Автомобили

Автомобилен салон 2024- Toyota и Lexus премиери

   
Автомобилен салон 2024- Toyota и Lexus премиери

 По време на официалната пресконференция на „Тойота Балканс“ по случай откриването на Автомобилен салон София 2024 компанията представиакцентите на тазгодишното изложение. Представен беше новият Camry Hybrid с 5-то поколение хибридна система, осигуряваща повече мощност, по-висока горивна ефективност и значително подобрено удоволствие от шофирането. Седанът от световна класа, впечатлява с нов елегантен и атлетичен дизайн, с обновен луксозен интериор и най-новите мултимедийни системи на Toyota. Оборудван е и с усъвършенстваните технологии за активна безопасност и подпомагане на водача Toyota Teammate. Разкрит беше и изцяло обновеният Land Cruiser 250, една модерна икона вярна на своите корени, проектиран да издържа и най-тежките условия с усъвършенстван 2,8-литров турбодизелов двигател с нова осемстепенна автоматична трансмисия, електрически усилвател на кормилната система и нова система от отцепващи се стабилизиращи щанги. А новата платформа на Toyota New Global Architecture GA-F осигурява основата на един солиден автомобил, със значително повишена здравина и отлична реакция, поведение и управляемост  – както на пътя, така и извън него.
За пръв път на такъв форум, беше представено и новото поколение на дръзкият и иновативен 

Toyota C-HR. Създаден специално за Европа, вече с 5-то поколение хибридна система, предлагащ повече мощност, повече динамика, повече възможности за персонализация и повече избор. Предлага се с 4 варианта на задвижване вкл. опция AWD-i и Plug-in хибрид.

Представен беше и 5-тото поколение на Prius, който в Европа се предлага ексклузивно като Plug-in хибрид. Моделното обновление надхвърля всички очаквания с иновативните си системи, още по-впечатляващата си ефективност, отличната динамика и невероятния дизайн, който тази година печели престижната награда за WORLD CAR DESIGN OF THE YEAR.

На щанда на Lexus беше представен изяло новият кросоувър LBX в най-разрастващия се сегмент. Той представлява най-компактния Lexus създаван досега, с Tazuna интериор докосваш сетивата и най-ново поколение хибридна задвижваща система с опция AWD.

Освен пълната моделна гама на марките, с които посетителите ще могат да се запознаят на щанда, акцент се поставя върху цялото портфолио Plug-in хибридни предложения. От гамата на Toyota посетителите ще могат да разгледат дръзкият Toyota C-HR Plug-in хибрид, ефективният Prius Plug-in хибрид и безкомпромисният RAV4 Plug-in хибрид, а на щанда на Lexus ще бъде изложен RX 450h+. За гостите на разположение ще има разнообразна селекция от тестови автомобили: хибридни и plug-in хибридни модели, както и изцяло електрическият Toyota bZ4X. Посетителите на най-големия автомобилен форум в страната ще могат да научат повече за пълната хибридната технология на Toyota и Lexus, иновациите в Plug-in хибридната гама и предимствата на изцяло електрическия модел на Toyota.

Акценти по време на изложението

 

НОВИЯТ CAMRY HYBRID.

ЕЛЕГАНТЕН ДИЗАЙН И УСЪВЪРШЕНСТВАНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА МАКСИМАЛНА ЕФЕКТИВНОСТ

Седанът от световна класа на Toyota впечатлява с нов елегантен и атлетичен дизайн. Издължената предна част и тънките LED фарове с форма на бумеранг придават на автомобила динамично присъствие, което не остава незабелязано.

• Интериорът е изцяло обновен, с изтънчена и модерна атмосфера, която съчетава премиум усещане и върхово качество на изработката.
• Хибридното задвижване от пето поколение, разработено от Toyota, осигурява повече мощност, по-висока горивна ефективност и значително подобрено удоволствие от шофирането.
• Най-новите мултимедийни системи на Toyota са допълнени от нов персонализиран дигитален дисплей на инструментите, създаден за оптимален комфорт на водача.
• Усъвършенстваните технологии за активна безопасност и подпомагане на водача Toyota Teammate гарантират по-безопасно и уверено шофиране, предлагайки безкомпромисна защита и удобство на пътя.

Camry е глобален модел на Toyota вече повече от 40 години – седан, който задава стандартите в сегмента и често е флагман и бестселър на марката на много пазари. От дебюта му през 1982 г. досега са продадени над 21 милиона автомобила Camry по света.

С представянето на новия модел, Camry допълнително усъвършенства ключовите си характеристики, които го правят предпочитан избор за шофьори, залагащи на седан пред други типове автомобили. Toyota поставя акцент върху еволюцията на дизайна и подобряването на шофьорското преживяване, без да прави компромис с комфорта и простора.

Новият стил на Camry, разработен под концепцията за „енергична красота“, създава незабавно впечатление. Предната част се отличава със зашеметяваща нова визия, включваща детайли във формата на чук и остро оформени светлини, които плавно се преливат в силни характерни линии по дължината на автомобила. В интериора новият дизайн създава усещане за отворен кокпит, насочен както към водача, така и към пътника отпред. Специално внимание е отделено на създаването на премиум усещане, като се постига хармония между тапицериите, материалите и повърхностите, което допълва луксозния характер на автомобила.

Новият Camry Hybrid 230 използва хибридна технология от пето поколение, която осигурява повече мощност, по-висока ефективност и повече удоволствие от шофирането. Оборудването включва нови мултимедийни системи и дигитални прибори за водача с по-лесна, по-бърза свързаност и реакция. Новият модел е оборудван стандартно и с най-новото поколение Toyota Safety Sense в рамките на цялостен пакет от технологии за безопасност и подпомагане на водача.

Елегантен и изискан външен стил

Елегантният и изискан стил на Camry е получил по-съвременен и привлекателен вид, благодарение на дизайнерското студио на Toyota CALTY в САЩ. Целта е новият модел да създава по-силно визуално въздействие и да изразява изтънченост, да притежава елемент на спортен дух и забавен за шофиране характер.

Най-значимата промяна е предната част на автомобила, която при Camry е изразена със стилистиката наречена „глава на чук“. Тя приема новия дизайнерски език на Toyota, който е част от философията на оформянето на изцяло новите Prius и Toyota C-HR. Това решение създава внушение за по-ниски и динамични пропорции, подчертани от изострените и тънки форми на новите предни и дневни светлини.

Габаритните размери са почти непроменени, но удълженият преден надвес (+30 мм) и по-ниската линия на покрива отзад създават усещане за динамика, докато мощните линии по протежение на страничната част на автомобила се събират в задното лого на Toyota, създавайки визуален ефект на опънати тетива на лък. Задната част също включва светлинни конфигурации с нов дизайн и отразява формата на предната глава на чук в стилистиката на страничните части и капака на багажника.

 

Елегантен, но семпъл интериорен дизайн

Обновеният интериор създава усещане за престиж и елегантност с модерна и комфортна атмосфера. Новият мултимедиен дисплей в централната конзола е превърнат във фокусна точка на обгръщащите пътниците повърхности, които създават ефект на отворен кокпит както за водача, така и за пътника отпред. Положени са големи усилия за постигане на цялостно и постоянно качество и завършеност на всички материали, използвани за тапицерията и облицовките, създавайки по този начин хармоничен, премиум вид и усещане.

Инструменталният панел с нова визия включва изпъкнала скулптурна секция, която наподобява гриф за китара. Този дизайн има и рационален елемент, тъй като е цялостен компонент, свързващ сложна поредица от части.

 

Хибридна технология от пето поколение

Приоритет в развойната работа на инженерите е създаването на превъзходно изживяване при шофиране. Новият Camry Hybrid230 е най-новият модел, който се възползва от подобряването на динамичните качества, управляемостта и ефективността, постигнато благодарение на  хибридната технология от пето поколение на Toyota.

Това еволюционно развитие включва нова литиево-йонна батерия с по-висок капацитет, изходна мощност и респективно реакция. Основните компоненти, включително трансмисията, електрическите мотор-генератори и инверторът, са преработени, за да се намалят вътрешните загуби и да се спести тегло (намалено със 7,7 кг) и пространство. В комбинация с доказания със своите качества и утвърден 2,5-литров, четирицилиндров двигател с вътрешно горене, тези промени увеличават максималната мощност на цялата система до 230 к.с. по DIN / 169 кВт (+6%), като същевременно намаляват разхода на гориво и емисиите на CO2  съответно до 4,8 л/100 км и 109 г/км (WLTP комбиниран цикъл).

Ускорението е по-интензивно и линейно с почти мигновена реакция и се контролира по-прецизно, особено от потегляне. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е намалено от 8,3 на 7,2 секунди. 

