Свят

Израел потвърди официално: Лидерът на Хамас Яхия Синуар е ликвидиран

   

  google

Израелската армия потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е бил убит в град Рафа в Ивицата Газа. Синуар беше обявен за водач на организацията през август, след убийството на предшественика му Исмаил Хания в Техеран. Той е смятан за стратег на безпрецедентното палестинско нападение срещу израелска територия през есента на миналата година, заради което избухна войната в Газа.

Израелската армия разпространи кратко видео, заснето с дрон, в което се вижда ранен мъж, представен като Яхия Синуар точно преди да бъде убит.

"Той е мъртъв. Беше убит в Рафа от смелите войници на Израелските сили за отбрана. Това не е краят на войната в Газа, но е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто послание: тази война може да приключи още утре, ако "Хамас" сложи оръжията си и върне нашите заложници. "Хамас" държи 101 заложници в Газа, които са граждани на 23 държави. Израел се ангажира да направи всичко възможно, за да върне всички тях у дома", обяви Бенямин Нетаняху.

"Яхия Синуар се криеше на мястото, където нашите сили нападаха от дълго време. Не знаехме, че той е там, но продължихме да действаме решително. Силите ни идентифицираха трима терористи, които бягаха от къща на къща и се разделиха, след като бяха обстрелвани. Синуар избяга сам към една от сградите. Но работата ни не е свършена - няма да спрем, докато не върнем всички заложници у дома, по какъвто и да е начин", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Редица световни лидери реагираха като обявиха, че елиминирането на Синуар трябва да стане повод за прекратяване на конфликта в Газа. Вашингтон ще удвои усилията си в тази посока, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Синуар беше сочен като главния виновник за терористичните атаки от 7 октомври, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Днешният ден е повратна точка, както и военен успех за Израел. Този повод трябва да бъде използван, за да бъдат освободени всички заложници и войната да бъде окончателно прекратена. Нужно е да се сложи край на военните операции, за да се открие най-накрая надеждна политическа перспектива, както за израелците, така и за палестинците", подчерта Макрон.