Икономика Свят

Присъдиха Нобеловата награда за икономика на трима американски учени

   
Присъдиха Нобеловата награда за икономика на трима американски учени

Нобеловата награда за икономика беше присъдена на американеца от турски произход Дарон Асемоглу и американците от британски произход Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън заради приноса си в доказването на важността на обществените институции за просперитета на една страна, обяви Кралската шведска академия на науките в Стокхолм.

Обществата с лошо върховенство на закона и институции, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро. Изследванията на тазгодишните лауреати ни помагат да разберем защо, пояснява Академията в съобщение.

„Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите показаха значението на обществените институции за постигането на тази цел“, каза Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата за икономически науки.

57-годишният Асемоглу е професор в Масачузетския технологичен институт, както и 61-годишният Джонсън.

64-годишният Робинсън е професор в Чикагския университет.

Журито изтъкна работата на лауреатите, която осветлява как обществените институции играят роля в обяснението на това защо някои страни просперират, а други не.

Наградата за икономика е единствената Нобелова награда, която не е сред първоначалните пет, учредени в завещанието на шведския учен Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Вместо това тя е създадена чрез дарение от Шведската централна банка през 1968 г. Това кара критиците да я нарекат „фалшив Нобел“.

Нобеловите награди се състоят от грамота, златен медал и сума в размер на 1 млн. долара. Те ще бъдат връчени на церемонии в Стокхолм и Осло на 10 декември – годишнината от смъртта на учения и създател на наградата Алфред Нобел през 1896 г.