Увеличеният принос на батерията също така означава, че двигателят може да работи при по-ниски оборотни режими, с което се намаляват шумът, разходът на гориво и  емисиите.

Удоволствието от шофирането е допълнително подобрено с промяна на настройките на  окачването – включително предните Макферсън елементи и задните двойки напречни носачи на колело – за успокояваща реакция и по-пъргава управляемост, особено при движение по междуградски пътища със завои. 

Мултимедия и дигитални иновации

Новият Camry е оборудван с най-новата мултимедийна система със свързани услуги, управлявана с помощта на 12,3-инчов дисплей, като част от стандартното оборудване. 

Включен е и интелигентен вграден гласов агент, който отговаря на широк набор от изречени команди и заявки. За пълно аудио изживяване, в ниво Luxury се предлага аудио система JBL с девет високоговорителя.

Смартфоните могат да бъдат интегрирани с мултимедийната система на автомобила с Apple CarPlay и Android Auto, освен това USB портовете в интериора имат грижата за зареждане и свързване на устройства. Системата за безжично зареждане на телефон е част от стандартното оборудване.

Новият Camry се предлага и с новия 12,3-инчов напълно дигитален, персонализиран инструментален дисплей за водача. Както външният вид, така и разположението на уредите могат да бъдат адаптирани според личния вкус на водача или вида на пътуването, което се извършва.

Toyota Teammate за безопасност и подпомагане на водача

Системите за безопасност и подпомагане на водача на Toyota Teammate включват най-новите технологии за откриване на опасности и избягване на произшествия, намалявайки тежестта на шофирането и следейки бдителността и благосъстоянието на водача.

В новия Camry е въведено най-новото поколение Toyota Safety Sense с разширени и допълнителни функции, поддържани от усъвършенстван хардуер, включващ камера и радар, с увеличени функционални зони и поле на откриване на обекти, както и възможност за разпознаване на по-широк диапазон от превозни средства, участници в движението и обекти.

Тази разширена способност за откриване прави системата за предотвратяване на сблъсък (PCS) още по-ефективна в сценарии с по-натоварен градски трафик, включително разпознаване на потенциални челни сблъсъци. Избягването на сблъсък на кръстовища вече може да идентифицира приближаващия трафик през две ленти, както и пресичащи пешеходци, велосипедисти и превозни средства, наближаващи отстрани.

Асистентът за кормилното управление в ситуации с опасност от инцидент е нова функция в гамата от системи за безопасност на Camry. Той разпознава опасност като паркиран автомобил или движещ се пешеходец отстрани на пътя и осигурява помощ при управление и леко активиране на спирачките, за да помогне на водача да премине безопасно, като същевременно задържа автомобила в неговата лента за движение.

Допълнителна защита осигурява системата за потискане на ускорението, която ограничава задвижващата сила и контролира спирането, ако водачът ускори рязко, когато има препятствие – като друго превозно средство – непосредствено пред автомобила.

Безопасността и по-плавното, комфортно шофиране са подобрени с най-новите актуализации на динамичния радарен круиз контрол (DRCC). Свързаното с мигачите управление осигурява предварително ускорение, когато водачът използва мигача, за да започне маневра за изпреварване. Интелигентната система разпознава, когато в лентата за изпреварване се движи  и друго превозно средство и в такъв случай потиска ускорението. Системата също така помага да се избегне неволно предприемане на маневра за преминаване покрай автомобил от грешната страна. Асистентът за намаляване на скоростта плавно забавя автомобила при преминаване в друга лента, в която отпред се движи по-бавен автомобил. DRCC вече по-бързо открива друг автомобил отпред и по този начин може да забави Camry по-плавно. А подобреното разпознаване на пътя пред вас прави движението през завоите по-стабилно и удобно с по-добро, навременно регулиране на скоростта. Новият проактивен асистент за шофиране (PDA) осигурява набор от предпазни мерки при шофиране в трафик с ниска скорост. Има три основни функции: 

• Асистентът за предвиждане на препятствия открива опасности отпред, като паркирани превозни средства, велосипедисти и пешеходци, на ранен етап и осигурява подкрепа с кормилното управление и спирачната система, за да се избегне приближаването твърде близо.
• Асистентът за забавяне намалява плавно скоростта на автомобила, когато водачът отпусне газта, в случай че наближава отзад по-бавно превозно средство или влиза в завой.
• Асистентът за кормилно управление променя прилаганото усилване от страна на кормилното управление в съответствие с разликите, открити между траекторията на шосето и начина на завъртане на волана от страна на водача, осигурявайки прецизна и естествена помощ.

Други нови функции включват система за аварийно спиране при шофиране, която работи, когато е включен асистентът за следване на лентата. Системата открива дали водачът не извършва дейности свързани с процесите на завиване, спиране или подаване на газ за определен период от време. Системата активира звукова сигнализация и визуални предупреждения, и, в случай че все още няма реакция от страна на водача, инициира  процес на плавно спиране, с активиране на аварийните светлини.

ЕДНА МОДЕРНА ИКОНА, ВЯРНА НА КОРЕНИТЕ СИ: 

ИЗЦЯЛО НОВИЯТ TOYOTA LAND CRUISER

• Изцяло новият Land Cruiser 250 предлага традиционните силни страни на модела като качество, издръжливост и надеждност
• Проектиран да издържа на най-тежките условия в своето битие – автомобил, който ще ви отведе навсякъде и ще ви върне обратно, по най-безопасния начин 
• Силен, целенасочен дизайн, който черпи вдъхновение от наследството на Land Cruiser
• Новата платформа на Toyota New Global Architecture GA-F осигурява основата на един солиден автомобил, със значително повишена здравина и отлична реакция, поведение и управляемост  – както на пътя, така и извън него 
• Първият Land Cruiser, който използва електрически усилвател на кормилната система и нова система от отцепващи се стабилизиращи щанги 
• Усъвършенстван 2,8-литров турбодизелов двигател с нова осемстепенна автоматична трансмисия
• Мека, 48-волтова хибридна система, която ще се предлага през 2025 г

Изцяло новият Land Cruiser 250 е най-новото поколение на един модел, който в продължение на повече от 70 години е изградил ненадмината репутация за здравина, надеждност и способност да се справя с най-суровите условия във всички части на земното кълбо.

Новият Land Cruiser е проектиран така че да бъде автомобила, на който можете да разчитате, за да ви заведе навсякъде и да ви върне обратно!

Гамата на Land Cruiser еволюира през годините в три паралелни серии:

- Station Wagon: представен от днешната серия 300, която се предлага в различни региони по света, включително Африка, Близкия изток, Азия и Тихия океан.

- Heavy Duty: световноизвестната серия 70, която празнува своята 40-та годишнина и се предлага на пазарите в Африка, Близкия изток и Тихия океан.

- Light Duty: гамата, която включва изцяло новата серия 250, основният модел за Европа.

Първият модел Light Duty (известен също като „Prado“ в някои региони) се присъедини към глобалната гама на LandCruiser през 1985 г. Оттогава неговата еволюция го доближава по характер до по-луксозния и по-голям LandCruiser 300. При разработването на новия модел от серия 250 от моделна година 2024 г. е взето съзнателно решение за връщане на Land Cruiser към неговия произход, като е поставен фокус върху базовите му качества като практичност и достъпност. 

„Променихме нашето възприятие и вярваме, че този модел Land Cruiser трябва да се предлага като практичен и достъпен „офроудър“. Решихме, че връщането към нашите корени ще бъде в основата на марката Land Cruiser в бъдеще”, отбелязва главният инженер Кейта Морицу. 

Резултатът е изцяло нов модел, който предлага автентични качества за движение в пресечена местност, база за които е новата GA-F платформа включваща каросерия и рама. Към това се добавят високо ниво на функционалност за превоз на пътници и товари, подобрен обзор за водача и простота, с конструкция, създадена така че автомобилът да бъде лесно ремонтиран и с части, удобни за смяна или замяна с персонализирани елементи.

Философията “back to origins” или „завръщане към произхода“ е ясно разпознаваема и в дизайна на автомобила, който съчетава наследството на Land Cruiser с модерната визия. Дизайнът, излъчващ здравина, издръжливост  и надеждност, създава неподвластен на времето външен вид и функционално солидно качество, асоциирано с най-добрите професионални инструменти.

„Това не е просто почит“, казва главният дизайнер ЙошитоВатанабе. „Той интерпретира тези елементи в модерен дизайн, който изразява същността на Land Cruiser.“

НАСЛЕДСТВОТО НА LAND CRUISER

Land Cruiser се ражда преди 72 години, на 1 август 1951 г. като “Toyota BJ”. Малко след това той демонстрира своята сила и възможности, като става първото превозно средство, което успешно се изкачва до шестата станция по склоновете на планината Фуджи.

