Новини

Протест срещу процедурата за нов главен прокурор и кандидатурата на Сарафов

   


Протест срещу процедурата по избор на нов главен прокурор. Недоволството е инициирано от "Правосъдие за всеки" и се проведе в триъгълника на властта, където затвори и движението за час и половина.

Поводът за протеста е решението на прокурорската колегия към ВСС да номинира за главен прокурор само един кандидат – изпълняващия функцията Борислав Сарафов.

Протестиращите настояват Народното събрание и президентът Румен Радев да направят всичко възможно, за да може процедурата, която по думите на протестиращите е „порочна и срамна“, да бъде спряна.

„Един орган с отдавна изтекъл мандат, забъркан във всички скандали в съдебната система от последните 7 г., вкл. освобождаването на Гешев и назначаването от прокурорската колегия на Сарафов за изпълняващ функцията главен прокурор, който каза, че никога няма да е главен прокурор. Орган без представителна власт, извън всякакви правила на демокрацията, извън конституционните рамки, се опитва да дирижира съдебната власт по поръчка на друг човек, а не по собствена инициатива“, коментира пред bTV Велислав Величков, председател на „Правосъдие за всеки“.

„За съжаление се повтарят някои събития от преди 5 години, когато беше изборът на Иван Гешев за главен прокурор. Сега отново имаме кандидатура, която макар и да не е съвсем същата, е също толкова спорна, най-вече заради личните качества на кандидата, негови обвързаности и, по наше мнение, неговата непригодност да заеме този пост. Все пак да се мотивирам, да кажа той не е разсеял съмненията, които всъщност само се потвърждават за свои много тесни контакти и връзки с така да се каже „Кръстника на семейството” в съдебната власт, на това сенчесто семейство - Пепи Еврото”, заяви адвокат Емил Георгиев, инициатива „Правосъдие за всеки” по Нова тв.

В събота (12 октомври) Румен Радев заяви, че този състав на ВСС не е легитимен да направи този сериозен избор, изискващ високо обществено доверие.