Икономика

Прага забрани на туристическите групи нощем да обикалят кръчмите

   
Прага забрани на туристическите групи нощем да обикалят кръчмите

Властите в Прага решиха да забранят на организирани туристически групи нощно време да обикалят кръчми и други питейни заведения поради оплаквания от местни жители от шум и боклук, както и поради проблеми с безопасността, съобщи Би Би Си.

Градските власти съобщават, че организираните т.нар. пъб турове, насочени предимно към чуждестранни туристи, ще бъдат забранени от 22:00 до 6:00 часа.

Кметството на Прага е одобрило изменения в нормативната уредба, които ще ограничат "организираното придвижване на туристи от кръчма в кръчма, което нарушава нощното спокойствие, особено в центъра на града".

Заместник-кметът Иржи Поспишил заяви, че иска градът да се превърне в място, където "цивилизоваността и уважението към общественото пространство са приоритет".

Властите в чешката столица също се оплакват, че тълпите от пияни туристи оказват отрицателно въздействие върху репутацията на града.

Прага не е единственият град, който се опитва да се справи с тълпите от шумни туристи. По-рано властите на Венеция, Амстердам, Барселона и други популярни туристически дестинации са се опитвали да направят това, отбелязва Би Би Си.
(БТА)