От този момент мисията на Toyota за Land Cruiser е да предостави на хората автомобил, който ще ги отведе до желаната дестинация в безопасност и сигурност, дори и в най-тежките условия. Опитът на различни клиенти по целия свят се оказва безценен в развитието на базовите силни страни на Land Cruiser като надеждност, издръжливост и способност да се справя с тежки пътни условия.

Може би не е изненадващо, че неговата репутация на издръжлив и надежден офроуд автомобил го превръща в един от най-продаваните модели на Toyota в световен мащаб, с 11,3 милиона продажби до момента*, в повече от 170 страни и региони.

*Към юни 2023 г. кумулативните и годишните обеми на продажбите включват моделите Lexus LX и Lexus GX.

ДИЗАЙН: ТРАДИЦИЯ, СЪЧЕТАНА С ДУХА НА МОДЕРНИТЕ ВРЕМЕНА 

• Дизайнът изразява автентичните качества на автомобил за пресечени терени, комбиниращи наследство и съвременност 
• Силуетът и пропорциите на автомобила са препратка към дизайнерското наследство на Land Cruiser
• Предприети са мерки за осигуряване на отличен обзор за водача, включително преден капак с повдигнати ъгли и снижена централна част
• Мощен дизайн на предната част с класическа емблема на TOYOTA
• Каросерия, оформена по такъв начин, че да се избегнат повреди при тежки условия и компоненти създадени с цел лесна  подмяна
• Интериорът представя функционален, но висококачествен дизайн с персонализиран дигитален дисплей на инструментите и най-новия мултимедиен пакет на Toyota
• Места за до седем човека в интериора, с щедро осигуряване на багажното пространство

Външен дизайн 

Дизайнът на новия Land Cruiser е ярък израз на статута на автомобила като ясно изразен автомобил за пресечени терени, който по своята същност и излъчване е здрав и солиден. 

Базовата му надеждност се отразява във формата и компановката му, както и структурните детайли, създадени с цел да се справят с тежки условия и да бъдат лесни за подмяна, ако възникне повреда. Има безвремие и в простотата на дизайна, който изразява качество и няма да изглежда остарял и в бъдеще. Към това се добавя  и усещане за професионализъм, следващ формата и функцията, срещащи се при професионалните инструменти с най-високо качество.

Съчетани в едно, тези елементи създават перфектната комбинация от наследство и модерна визия: това е LandCruiser, който следва корените на своя произход, но същевременно отговаря на най-високите съвременни стандарти.

Класическият силует на Land Cruiser е препратка към дефинираните линии на ранните модели на Land Cruiser(ясно видимо е влиянието на сериите 40 и 70 на Land Cruiser) със силна хоризонтална ос, дълъг преден капак, изправено предно стъкло, къс преден надвес и отличителни трапецовидни арки на калниците. Пропорциите остават верни на дизайнерското наследство на Land Cruiser, със стегната кабина с форма на кутия, позиционирана зад вертикалната ос на автомобила, за да се създаде компановка осигуряваща едновременно вътрешно пространство и комфорт. Общата дължина на автомобила е 4925 мм, широчината е 1980 мм, височината 1935 мм, а междуосието е с дължина от 2850 мм.

Конфигурацията и пропорциите на елементите в предната част създават класическа визия на Land Cruiser. Функционалните части са групирани заедно към центъра с високо разположени предни светлини, за се избегнат повреди при трудни условия на шофиране. Усещането за цел е допълнително подчертано от възстановяването на класическото лого TOYOTA отпред в центъра и отзад над зоната с регистрационния номер. Практичността е интегрален елемент при проектирането на дизайна и конструкцията на автомобила – като например ъглите на бронята, които лесно се сменят, ако се повредят.

Стандартното оборудване включва предни светлини с тънка обточена конфигурация на LED елементите с „три очи“ или класически bi-LED овални светлини, заедно с вертикално разположен мигач и дневни светлини. Отново, с оглед избягване на повреди, предните светлини за мъгла са дълбоко вдлъбнати в ъглите на бронята; предните и задните ъгли са скосени (което също подпомага маневреността); а долните секции на вратата имат скосена, извиваща се навътре повърхност.

Предоставянето на водача на най-добрия обзор напред и настрани е основен приоритет при създаването на дизайна. На тази база се ражда формата на предния капак с повдигнати страни, които улесняват създаването на усещане за формите и размерите на автомобила и позицията на неговите ъгли. Елемент за постигането на тези цели е и снижената централна част, която подобрява обзора напред, намалявайки сляпата зона на видимост непосредствено пред автомобила. За да се подобри видимостта настрани, А-колоната е поставена под по-изправен ъгъл, огледалата са прикрепени към вратите, а долната линия на прозорците е свалена надолу – препратка към класическата Toyota BJ70 – с около 30 мм в сравнение с актуалния модел.

Каросерията демонстрира контрастиращи изострени и извити повърхности създавайки семпъл, модерен външен вид с усещане за напрежение и висока прецизност. Общият ефект е усещането, че Land Cruiser е излят от едно единствено парче метал. Широката позиция на автомобила, разширените предни и задни калници и стегнатата форма на каросерията се комбинират, за да подчертаят стабилната и солидна осанка. 

Отзад светлините отново са плътно групирани във вертикално подредени комбинирани модули.

В зависимост от нивото на оборудване на модела, новият Land Cruiser ще разполага с 18 или 20-инчови алуминиеви колела с нов дизайн. 

Аеродинамични детайли

Отличителният външен дизайн включва редица детайли за подобряване на аеродинамичните характеристики на автомобила.

Сред компонентите, които имат принос за намаляване на въздушното съпротивление са жалузи в горната решетка, които се затварят при високи скорости, за да възпрепятства въздушния поток в отделението на двигателя, намалявайки по този начин както въздушното съпротивление, така и силата на повдигане. Пред предните колела са монтирани дефлектори, които намаляват въздушния поток, който „удря“ гумите и насочват въздуха, така че да помогне за охлаждане на спирачните дискове. 

Други мерки включват намаляване на разликата между нивата на предните колони и дъждовните отводнителни канали и прецизно изчисляване на ъгъла на позициониране на огледалата на вратите и профила на корпуса им с цел потискане на турбуленцията. Добавени са облицовки на страничните врати за коригиране на въздушния поток отстрани на автомобила, а заден спойлер помага за управление на въздушния поток от задната част на автомобила и намаляване на силата на повдигане.

Вътрешен дизайн

Интериорният дизайн изразява безопасен, функционален вид, подходящ за шофиране извън пътя, с акцент върху издръжливостта, високото качество и мерките за намаляване на умората.

Арматурното табло и горните облицовки на вратите са със силни хоризонтални линии, които улесняват възприемането на ориентацията на автомобила при трудни условия на шофиране и създават отворена среда в кабината с отлична видимост навън за всички на борда. Напречното сечение на таблото е снижено пред предния пътник, за да се подобри усещането за отвореност.

Източници на информация, като инструменталният комбиниран уред за водача и мултимедийният дисплей са поставени високо за лесна видимост и разполагат с широка зона на таблото – характерна за Land Cruiser – която осигурява удобство и близост на контролните уреди с цел бърза и интуитивна работа. Дисплеят с дигитални инструменти (9 или 12,3-инчов в зависимост от нивото на оборудване) представя измервателни уреди и данни с чиста графика, която е ясна за четене при всякакви условия на осветление. Достъпът до мултимедийната система се осъществява чрез сензорен екран с висока разделителна способност (9 или 12,3 инча). 

Физическата форма на превключвателите и техните методи на работа са унифицирани – прости бутони за превключване или натискане – така че водачът да може да ги управлява лесно, без да се налага да отклонява поглед от пътя или да променя позата си. За целта като консултанти са привлечени професионални рали пилоти, които са съветвали дизайнерите и конструкторите относно дизайна на комбинацията от селектор и превключвател, използвани за контрола на функциите, като Multi-Terrain Select.

Подложките за коленете и подплатените облицовки на вратите осигуряват защита, когато теренът стане предизвикателен, а горните части на панелите на вратите имат извит профил, така че водачът да има място за свободно движение на лактите. Новият дизайн на волана отразява солидния, стабилен дизайн на автомобила с широки отвори за спици, за да се предотврати нараняване на пръстите в случай на откат на волана. Върху централната част може да се открие класическото лого на TOYOTA, с функционални превключватели, рационално организирани в лявата и дясната част на централните спици.

Усещането за прецизност и качество се изразява в координирания дизайн на контролните превключватели и детайли като назъбените шарки около вентилационните отвори и селектора на режима, както и в съчетаването на плътните и дебели материали използвани за тапицерията с подобни на въжета кантове и декоративни части, които изглеждат като от обработен метал.

