Икономика

75-метрови кули на мястото на завод Електроника

   
75-метрови кули на мястото на завод Електроника

Главният архитект на София Богдана Панайотова е дала зелена светлина за поредните високи сгради в столицата. Панайтова е одобрила със заповед искане за изменение на плана за застрояване и регулация на терена на бившия завод „Електроника“, като на мястото е предвидено да бъдат вдигнати две 75-метрови сгради и други по-ниски постройки. За предвиденото строителство съобщи блогърът Боян Юруков, който публикува и визуализация на проекта.

От заповедта на Панайотова става ясно, че заявлението за изменение на плана е било внесено още през юни 2023 г. от „Белгравия инвестмънтс“. Минало е през различни фази на съгласуване и е било одобрено под условие от Общинския експертен съвет по устройство на територията на 07.11.2023 г. ОЕСУТ е поставил едно условие към проекта – да се представи съгласуване с ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Месеци наред такова съгласуване не е представено, като постъпва в деловодството едва на 29 август 2024 г. На базата на това съгласуване Панайотова е одобрила изменението в плана, пише "Сега".

Според новия план теренът вече ще е отреден за административно-обслужващ и производствен комплекс. Това е близко до досегашното основно предназначение – за административно-битова и производствена площадка на завод „Електроника“. На имота ще бъдат изградени две 75-метрови сгради, като производственият характер вероятно ще се запази, защото етажите са по-високи от стандартното – предвидени са кулите да са с партер и 17 етажа. От документите става ясно, че цялото изменение се процедира по съкратен ред без обичайното обявяване заради липсата на заинтересовани лица. В този случай изменението не подлежи на съобщаване.

Новият комплекс със сигурност ще натовари средата, но би следвало влиянието да е изчислено и отчетено. Тъй като сградите са над 50 метра, за тях се изисква доказване на транспортно-комуникационното обезпечаване. Транспортното проучване е представено още 2023 г.

Много интерес факт около проекта е, че буквално 1 см височина го спасяват от задължително одобрение от Столичния общински съвет. Законът за устройството и застрояването на Столична община изисква задължително изработване на работен устройствен план и одобрение от СОС на сгради над 75 метра. Този текст се прилага много интересно – при предходния главен архитект имаше сгради, пуснати на 40 см под прага, при новия временен главен архитект направо се върви по ръба със 75 метра, коментират архитекти. В района на новия комплекс иначе има предимно обществени сгради.