Новини

Ключови разкрития за авиокатастрофата в Граф Игнатиево! Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

   
Ключови разкрития за авиокатастрофата в Граф Игнатиево! Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

Министерство на отбраната представи резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, при който загинаха двама пилоти.

Припомняме ви, че след инцидента стана ясно, че разследващите работят по 3 основни версии - пилотска грешка, технически проблем или неправилно зададена команда.Черната кутия на самолета бе изпратена за разчитане в Чехия. Тя показа, че машината е летяла твърде ниско.
„Поех ангажимент като министър, веднага след разчитане на черната кутия на самолета, да се оповестят резултатите. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще", заяви на брифинг министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"За мен като министър на отбраната е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти - не можем да върнем по никакъв начин", подчерта Запрянов.

"Слухове и хипотези няма да коментирам", заяви изрично министърът на отбраната.

Недопустимо е в мирно време да има човешки жертви, добави Запрянов.

Проведено е разследване в четири основни направления, информира Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“.

Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.  Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие.

Комисията, която е сформирана от Министерство на отбраната не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", съобщи полковник Василев.

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот". "Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", подчерта той.

"Самолетът е бил в изправност", категорично съобщи  полковник Петко Василев.

Проверките на Комисията към Министерство на отбраната показват още, че е бил поет неоправдано висок риск при изпълнението на елементи от сложния пилотаж.