Създадено е чувство за единен вид на интериора, с постоянно качество на материалите, усещане и външен вид, предаващи силен характер. Функционалните зони са плоски и твърди, а точките на допир меки и плътно покрити, с усещане за обем. Използвани са дигитални техники за проектиране, за да бъдат комбинирани различни части в едно цяло, като например интеграцията на комбинирания уред и централния дисплей в големия инструментален панел, така че да се създава по-малко усещане за сегментиране.

Нова, опростена форма на тавана увеличава усещането за пространство, с опции за отварящ се люк или голям, фиксиран панорамен покрив, който се простира над седалките на втория ред.

Седалки и тапицерии

Новата серия Land Cruiser ще бъде представена в България със седемместна конфигурация на седалките. Предните седалки са с нов дизайн, за да осигурят силна и стабилна опора при шофиране извън пътя и се предлагат с електрическо регулиране. Седалката на водача с настройка в осем посоки се предлага с (ръчно) удължаваща се долна част, която осигурява допълнителни 50 мм опора за бедрата. Нейният  дизайн избягва отварянето на жлеб между разширението и основната възглавница с цел постигане на цялостна основа.

Новите предни седалки имат по-тънки облегалки, подобряващи пространството за краката и коленете на пътниците на задните седалки и се предлагат с интегрирано отопление и вентилация при високите нива. По-дебелите уретанови възглавници разпределят натиска върху по-широка част от тялото на пътника и са оформени така, че да спомагат да постигане на оптимален ъгъл на таза, намалявайки натоварването върху кръста и мускулите. Възглавницата е монтирана върху твърд долен слой, конструкция, която помага да се предотврати неблагоприятната промяна на позата на пътника при завиване или смяна на лентата. Страничните опори се издигат допълнително, помагайки за задържането на тялото на място, когато се създадат хоризонтални сили, като например при шофиране по неравна повърхност.

Седалките на втория ред се предлагат в обща конфигурация с разделяне в пропорция 60:40, а третият ред се състои от две седалки, които могат да се сгъват ръчно или с помощта на електрическа система. 

Изборът на тапицерия включва естествени и синтетични кожи и първото използване на SUMITEX, нова, издръжлива материя, изработена от здрава прежда, произведена от рециклирана PET пластмаса от заводите на Toyota в Япония.

Багажно пространство 

В седемместния вариант зад третия ред седалки има място за два куфара с размер 55 см. При сгънат трети ред има достатъчно място за три 86-сантиметрови куфара плюс един с дължина 81 см и един с 69 см. 

Новият Land Cruiser е оборудван с горно окачена задна врата стандартно, с което се подобрява достъпа. Оборудването включва електрическо задвижване на задната врата според нивото и независимо отварящо се стъкло.

РЕАКЦИЯ, КОНТРОЛ И ЕФЕКТИВНОСТ НА ЗАДВИЖВАНЕТО 

• 2,8-литров турбодизелов двигател с 204 к.с. по DIN/ 150 кВт усъвършенстван с цел по-добра управляемост и ефективност
• Нова осемстепенна автоматична трансмисия
• Задвижване с мека хибридна система с 48V ще се присъедини към гамата Land Cruiser 250 през 2025 г.
• Постоянно задвижване на всички колела

Развитие по отношение реакцията на двигателя и управляемостта

При представянето си в Западна Европа новият Land Cruiserсе задвижва от 2,8-литров турбодизелов двигател, усъвършенстван в името на по-добра управляемост и баланс между разход на гориво и динамични качества. 

Редовият, четирицилиндров, DOHC агрегат с работен обем от 2755 см3, четири клапана на цилиндър и с директно впръскване има максимална мощност от 204 к.с. по DIN/150 кВт при 3000 об./мин и е съчетан с нова осемстепенна автоматична трансмисия Direct Shift. С максимален въртящ момент от 500 Нм, в интервала от 1600 до 2800 об/мин, той притежава силата да тегли прикачени товари с тегло от до 3500 кг.

Развитието на новия агрегат включва като приоритет контрола на ускорението, с динамични качества, които да осигурят на водача сигурност при реализацията на намеренията, независимо дали става дума за движение по път или извън него, шофиране по градските улици или по магистрала. Целта е усещането при шофиране да е директно, като това при механична трансмисия. За да прецизира по-ясно целите на работата си, инженерният екип анализира натрупания опит от разработката на Land Cruiser 300, съчетавайки го с качеството, издръжливостта и надеждността на актуалния Land Cruiser Prado. Анализирани бяха и отзивите на клиентите при използването на автомобила в ежедневието. 

Всичко това спомага за постигане на по-добро съчетаване на динамичните  качества като ускорение и управляемост. Промени са направени и по отношение на генерирането на шум и вибрации, с подобрено управление при тежки условия. Силовото предаване е проектирано да осигурява линейно ускорение с мощна първоначална реакция, а бързото блокиране на преобразувателя на въртящия момент на осемстепенната автоматична трансмисия спомага за намаляване на оборотите на двигателя при ускоряване.

Преработеният и по-ефективен турбокомпресор е от ключово значение за подобрената реакция и характеристиката на въртящия момент, с въвеждането на работно колело с компактни лопатки и намаляване на диаметъра на агрегата. Новата компановка на задвижваните от ремък компоненти освобождава място за новата система за електрическо сервоуправление (вижте по-долу) и интегрирането на алтернатор с по-висока мощност (ток с 200 A), за да може да поддържа изискванията за спомагателно захранване.

Мерките за справяне с екологичните изисквания включват повишаване на ефективността на SCR системата и увеличен 17-литров резервоар за урея.

Нова осемстепенна автоматична трансмисия

Задвижването разполага с нова осемстепенна автоматична скоростна кутия, предназначена да подобри динамичните качества при шофиране и да намали разхода на гориво, като същевременно с това предлага тиха работа. С по-близки предавателни числа, нов, компактен преобразувател на въртящия момент и оптимизирани компоненти, трансмисията осигурява прецизно блокиране на последния, ритмично превключване и плавно усещане за ускорение.

Преобразувателят на въртящия момент разполага с многодисков блокиращ съединител с разширен работен диапазон, допринасящ за усещането за директно задвижване и цялостно намаляване на разхода на гориво. Блокирането може да се активира от ниски скорости, добавяйки своя принос към качеството на усещането за шофиране.

Устройството също така се възползва от нова структура на динамичната демпфершираща система, за да помогне за намаляване на колебанията на въртящия момент към задвижващия вал. Както преобразувателят на въртящия момент, така и структурата на демпфера са променени, за да се намали размерът и да се снижи теглото.

Компактните и леки зъбни механизми осигуряват както ефективност, така и издръжливост. Близките предавателни числа се използват при по-високи скорости на автомобила с постоянни, малки промени в оборотите на двигателя при превключване във високия оборотен диапазон, за да се създаде усещане за ритъм. Предавателно число на първата предавка е понижено, за да се подобри ускорението при потегляне и възможностите за движение в пресечен терен, докато осмата предавка има по-дълго предавателно число за по-тихо движение при висока скорост, при по-ниски обороти на двигателя и по-нисък разход на гориво.

Времето за реакция при превключване е подобрена с 25% с приемането на нов линеен соленоид, който е с 29% по-лек от предишния агрегат, в сравнение с настоящата шестстепенна автоматична трансмисия. Принос за по-тихата работа и по-ниският разход на гориво има и маслената помпа с по-малък диаметър.

Мека 48-волтова хибридна електрическа система в бъдеще  

Toyota ще представи версия Land Cruiser в Европа с мека хибридна система през 2025 г. Тя ще комбинира 2,8-литровия дизелов двигател с 48-волтов електрически мотор-генератор, компактна 48-волтова литиево-йонна батерия и стоп-старт система. Това решение ще подобри управляемостта, осигурявайки по-плавно и тихо, но по-отзивчиво представяне, като същевременно запазва способността за движение при тежки условия на шофиране.

Постоянно задвижване на всички колела

Системата за постоянното задвижване на четирите колела на Land Cruiser включва променена структура на карданния вал, проектирана с цел повече издръжливост и по-тиха работа. Промени са направени и в диференциалите: междуосевия е усъвършенстван за да спомогне за намаляване на разхода на гориво, а задният диференциал е подсилен с цел допълнителна надеждност. И при двата е търсен най-добрият баланс между сцепление извън пътя и стабилност на пътя.

Системата за блокиране на диференциала е променена, като активирането с мотор е заменено със задействане със соленоид, осигуряващ с 85% по-бърза реакция (около 0,15 секунди), когато автомобилът се нуждае от това. 

