Анализи

Борисов: От 3 кризи сме вадили България по най-добрия начин, можем и сега

   
Борисов: От 3 кризи сме вадили България по най-добрия начин, можем и сега

Лидерът на ГЕРБ призова да се гласува на хартия и даде съвет - машините за вота да се държат в държавен склад, примерно във военно поделение

От 3 кризи сме ви вадили по най-добрия начин. Сега дойде политическа, която се оказа най-тежка, заради омразата.

Това заяви в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"От тази криза може да се изведем с политически разум, с всички мерки, които изброихме и всеки да си изпълни обещанията", добави той.

"От образование и сигурност няма да мръднем, там сме най-добри. От санирането също - това е най-добрата социална политика. Надявам се и другите да го приемат. И "Хемус" и Търново-Русе - жизнено важни са", обеща бившият премиер.

ГЕРБ представя управленската си програма в Разград
ГЕРБ представя управленската си програма в Разград 

"Голяма грешка е, че научих българите да карат без пари (по магистралите -бел.ред) , а иначе плащаш навсякъде - до Мюнхен" - с тези думи Борисов анонсира плановете си за нови такси за магистралите.

Категорично против сме вдигане на данъците, подчерта той. Но добави: без редовно и стабилно правителство инвестиции не може да привлечем, а има възможност в отбранителната, в ИТ сферата и др.

"2009 г. като дойдохме, дойде гръцката криза, голяма криза. Ние се справихме, покрихме дупка от 6,7 млрд в бюджета и излязохме на плюс. Преодоляхме и миграционната криза, най-добре се справихме", заяви Борисов. Напомни и мерките за борба с КОВИД, както и последващото решение в ЕС за плана за възстановяване. И съжали, че всички държави са си взели парите, а ние още само си говорим за това.

При срещата си с Борисов новият български патриарх пък го попитал откъде е намерили сили и смелост по време на КОВИД да не затвори църкви и джамии, "когато от Москва до Белград, и Ватикана, и Мека, и Медина сложиха катинари на храмовете". "Само България единствена ги остави отворени. И мюсюлмани, и католици, и християни, те спазиха брилянтно мерките за сигурност, не допуснахме да се качи ръста на епидемията. Единствени в света", доволен бе бившият премиер.

Акценти от предизборната програма на ГЕРБ обсъжда днес активът на партията в Разград. Водач на листата, която е под номер 18 в интегралната бюлетина, е Делян Добрев.  

"Преди идвах да откривам стадиони, булеварди, църкви, джамии и нови заводи. Сега наши опоненти са тия, които навремето откраднаха, приватизираха разбойнически заводите, сега се изправят срещу нас с този корпоративен вот. Работниците в тези предприятия, приватизирани от един кръг агнешки главички, ще гласуват за една партия. Синовете и внуците им станаха политици и партийци", съжали Борисов в Разград.

Той посъветва водача на ГЕРБ Добрев да извадят за какви дефицити са говорели по кампаниите до сега - след всеки избори са се вдигали с няколко милиарда бюджетните дефицити.

"Направихме преглед на доходите. Василев правилно казва, че са се вдигнали, но при нас ако са били 10%, инфлацията е била нула, имали сте покупателна способност и сте ги усещали. Сега имаш по-всиока заплата, а купуваш по-малко. Да ви върнат обратно парите в джобовете - обраха ви като кардараши. Милиарди ви взеха от джобовете", ядоса, се експремиерът. И добави, че грабежът с горивата и дерогацията си е останал ненаказан.

Борисов призова своите от ГЕРБ да гласуват на хартия. И обясни, че го е решил, след като изслушал срещата при президента Румен Радев, който покани на разговор всички институции, заети с организацията на вота.

"Машините - частни, складът и той. Всичко частно. Държавата не е имала пари да си ги закара в д склад, в едно военно поделение можеше. Да вложат 3-4 хил. лв. за стелажи в някоя казарма. Ама в частен склад, а полицаят гледал кой влиза. Полицията гледа как някакви влизат, а полицаят много знае тия какво пипат. Те му казват, че само чистят, той какъв капацитет има да знае какво правят по поддържащата част", смята Борисов.

