Новини

Влезе ли съдия Хайгухи Бодикян в схемите на Румен Вълка?

   
 Влезе ли съдия Хайгухи Бодикян в схемите на Румен Вълка?

Играе ли съдийката със спорно реноме Хайгухи Бодикян за интересите на арестувания олигарх Румен Гайтански – Вълка по делото за отровния завод за боклук във великотърновското с. Върбовка, пита Narod.bg на базата на сигнал от хора от региона, които искат децата им да растат в здрава среда, не сред отровена природа.

Припомняме, че Хайгухи Бодикян е същата онази съдийка от Върховния административен съд (ВАС), свързана със схемите на Боби Нотариуската, за която публикувахме серия скандални факти.

Две събития в неочаквана посока от отминалата седмица, ключови по делото за казуса с фирмата на окошарения тарикат Румен Вълка и неговата фирма „Петрургия“, която строи отровния завод за горене на боклук край с. Върбовка.

По казуса, от който зависят здравето и дори животът на хората в целия регион на Велико Търново, страна е Гражданско сдружение „Ти решаваш”, регистрирано в Павликени, което се бори срещу схемите на Вълка.

Както знаете – Административно дело  № 9459/2023 г. по описа на ВАС е образувано по касационните жалби на РИОСВ – Велико Търново и на сдружение „Ти решаваш“ срещу „Петрургия“ ООД и инвестиционното им намерение за изграждане край с. Върбовка на завод за каменна вата с енергоизточник ИНСИНЕРАТОР ЗА ИЗГАРЯНЕ на RDF ОТПАДЪЦИ с чудовищен капацитет от приблизително 500 000  тона на година и непрекъснат режим на работа.

Първото „интересно“ събитие е отводът на съдията със спорно реноме Хайгухи Бодикян, част от тричленния състав на ВАС, на който е разпределено делото.

Причината за отвода е „съмнение за безпристрастност по отношение на ответника по делото, респ. министър на МОСВ, зам.- министър на МОСВ, към момента на издаване на оспорения административен акт“. Става дума за мъжа, с когото съдийката живее – Николай Сиджимов, който бе зам.-министър на екологията, чието име също бе забъркано в скандали.

Отменено е определение на съда за даване ход по същество, постановено в съдебно заседание, проведено на 16.09.2024 г.

И Вие ли се питате защо на съдебния състав му беше нужна една година, две заседания и ангажиране, съответно похабяване на огромно количество гражданска енергия, за да признае точно сега, дни преди изтичане на едномесечния срок, в който трябваше да се произнесе с решение, че има конфликт на интереси?!

Вероятно отговорът е в това, че ВАС не е храм на Темида, а театрална сцена на „игрите на тронове“, когато става дума за съдии като Хайгухи Бодикян.

Второто събитие, което се разви по същото време, е внезапно появилото се „стомашно неразположение“ на арестувания Румен Гайтански – Вълка и преместването му от ареста в болнично заведение за лечение.

Припомняме, че в края на август Софийският апелативен съд потвърди мярката „задържане под стража“ на въпросното лице. Той е обвинен за присвояване на необезпечен кредит за близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие.

Дали има връзка между двете събития от седмицата и дали пипалата на Гайтански ще повлияят на развоя по разследването срещу него за 150-те милиона и на воденото дело срещу инсинератора край Върбовка, само времето ще покаже.