Разпределителната кутия също е променена, с цел постигане на по-добра издръжливост, увеличаване на въртящия момент на двигателя и антикорозионни характеристики. Нов превключвател за избор на диапазони H4 или L4 и нови превключватели за блокировка на диференциала са разположени на централната конзола, до скоростния лост.

 

СТАБИЛНОСТ НА ПЪТЯ И ИЗВЪН НЕГО, КОНТРОЛ И УВЕРЕНОСТ

• Възможности за управление, проектирани да осигурят изключителни възможности при движение в пресечен терен
• Солиден, удобен и лесен за маневриране на пътя
• Новата платформа с каросерия върху твърда рама (body-on-frame) GA-F осигурява базова здравина и твърдост
• Първият Land Cruiser с електрическо сервоуправление
• Първият в света механизъм за отцепване на стабилизиращата щанга на предния мост и постигане на по-добра артикулация на колелата
• Системите Multi-Terrain Select и Multi-Terrain Monitorпомагат на водача да преодолее предизвикателни условия

Основното качество на Land Cruiser като превозно средство, което може да „ви отведе навсякъде и да ви върне обратно“, включва способността да се справяте с предизвикателни офроуд условия. Връщайки модела към произхода му, Toyota гарантира, че автомобилът има фундаменталната, вградена сила, за да изпълни това обещание, вместо да разчита на сложни технологии.

В същото време маневреността е ключов фактор при проектирането на автомобила: освен силните страни за движение в пресечен терен, това е автомобил, който е прост като концепция и е създаден в името на удобство за шофиране за всеки при ежедневна употреба. Видимостта е добра, управлението просто за разбиране и интуитивно за използване, а реакциите на автомобила са бързи и следващи намеренията на водача.

Тестове в екстремни условия 

Развойната дейност включва програма за тестване на новия модел до границите на неговата издръжливост. Toyota построи нова офроуд тестова писта – натоварващият до краен предел Course F на полигона Шибецу в Япония – прецизно възпроизвеждайки набор от най-предизвикателните условия на шофиране от целия свят.

Конфигурацията на трасето включва склонове, кални писти, скалисти пътища и сложни терени, всеки от които поставя различни изисквания към автомобила. Използването на това съоръжение не само помага да се потвърдят и подобрят характеристиките на новия Land Cruiser за движение в пресечен терен, „едно стъпало над“ настоящия модел, но също така спомага за усъвършенстване на неговата пригодност за ежедневна употреба и неговата функционалност.

Проведени са обширни тестове и в Близкия изток и Австралия.

Способности, базирани на нова платформа с носеща рама GA-F

Автентичният офроуд характер на Land Cruiser е отразен в запазването на компановката с монтирана върху рама каросерия, но нейните качества и възможности надвишават тези на настоящия модел. Основата за това е новата платформа с рама GA-F, която се използва и в Land Cruiser300.

Тя осигурява на структурата на автомобила значително по-голяма здравина и твърдост, постигнати чрез комбинация от целенасочени структурни решения. Сред тях са 84 допълнителни точки на заваряване с къса стъпка около страничните врати и долните ръбове на праговете, както и използването за първи път на структурно лепило (общо 11,9 м), за да подобри здравината там, където се срещат отделни части от листова ламарина. Специално заварени заготовки са интегрирани в страничните релси и напречните укрепващи елементи, с цел подобряване на здравината и намаляване на теглото. Дебела стоманена ламарина и материали с висока якост се използват на стратегически места в рамата, за да се осигури дълготрайна здравина.

Като цяло устойчивостта на усукване на рамата се е увеличила с 50%, а комбинираната устойчивост на усукване на рамата и каросерията се е повишила с 30%. Резултатът е автомобила, който реагира и се движи точно както водачът иска това от него. 

Първият Land Cruiser с електрическо серво управление

Новият Land Cruiser е първият модел на Land Cruiser, който е оборудван с електрическо кормилно управление (EPS).

В сравнение с хидравличната система, това решение намалява силата на отката, който може да възникне при шофиране по неравни повърхности и осигурява по-плавно, по-директно управление и по-лесна маневреност при всякакви скорости. Освен това използването на EPS позволява на новия Land Cruiser да включва асистента за следене на лентата Lane Trace Assist като част от пакета за активна безопасност и помощ на водача Toyota Safety Sense.

Решението със зъбна рейка и пиньон също спомага за намаляване на разхода на гориво, като електрическата енергия се използва само когато е необходимо – системата например не е активна при работа на празен ход или при шофиране по права линия.

За да спомогне за постигане на добра обратна връзка с водача, твърдостта на кормилната колона е подобрена, а кормилният вал и тръбата са с увеличени размери.

Нова спирачна система

Новата електронно управлявана спирачна система е проектирана с цел постигане на по-добро усещане и ефективност, които отговарят на намеренията на водача. Контролът, капацитетът и здравината са оптимизирани, за да създадат естествено и линейно усещане при спиране.

Система за създаване на налягане при поискване (ondemand), осигурена от целеви VSC модул, работи в допълнение към конвенционалната система за генериране на налягане, подобрявайки усещането при спиране. Общият спирачен контрол съчетава хидравличната спирачна сила с регенеративната спирачна сила от двигателя. Използването на последната в максимална степен допринася за снижаване на разхода на гориво.

Системата е с дискови спирачки с диаметър от 340 мм отпред 335 мм отзад. Електрически задействаната ръчна спирачка работи на задните колела.

Системата за подпомагане при спускане (DAC) може да се използва за автоматично осигуряване на стабилно спиране без блокиране на колелата, като същевременно поддържа ниска скорост на автомобила при преодоляване на стръмни спускания. Системата е разработена така, че да може да се използва като функция за круиз контрол при скорости между 4 и 30 км/ч в диапазона H4 и L4 на автомобила.

Система за контрол на „пълзенето“ Crawl Control  

Системата Crawl Control на Land Cruiser може да се използва за поддържане на ниска скорост при шофиране извън пътя и по наклони надолу. Тя контролира въртящия момент на двигателя и приложената спирачна сила, като избягва буксуването и блокирането на колелата и позволява на водача да се съсредоточи върху управлението.

Crawl Control работи в режим L4 на разпределителната кутия. Водачът може да избере подходящата скорост с помощта на селектора на конзолата. На разположение са пет различни настройки на скоростта, подходящи за широк спектър от различни настилки и наклони.

Окачване

Предното окачване включва нова конфигурация с двойки напречни носачи на колело и удължен ход за постигане на съчетание от стабилно поведение на пътя и способности за движение в пресечен терен. Изработено е от високоякостни, леки и издръжливи компоненти за осигуряване на надеждна работа.

Принос за по-стабилното поведение на пътя има и увеличената следа, докато стабилността при спиране е подобрена чрез намаляване на ъгъла на изместване (на наклона) на шенкелния болт и увеличаване на противодействието при гмуркане, или наклона на автомобила при спиране. 

Отзад четиризвенният твърд мост е детайлно ревизиран за да осигури по-плавно, по-линейно поведение, като същевременно това спомага за намаляване на теглото и повишаване на  надеждността. Стабилизиращата щанга е изработена от нов материал, който е едновременно по-лек и по-твърд. Допълнителното тегло е спестено с реализация с по-тънко напречно сечение на гредата и оптимизирана дебелина на стените на закрепващите скоби – конструкция, която също повишава надеждността. Промяна в конфигурацията спомага за намаляване на повдигането на задните колела. Цялата геометрия е оптимизирана, така че движението на всяко звено е плавно и линейно, което спомага за осигуряването на комфортно пътуване.

Механизъм за изключване на стабилизиращата щанга 

Новият Land Cruiser е първият модел на Toyota, който използва механизъм за изключване на стабилизатора (SDM). Той осигурява по-добри качества по отношение на поведението при движение в пресечен терен и по-комфортното пътуване по стандартните пътища.

С помощта на превключвател на централната конзола водачът може да отцепи предната стабилизираща щанга (стабилизатор), увеличавайки хода на окачването. Пътувайки с ниски скорости по грапави, скалисти повърхности, удължената артикулация на колелата помага да поддържате и четирите колела в контакт със земята, което прави автомобила по-лесен за маневриране. В стандартна конфигурация новият Land Cruiser има с 10% по-голяма артикулация на колелата в сравнение с актуалния модел; когато SDM е активиран, това се увеличава с още 10%.

Благодарение на окачването, което може да се удължава и свива свободно, е станала възможна настройка на ходовата част с по-добро противодействието на накланянето на каросерията във всички посоки. Това спомага за по-комфортно пътуване на всички пътници по много неравен терен. Когато скоростта на автомобила се увеличи, стабилизиращата щанга автоматично ще се зацепва отново.

Система Multi-Terrain Select

Multi-Terrain Select (MTS) настройва управлението на автомобила, задвижващата сила и управлението на хидравличната спирачна система, за да отговори на изискванията на различни сценарии за шофиране извън пътя. Системата вече предоставя допълнителен автоматичен режим, така че водачът не трябва да променя настройката при промяна на условията и може да се използва и когато автомобилът е в режим на движение с активирани понижаващи предавки в разпределителната кутия. 

MTS се активира лесно, като се използва превключвателят за управление на задвижването и многофункционалният селектор на централната конзола. В режим на понижаващи предавки на разпределителната кутия опциите са кал, пясък, скала и автоматичен (Mud, Sand, Rock и Auto); във нормален режим изборът е кал, пясък, мръсотия, дълбок сняг и автоматичен (Mud, Sand, Dirt, Deep Snow и Auto).

Дисплей с панорамен изглед/ Multi-Terrain Monitor

Дисплеят за панорамен изглед (PVM) на Land Cruiserпредоставя пълен изглед на зоната непосредствено наоколо и, използвайки функцията Multi-Terrain Monitor (MTM), под автомобила, за да помогне с прецизно маневриране на труден терен. Водачът може да избира изображения от четири камери, за да проверява слепите зони. Освен това изображенията на камерите могат да се комбинират, за да се създаде съставно изображение. Изгледът на терена под автомобила Under Vehicle Terrain View показва позицията на задните колела и повърхността на движение. Новите MTM опции включват изглед отзад под пода с насоки, показващи позициите на автомобила и гумите. Изображенията на екрана на дисплея могат да се разширяват с помощта на сензорни контроли, за да се получи още по-подробен изглед. 

PVM може да се използва при скорости до 12 км/ч и за първи път в Land Cruiser може да се активира с гласова команда, както и с превключвател на конзолата. Налично е измиване на задната камера, за да се поддържа ясно изображение.

ТИШИНА, КОМФОРТ И БЕЗОПАСНОСТ

• Обширни мерки за противодействие на шума и вибрациите в автомобила
• Фокус върху комфорта с контрол на наклона спрямо напречната хоризонтална ос на автомобила, нова конструкция на монтажните опори на двигателя и монтиране на поглъщащи елементи между каросерията и рамата 
• Широкомащабни системи за безопасност и помощ на водача на Toyota Teammate, включително последно поколение Toyota Safety Sense

Новият Land Cruiser може да е проектиран да издържа на екстремни условия, но това не означава, че тишината и комфортът за пътниците са пожертвани. Предприети са мащабни мерки за избягване и противодействие на шума и вибрациите.

Още на ниво разработване на автомобила е намален броят на зоните, през които звукът може да навлезе в кабината, и е проектирана конфигурация на каросерия и рамата, която е по-малко податлива на генериране на шум. По същия начин източниците на шум са идентифицирани и намалени.

Противодействията включват подобрено уплътняване на каросерията, например в основата на предните и средните колони, и уплътняване на пролуките около отворите на вратите. Звукопоглъщащ материал е добавен към системата за всмукване на въздух и облицовките на калниците и дори шарките на протекторите на гумите са изчислени така че да намалят генерирането на шум.

В сравнение с настоящия модел е интегриран по-дебел шумозаглушаващ слой в таблото с междинна част, покриваща по-голяма площ. Към пода на автомобила е добавен и поглъщащ материал. По-високата здравина на новата комбинация от каросерия и рама на GA-F също е ефективен начин за разсейване на резонанса на всяка част, потискайки вибрациите.

Предприети са още, допълнителните мерки допринасящи за осигуряване на комфорта на пътуване. Сред тях са система за намаляване на наклона по напречната хоризонтална ос на каросерията с цел поддържане на хармонично поведение. Нова конструкция имат монтажните опори на двигателя, монтирани са енергоабсорбиращи елементи между каросерията и рамата, а вместо монтаж с междинни елементи рамките на седалките са директно фиксирани към каросерията.

Широкомащабно оборудване за безопасност

Здравата конструкция на новия Land Cruiser 250 осигурява по същество силна защита в случай на удар. Но за да се предотврати изначално необходимостта от влизането и в сила са налице всеобхватните функционалности на Toyota Teammate, които помагат за предотвратяване на инциденти, а в случай че ударът е неизбежен осигуряват защита за всички на борда.

Пакетът включва най-новото поколение Toyota Safety Sense с подобрен хардуер, който увеличава обхвата на откриване на риска от злополука. Елементите, нови за Land Cruiser, включват разширение на системата за предотвратяване на челен сблъсък, за да включва поддръжка за избягване на сблъсък при преминаване през кръстовища; Потискане на ускорението, което реагира на и ограничава внезапно използване на газта при шофиране с ниска скорост; и Авариен асистент за кормилното управление. Проактивният асистент за шофиране осигурява допълнителна подкрепа при ниски скорости, като открива опасности като паркирани превозни средства, както и пешеходци на пътното платно и поддържа плавно управление и забавяне при приближаване на предходно превозно средство или шофиране през завой.

Други нови функции включват система за аварийно спиране при шофиране. Когато асистентът за проследяване на лентата е включен, той разпознава липсата на действия от страна на водача като използване на кормилното управление, спирачките и газта за определен период от време и издава предупреждение. Ако все още няма реакция от страна на водача, системата плавно спира автомобила и активира аварийните светлини. Асистентът за безопасно излизане предупреждава, ако има риск от отваряне на врата по пътя на превозно средство или велосипед, приближаващ се отзад.

Системите Toyota Safety Sense могат да се поддържат актуални със софтуерни надстройки, доставяни по въздуха, като се избягва необходимостта автомобилът да бъде каран до сервизен център.

ИНТЕЛИГЕНТНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА EV ПРОБЕГА НА НОВИЯ TOYOTA C-HR PLUG-IN HYBRID 220

 

• Системата за предугаждащо ефективно шофиране PredictiveEfficient Drive с нова функция за геофенсинг (географско зониране) оптимизира използването на батерията
• Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 осигурява еквивалентен изцяло електрически пробег (EAER) от около 100 км в градски и крайградски райони или до 66 км в комбинирания WTLP цикъл
• Иновативната термопомпа намалява влиянието на климатичната система върху пробега на електричество (EV)

Новият Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 използва иновативна технология, чиито интелигентни решения подобряват ефективността на шофиране в реални условия и намаляват притесненията, за да предложи истинско електрифицирано ежедневно шофиране с нулеви емисии.

При шофиране в натоварената градска среда новият Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 използва комбинация от хардуерни и софтуерни иновации, за да осигури пробег на електричество, което да отговаря на нуждите на европейските клиенти. Когато се движи основно по градски или крайградски улици, той постига еквивалентен изцяло електрически пробег от между 97 км и 106 км (WTLP EAER City) в зависимост от точните спецификации на автомобила.

Системата за предугаждащо ефективно шофиране PredictiveEfficient Drive използва данни в реално време и информация от предишни пътувания, за да оптимизира интелигентно функционалността на Plug-in хибридното задвижване с цел постигане на максимална ефективност. Тя включва функция за геофенсинг (географско зониране) – нова за Toyota C-HR Plug-inHybrid 220 функция – за да бъдете на една крачка пред това, което ви очаква при пътуването. Системата анализира условията на пътя и трафика с помощта на облачна навигация и комбинира това с непрекъснато изучаване на редовните маршрути и стила на шофиране на потребителя. Автомобилът автоматично преминава от електрически към хибриден режим, за да увеличи пробега на електричество (EV) и да го запази за зони с ниски емисии. Ако дестинацията изисква пътуване през разрешена само за електрически автомобили (BEV) зона, системата за географско зониране осигурява достатъчно предварително зареждане на батерията, за да го направите изцяло в EV режим. Ако дестинацията е в зона с ниски емисии, системата автоматично запазва достатъчно заряд, за да завърши пътуването в електрически EV режим.

Друг елемент на предугаждащото ефективно шофиране Predictive Efficient Drive – предугаждащото намаляване на скоростта Predictive Deceleration Support – работи за снижаване на загубата на регенерирана енергия, като допринася за намаляване на разхода на гориво. Използвайки информацията от предишни пътувания, данните от навигационната система идентифицират редовни места за намаляване на скоростта и автоматично увеличават спирачната сила на електрическата машина, за да увеличат количеството на регенерираната спирачна енергия.

Когато автомобилът наближава магистрали или участъци с изкачване, които изискват прилагане на допълнителна мощност от страна на задвижването, системата проактивно избира хибриден режим на движение, за да зареди батерията за очакваната повишена потребност от енергия, като по този начин повишава ефективността и намалява цялостния разход на гориво. С времето и натрупване на измината дистанция системата става все по-ефективна, а това позволява по-пълноценно използване на електрическата енергия.

