Анализи

Разледване на АКФ - Властелините на пръстта (ВИДЕО)

   


Помните ли инженер Николай Кючуков, началник на сектор „Контрол на замърсяване от строителството“ в Столичния инспекторат?
 
Името му изплува в разследването ни „Властелините на пръстта“ като един от ключовите герои в предполагаема паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столична община. Изглежда, че схемата е действала поне от 2015 година, когато „Господарите на ефира“ излъчват интервю с анонимен служител на Столичния инспекторат, който уличава инженер Кючуков и тогавашния директор на Инспектората, инж. Веска Георгиева, в покровителстването ѝ. Според твърдения, които публикувахме във „Властелините на пръстта“, инж. Кючуков е получавал значителни материални облаги от схемата, като се споменаваше сумата от 500 000 лв., която целял да събере, за да си купи директорската позиция в Инспектората.
 
Малко преди публикуването на разследването на АКФ стана ясно, че инж. Кючуков е много отдаден на академичната си кариера, като дори си е взел дълъг отпуск и от юли тази година не посещава работата си в Инспектората, за да се посвети изцяло на писането на научна дисертация. Поради което продължава да се води и началник на сектор „Контрол на замърсяване от строителството“, тъй като няма как да бъде освободен.
 
Тези дни разбрахме, че инж. Кючуков е отдаден на кариера и в още едно поприще – политиката. Името на Кючуков се появява в листата на ПП ДПС Ново начало в 25 МИР в София, което едва ли би предизвикало изненада.
Видно е, че в ПП ДПС Ново начало знаят, че рестарт на системата и борба с дерибеите може да се направи само с хора с дългогодишен опит, познания и доказани умения като инженер Кючуков.
 
Ще следим с интерес участието му в изборите.