Новини

Одесос хвърля ръкавица на Хераклея Синтика

   


След като това лято край Петрич бе открита първата цялостно запазена човешка статуя по нашите земи, а малко след това и втора, сега има находка и край Варна! 

Мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст, е открита от археолози при проучвания на древния град Одесос, съобщава bTV. Статуята е на мъж на на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген.

Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция. За находката своевременно своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век.

Поздравления към колегите си от РИМ - Варна отправи екипът на проф. Людмил Вагалински, който направи разкритията в Хераклея Синтика, чрез своята страница Archaeologia Bulgarica. Пак той публикува и първата публична снимка на статуята от Одесос.

Междувременно стана ясно, че втората статуя от античния град Хераклея Синтика - тази без глава, ще бъде изложена за пръв път не в Петричкия музей, а в центъра на София. Това каза за БТА инженер Катя Стоянова - ръководител на проект Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика. "Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", допълни тя.

И втората статуя, открита днес от археолозите на проф. Людмил Вагалински в Хераклея Синтика край Петрич, е изваяна в сходен иконографски стил като първата, която излезе на бял свят през юли.

Очаква се до края на октомври статуята, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана. В момента се подготвя документацията, която изисква процедурата по превозване и реставриране. Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявяват желание да представят втората статуя, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в София по повод Деня на археолога през месец февруари 2025 година, когато трябва да приключи процесът за възстановяването на статуята, поясни още инж. Катя Стоянова. 

Статуята с размери малко над човешки ръст - около два метра, е моделирана от цял мраморен блок. След пренасянето и почистването бе установено, че намерената в другия край на Клоака максима глава по всяка вероятност принадлежи на обезглавената фигура. 

Първата статуя, намерена през юли, вече може да се види в Градски исторически музей - Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че фигурата е в добро състояние. Възстановяването на първата статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич благодарение на специално обособен за целта параван.

Забележително археологическо откритие направи екипът на проф. д-р Людмил Вагалински в древния град Хераклея Синтика край Петрич. За пръв път в България там бе намерена изцяло съхранена антична статуя, съобщи Archaeologia Bulgarica.

"Уникално е това лято", заключи проф. Вагалински за находките на археологически сезон 2024.

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в античен град Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната, но това е предмет на допълнителни договорки, каза още инженер Катя Стоянова.