Повишаването на цялостната ефективност на Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 се постига и с помощта на хардуерни иновации. Когато автомобилът е включен в мрежата, системата за загряване на батерията снижава необходимото за зареждане време, което от своя страна подобрява пробега на електричество при ниски температури. По време на работа, когато е необходимо, батерията се охлажда, за да се оптимизират динамичните и качества и пробегът. Иновативната климатична система с термопомпа от своя страна намалява влиянието на отоплението върху пробега при шофиране в електрически режим, като използва топлинната енергия от въздуха навън за затопляне на интериора.

Когато батерията се изтощи до определено ниво при по-дълги пътувания, Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 изразява своята истинска двойна ДНК чрез автоматично превключване към хибриден режим, осигурявайки на шофьорите увереността и гъвкавостта на водещата в класа хибридна технология на Toyota и гарантирайки ефективност и спокойствие при всяко пътуване. Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 разполага с авангардно Plug-inхибридно задвижване, включващо електрически мотор с мощност 163 к.с. по DIN (120 кВт) на предния мост,  2,0-литров бензинов двигател със 152 к.с. по DIN (112 кВт) и литиево-йонна батерия с капацитет от 13,6 кВтч.  

ИЗЦЯЛО НОВИЯТ TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID

 

• Петото поколение Prius изненадва с поразителен нов външен вид и динамични качества.
• Най-ефективният Prius досега се предлага изключително като Plug-in хибриден електрически модел за Европа.
• Двойната ДНК съчетава увеличени възможности за движение само на електричество и подобрена производителност при хибридно задвижване.

При своето пето поколение Toyota Prius представя неочакваното, пишейки нова глава в своята  история и привличайки вниманието с нови технологични решения и динамичен дизайн. Предлаган в Европа ексклузивно като Plug-in хибриден електрифициран модел, под името Prius Plug-in Hybrid, най-новият Prius следва коловозите на своите знаменити предшественици, като отново предизвиква общоприетото.

В продължение на повече от четвърт век Prius оказа трайно влияние върху Toyota и света като първия масово произвеждан електрифициран автомобил, определяйки бъдещите тенденции в електромобилите и правейки електрифицираната технология достъпна за широк кръг клиенти.

 

Най-новият Prius прави следващата стъпка в това пътуване, като въвежда разширена форма на  електрификация под формата на най-новата Plug-in хибридна електрифицирана (PHEV) технология, за да допълни многовариантния подход на Toyota за въглеродната неутралност чрез различни технологии за задвижване. Компанията е продала повече от 23 милиона електрифицирани автомобила в световен мащаб, като само хибридните и Plug-in хибридните версии на Prius са повече от 5 милиона броя.

 

Toyota се ангажира да предлага нисковъглеродни решения за всички свои клиенти, в зависимост от техните местни нужди и инфраструктура, за да гарантира, че никой не e пренебрегнат и изоставен по пътя към въглеродната неутралност. В качеството си на мощен и ефективен Plug-in хибрид, новият Prius е важен елемент в гамата на Toyota, която включва и ангажимент към електрическите автомобили, захранвани с батерии (BEV) и електрическите автомобили с горивни клетки (FCEV), за да предложи на клиентите по-широка гама от възможности за намаляване на въглеродните емисии.

 

Комбинация от качествата и предимствата на чисто електрическо задвижване (EV) и удобството на най-новата хибридна технология осигурява своеобразна „двойна ДНК“ анатомия за новия Prius Plug-in Hybrid. Благодарение на батерията с капацитет от 13,6 кВтч е възможно изминаване на до 86 километра на електричество, достатъчно за повечето ежедневни шофирания. За по-дълги пътувания или когато зареждането не е практично, Plug-in хибридната система от ново поколение на Toyota осигурява по-висока мощност и ултра ниски комбинирани емисии на CO2 емисии от 11 г/км по WLTP – най-ниските досега за Prius.

 

От представянето си на пазара през 1997 г., Prius винаги е бил адмириран за своята висока ефективност, но не непременно за динамични качества. Хибридната технология от пето поколение на Toyota променя този факт. Задвижването осигурява цялостно подобрение на изживяването при шофиране, осигурявайки повече мощност и още по-висока ефективност. Двигателят TNGA 2,0 литра има мощност от 152 к.с. по DIN (112 кВт) и работи в тандем с нов преден мотор на трансмисията със 163 к.с. по DIN (120 кВт), при което общата системна мощност е 223 к.с. по DIN (164 кВт). В сравнение с мощността от 122 к.с. по DIN (90 кВт) на предишното поколение в Plug-in хибридна конфигурация, нарасналите възможности на задвижването осигуряват силно и отзивчиво ускорение.

Забавлението за шофиране с най-новия Prius се измерва с повече от просто мощност и ускорение. Балансът и управлението също са подобрени, благодарение на платформената версия GA-C от второ поколение на глобалната платформена архитектура на Toyota (TNGA), която осигурява по-ниско тегло и по-висока здравина, респективно по-стабилно поведение на автомобила. По-ниският център на тежестта, постигнат чрез интегриране на акумулаторната батерия под задната седалка и преместване на резервоара за гориво по-ниско и по-напред, в сравнение с предишното поколение, също допринася за подобрената динамика на шофиране и пъргавина.

В търсене на максимална ефективност, до 8,7 километра пробег на електричество на ден (въз основа на анализа за наличната годишната слънчева светлина в Нагоя, Япония) могат да бъдат генерирани от опционални слънчеви панели, интегрирани в покрива. Те вече зареждат директно plug-in хибридната батерия, без необходимост от допълнителна „соларна“ батерия, както при предишните модели. Покривът е по-малък от преди, но благодарение на новите слънчеви елементи общата ефективност е подобрена с повече от 15%.

Prius винаги е имал привлекателен външен вид, но последното поколение е изненадващо стилно. Емблематичната клиновидна форма, запазен стилистичен знак на Prius от второто поколение насам, е еволюирала, обхващайки елегантни модерни линии. Създаден е силует, подобен на купе, чрез намаляване на общата височина с 50 мм, преместване на най-високата точка на покрива назад и използване на гуми с по-голям диаметър, с размер до 19 инча.

Отличителната форма е подсилена от по-дългото с 50 мм междуосие в сравнение с това на предишното поколение. В същото време общата дължина е намалена с 46 мм. Стилистиката на задната част е подчертана от триизмерен линеен светлинен елемент, който допълва прогресивния дизайн и фокусира вниманието върху дръзкото лого на Prius.

Вътрешното пространство съчетава удоволствие от шофирането и практичност, предлагайки на водача и пътниците изчистено и стилно оформление. Интериорът е просторен и изграден от детайли с висококачествени материали, подчертани от хармонични дизайнерски елементи, които изразяват динамичния характер и целеустременост на автомобила.

Директно в зрителното поле на водача е позициониран седеминчов екран. Благодарение на това погледът му не се отклонява от пътя и се подобрява безопасността. Новият дизайн на арматурното табло дава приоритет на комфорта в интериора и допълва чистотата на оформлението. Той има минимална намеса във визията, функционалността и външния вид и по този начин не влошава вниманието на водача. Екранът се комбинира с дискретен, по-нисък централен дисплей, осигуряващ достъп до най-новата, облачно базирана, мултимедийна система на Toyota и тънък и елегантен контролен панел за климатичната система. 

Освен че предоставя неочакваното по отношение на динамика, ефективност и естетика, новият Prius е и пионер, когато става въпрос за иновативни технологии. Един пример за това е Toyota T-Mate, която включва най-новото поколение Toyota Safety Sense(TSS) и вече може да се актуализира удобно по въздуха.

Подобрената технология на камерата и радара осигурява по-далечна визия в посока напред, както и по-широк страничен и вертикален работен обсег, което позволява откриването на повече обекти, както и идентифицирането на по-широк диапазон от потенциални опасности, включително мотоциклети и крайпътни обекти. Добавени са предни странични радарни сензори, които подобряват работата на системата за предотвратяване на сблъсък, асистента за следване на лентата и предупреждението за напречен трафик отпред, добавяйки допълнително спокойствие при шофиране.

Веднъж достигнал дестинацията, новият Prius облекчава стреса и от паркирането. Принос за това има полуавтономната система Advanced Park, която може да паркира автомобила без водачът да използва ръцете си или дори чрез дистанционно управление.