"Гледах тоя съвет и не си отговорих на нито един въпрос кое дава сигурност. Затова млъкнаха на тема машини", продължи той. И призова своите да гледат как се попълват протоколите, където има машини да снимат и крайния протокол.

Борисов се разгневи, че по време на обиколката си видял много ученици да пушат. "Семейството първо трябва да му каже, че е вредно. Последен е учителят, който да възпитава. Семейството, църквата и джамията възпитават добрите хора", смята Борисов.

"Трябва с примера си да покажем добрите хора. И по Европа някоя звезда като направи грешка наказания са брутални, защото милиони я гледат. С какво даваме пример на младите от парламента - с епитети, обиди, бутане, ръгане, късане на кабели? Това е най-висшит орган на държавата. Всичко е в нас - и за младите, и за старите. Затова има системни партии, партийни структури, те не се събират само за избори", каза още лидерът на ГЕРБ.

Ден по-рано Бойко Борисов бе в Дулово и Търговище.

"Статистиките от НСИ са стряскащи и не мога да ги опровергая. По време на Ковид-кризата дадохме по 50 лв. на пенсионерите, без да изкривяваме модела. Тогава с тези пари можеше да си купиш нещо, но сега със 120 лв. не можеш да си купиш нищо", заяви той в Търговище вчера.

"Въобще не трябваше да правя кампания при параметрите, които виждам. Трябва ни много мощна подкрепа, за да се захванем с управление в момента. Приказките, че това ще се реши с равноотдалеченост и без политически лица, звучат добре, но проблемите могат да станат неразрешими. Извън ГЕРБ, който доказано е правил стабилни коалиции, останалите се разпадат от 6 до 9 месеца", предупреди Борисов.

40 страници са отделили ГЕРБ за сектор земеделие. На първо място е развитието на проекта за поливно земеделие, като от партията напомнят, че в плана за възстановяване, който оставиха при приключване на мандата си, са били осигурили за това 984 млн. лв. "Това бе първият проект, зачеркнат от "Промяната", а вече и парите ги няма", отбелязаха те. Проблем е и усвояването на еврофонодовете в частта, свързана с програмата за земеделието.

Костадин Ангелов, който е водач на листата на ГЕРБ във Велико Търново, разказа за акцентите от програмата, посветени на здравеопазването. Преди това обаче припомни, че Борисов е изпълнил обещанията си църквата и джамията в Разград да бъдат завършени.

"Бяхме отделили милиони за да реновираме всички областни болници, няма ги - насочиха ги за дигитализация. Все едно да имаш вратовръзка, но да нямате риза", каза Ангелов. "Мобилните аптеки са голям проблем, няма аптеки. Ще направим законово промени мобилните аптеки да бъдат факт, обеща той. Но призна, че бюджетът е продънен, а предстоят трудни години. Само ГЕРБ може да изведе страната от кризата, в която се намира в момента", каза още Ангелов.

Делян Добрев връчи на активисти 3 грамоти, подписани от Бойко Борисов - на общинар с най-дълъг стаж в общинския съвет, за дългогодишна лоялност на партията, и за лоялност и отстояване целите на организацията, дори в най-трудните времена.

Той се спря на голямата дупка в бюджета - от 18 млрд. И припомни как ГЕРБ вече е излизал от тежки ситуации като тази, но породени от външни фактори. "Всички трябва да се затворим и да мислим месеци, дано намерим по-бързо решение, на огромната криза, на която сме в момента", смята Добрев. Ние не сме ви продавали мечти, ние сме прагматиците, които знаем какво вършим, каза той. Решението според него е привличане на инвестиции в големи инфраструктурни проекти, за обща стойност поне 20 млрд. "Трябва да започнем да усвояваме онези 50 млрд, които ЕС е усвоил за България. 4 г. по ПВУ сме усвоили 6%, по оперативните програми - 5%. 5,5% от 50 млрд.", настоя Добрев. И изтъкна, че само ГЕРБ могат да осигурят експертния потенциал за излизане от кризата.