Новини

Президентът заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина

   
Президентът заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев ще замине на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството на страната Денис Бечирович.

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина ще бъде сред водещите теми в разговорите на президента Румен Радев с властите в Сараево. От декември 2022 година балканската държава е със статут на страна кандидат за член на Европейския съюз. България подкрепя европейската перспектива на Босна и Херцеговина. Сараево може да разчита на София и в бъдеще, както в процеса на присъединяване, така и за изпълнение на необходимите реформи.

Във фокуса на разговорите на Румен Радев в Сараево ще бъдат сътрудничеството в Югоизточна Европа, укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и двустранните отношения между България и Босна и Херцеговина.

Днес след обед държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония пред сградата на Председателството на Босна и Херцеговина в Сараево. Президентският пост в страната се заема на ротация от трима представители. Според Дейтънското мирно споразумение, което слага край на войната в Босна през 1995 година, страната е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватска федерация, където живеят босненски мюсюлмани и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани с общи институции на държавно ниво.

Румен Радев ще се срещне с тримата членове на Председателството – с Денис Бечирович, представителят на босненските мюсюлмани, който пое президентския пост на ротация от средата на март, със сръбския представител Желка Цвиянович и с хърватския представител Желко Комшич.

В Сараево държавният глава ще се срещне с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херцеговина, с премиера Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.

Радев ще посети и военната база "Бутмир" и ще се срещне с  българските военнослужещи, които участват в операция "Алтея" на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати