Новини

Милен Митев пуска мобилно приложение на БНР след преизбирането му за шеф на радиото

   
Милен Митев пуска мобилно приложение на БНР след преизбирането му за шеф на радиото

След преизбирането си за още три години на поста генерален директор на БНР Милен Митев ще пусне мобилно приложение на радиото. Това обясни самият той малко след като от СЕМ гласуваха да застане пак на ръководния пост.

“Едно от най-важните неща за следващия мандат ще бъде да пуснем мобилно приложение на радиото - нещо, с което се забавихме. Хубавото е, че вече се работи по него и през следващата година онлайн аудиторията ще може да достига и до нас. За да привлечем младите, трябва да предоставяме информацията и медийните си услуги по различни начини”, каза Митев пред БНР.

Именно привличането на младежите бе и сред ключовите му тези в концепцията, с която Митев се яви пред СЕМ. Тя впечатли достатъчно трима от членовете на регулатора, които дадоха гласа си за него в сряда.

Габриела Наплатанова, Къдринка Къдринова и Галина Георгиева гласуваха за Митев, докато Пролет Велкова и Симона Велева бяха против.

В представянето си пред СЕМ Митев очерта предизвикателствата в новия мандат - нереформираната все още система за финансиране на обществените медии, привличането на нови кадри, както и това, че БНР все още не е достатъчно разпознаваемо сред младите хора.

Седем кандидати за генерален директор на БНР бяха допуснати до изслушванията пред СЕМ.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Седем кандидати за генерален директор на БНР бяха допуснати до изслушванията пред СЕМ. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА 

Галина Георгиева видя решителност в концепциите на всички кандидати. Тя гласува за Митев, който според нея отговаря в най-пълна степен на изискванията на високия пост. “Той е с безспорно богат административен опит и вярвам, че ще запази стандартите за обективност и достоверност”, каза тя.

За Къдринка Къдринова Митев е дал отговор и по най-парливите въпроси, без да премълчава трудните за преодоляване препятствия. “Високо оценявам качествата и професионализма на всички. Но моят избор е Милен Митев, който със своя уравновесен поглед към всички проблеми, със своя стратегически поглед за справянето с тях спечели моето доверие”, обясни Къдринова.

Пролет Велкова не намери достатъчно добри аргументи, за да гласува за никого от кандидатите. Подчерта какво липсва според нея у тях - умението да провеждат трудни решения. “Много добре оценявам силните черти на Милен Митев, но има нещо, което според мен не може да бъде пренебрегнато – той даде възможност на един водещ да прави агитация в продължение на години. При това кампания със средствата на всички граждани у нас. Така той си отгледа не аудитория, а електорат. Най-лошото е, че този ефир бе наситен с неистини, враждебна реч, настройване на едни групи на обществото към други”, обясни Велкова.

Симона Велева гласува за Ива Дойчинова-Димитрова, която по думите ѝ е представила ясни решения и подход към бъдещото развитие на радиото.

Габриела Наплатанова, която е и.д. председател на СЕМ, обясни, че за нея всички кандидати покриват изискванията за длъжността. “Настоящият генерален директор Милен Митев даде силна заявка да бъде гарант за устойчивостта на БНР, радиото да е информационен лидер и да застава зад значими каузи”, твърди тя. “Той показа силен характер да ръководи радиото в ключов момент, като гарантираше плурализъм на гледни точки”, каза Наплатанова. Затова и тя гласува за него.

Милен Митев е роден на 4 март 1984 г. Завършва право в Софийския университет. Започва работа в БНР през 2009 г. като юрисконсулт. От август 2018 до юли 2019 г. изпълнява длъжността директор на Дирекция “Правна и човешки ресурси” на БНР. От септември 2019 до март 2020 г. работи в БТА първо като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 г. е директор на Административната дирекция на БНР. На 27 октомври 2021 г. Съветът за електронни медии го избра за генерален директор на БНР.

През декември 2023 г. Митев стана първият българин, избран за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union - EBU) - най-голямата организация на обществени медии в света. Член е и на Правния комитет и на Радиокомитета на EBU.

Миналия месец Съюзът на българските национални електронни медии (СБНЕМ) единодушно го избра за свой председател.