светла му памет на този прекрасен, изтънчен, любим музикант! И бог да прости!

Режисьорът Евгени Михайлов. Негово е видеото на песента на легендарния музикант "Аз съм просто човек"

Бог да прости Кирил Маричков!

Сбогом, Щурецо!

Светло да ти е, Човеко!