Задвижване

• Третото поколение Plug-in хибридно електрифициранозадвижване е по-компактно, но по-мощно.
• Увеличение със 100 к.с. по DIN (74 кВт) на общата мощност на системата в сравнение с тази на предишното поколение.
• Нов 2,0-литров бензинов двигател (152 к.с. по DIN / 112 кВт) и нов преден електрически мотор на трансмисията (163 к.с. DIN / 120 кВт) за обща системна мощност от 223 к.с. поDIN (164 кВт).
• 50% по-висока енергийна плътност на батерията, но с 30% по-малък брой клетки.

Новият Prius е първият модел, в който е внедрен 2,0-литровия двигател TNGA, така както и третото поколение Plug-inхибридна система на Toyota, която непрекъснато сеусъвършенства от представянето на първия Plug-in хибрид Priusпрез 2012 г. Двигателят е с увеличен работен обем в сравнение с 1,8-литровия агрегат, използван при предишното поколение, и постига много висока топлинна ефективност, с КПД от 41%.

Опитът на Toyota в електрификацията е използван за създаване на Plug-In хибридно задвижване, което е по-мощно и гарантираповече забавление при шофиране. Въпреки че е по-леко и по-компактно, то осигурява по-добра ефективност по отношение на разход на гориво и емисии.

Общият размер и тегло на системата са намалени, а комбинацията от задвижващи агрегати е по-компактна. Елиминирането на еднопосочния съединител между двата електрически мотора, например, става възможно благодарение на използването на нов задвижващ мотор с висока мощност и ниски загуби, който осигурява отлична производителност при ускорение, по-нисък разход на гориво и допринася за широкообхватните подобрения на компановката. 

Системата използва нов блок за управление на захранването (PCU), който включва интегриран DC-DC инвертор с по-голяма мощност, необходим за преобразуване на напрежението, и работи на модифицирана честота, за да намали шума в интериора. Устройството, монтирано директно върху трансмисията, работи със 120% от изходната мощността на предишния модел. Самата трансмисия осигурява 60% повече мощност от своя предшественик, но има с 20% по-ниско тегло, благодарение на оптимизацията на компановката.

Системата е с конфигурация със сух картер, за да се намалят динамичните нива на трансмисионната течност и да се осигури оптимално смазване, докато маслото с нисък вискозитет намалява вътрешното триене и допринася за цялостно подобряване на ефективността на трансмисията. Системната мощност е подобрена чрез увеличен капацитет на батерията от 8,8 кВтч на 13,6 кВтч. Литиево-йонната батерия има по-висока енергийна плътност, осигурявайки с 50% по-висок капацитет, но използвайки 30% по-малко клетки, което позволява скъсяването и инсталирането и под задната седалка.

Използването на батерия с по-висок капацитет също позволява въвеждането на рекуперативната система Regeneration Boost, осигуряваща по-мощно забавяне и възстановяване на енергията. Водачът може да избере един от трите различни режима на регенерация – лек, среден и силен – за да се наслади на по-спокойно шофиране, с до около 80% постигнато забавяне без необходимост от натискане на педала на спирачката.

Когато автомобилът е паркиран, бордовото зарядно устройство с мощност 3,3 кВт позволява зареждане на батерията от стандартна електрическа мрежа (220 V) от нула до 100% само за четири часа.

Тези цялостни подобрения на Plug-in хибридното задвижване доведоха до създаването на най-мощния, динамичен и едновременно с това най-ефективния Prius досега. Увеличението със 100 к.с. по DIN (74 kW) повишава общата мощност на системата до 223 к.с. по DIN (164 кВт) и помага на новия Priusда ускори от място до 100 км/ч за 6,8 секунди, благодарение и на въртящия момент от 190 Нм. За най-ефективното ниво наоборудване разходът на гориво е само 0,5 л/100 км, а стойността на комбинираните емисии на CO2 е изключително ниска – 11 г/км, според тестовия стандарт WLTP.

Дизайн

Емблематичната клиновидна форма е преродена при петото пето поколение с прогресивен дизайн, който запазва непогрешимия външен вид на Prius в рамките на по-елегантен и по-спортен силует.

Стилната линия на покрива достига връх към задната част на автомобила, зад вратата на водача. Тази фина промяна е станалапо-въздействаща, благодарение на намалението с 50 мм на височината в сравнение с тази на предшественика. С 50 мм по-дългото междуосие и цялостно намаление на дължината с 46 мм, комбинирани с по-големи гуми с диаметър 19 инча, сапредпоставки за създаване на новите пропорции на купе.

Новите и ексклузивни алуминиеви колела са стандартни за новия Prius. Те имат динамичен дизайн, предназначен освендругото и да регулира въздушния поток в страничната част наавтомобила, с цел постигане на по-добра стабилност. Открояватсе със стилно черно и ярко обработено покритие.

Изчистените линии и повърхности са вдъхновени от естествения въздушен поток, а външните форми са оптимизирани, за да подобрят аеродинамичната ефективност и управляемостта, като същевременно намаляват шума от вятъра. Жалузите на предната решетка оптимизират притока на въздух, допринасяйки за оптималното охлаждане, докато формите на предната и задната броня са проектирани да насочват плавно въздуха около автомобила, завършвайки с елегантен заден спойлер. Формата следва функцията отпред, и това е в основата на отличително лице на новия Prius, демонстрирайки новия дизайнерски език на Toyota.

Идентичността на новия Prius се изразява чрез по-голямото, централно позиционирано име на модела отзад с прогресивниинтервали между буквите, разположени под нетрадиционна триизмерна линейна задна светлина. Други фини знаци Priusмогат да бъдат открити по целия автомобил и подчертават вниманието към детайла.

Предлагат се две нови цветови опции. Спокойният, но привличащ окото Пепеляво сив и атрактивният Горчичено-жълтразширяват цветовата палитра до седем цвята, присъединявайки се към Тъмно синьото, Огнено червеното, Бялата перла, Сребристо сивото и Черното.

Панорамният покрив подобрява естествената светлина в просторната кабина, допълвайки усещането за отвореност, генерирано от новата стилистична рамка на Toyota “IslandArchitecture”.

Шофьорът се позиционира зад волан с нов дизайн и малък диаметър, който със своя диаметър от 350 мм допринася за забавлението при шофиране. Седеминчовият тънкослоен транзисторен течнокристален (TFT) LCD графичен екран се намира директно в зрителното поле на водача, минимизирайки разсейването, докато интуитивният интерфейс човек-машина (HMI) осигурява високо ниво на видимост за важни данни чрез опростяване на показваната информация.

Отличителни акценти върху арматурното табло и седалките от синтетична кожа са цветово координирани и са в хармония с черния интериор, за да добавят динамичен аспект към обстановката. Превключватели от модулен тип без рамки подобряват висококачествения външен вид, докато новотовътрешно осветление използва светодиоди за по-широксветлинен сноп и модерен външен вид.

Интериорът на новия Prius е както практичен, така и стилен. Мястото за съхранение на предмети е оптимизирано, с цел по-добра използваемост и капацитет, подчертано от жабка с обем от7,0 литра – в сравнение с предишните 5,4 литра – и преработено място за съхранение на конзолата, което сега се отваря отзад, за да позволи лесен достъп както за водача, така и за пътника. Пространството на багажното отделение също се е увеличило,от 251 литра на 284 литра (VDA), благодарение на преместването на батерията.

Награда Red Dot Design Award 2023

Дори преди петото поколение Prius да се появи по европейските пътища, то вече беше победител, след като получи престижната награда Red Dot Design Award за елегантната и модерна интерпретация на Toyota на емблематичната клиновидна форма.

Уникалният дизайн, характерен за Prius в продължение на повече от четвърт век, е издигнат до отличително ново ниво чрез създаване на подобен на купе силует и неочаквана спортна нотка. В преобладаващо черния, просторен интериор избраните материали осигуряват стилна и хармонична атмосфера. Преработеното арматурно табло допринася за комфорта и безопасността с ясното си и изчистено оформление, където лесните за четене инструменти позволяват проста и ергономична работа.

 

С около 20 000 заявки годишно, Red Dot Design Award е един от най-големите конкурси за дизайн в света и повече от 60 години отличава иновативния дизайн в категориите „Продуктов дизайн“, „Комуникационен дизайн“ и „Дизайнерска концепция“. Новият Prius получи най-високото отличие „Най-доброто от най-доброто“ за 2023 г. в категорията „Продуктов дизайн“ след оценка на всички записи от международно жури, състоящо се от 43 члена.

 

Платформа

 

• Философията на TNGA от второ поколение осигурява подобрено управление и стабилност.
• По-нисък център на тежестта чрез оптимизирано разположение на батерията.
• По-твърдата структура на каросерията повишава пасивната безопасност.

Новият Prius е изграден на базата на философията на платформената архитектура Toyota New Global Architecture(TNGA) от второ поколение и новата платформа GA-C, продължавайки тенденцията, поставена от своя предшественик. Предишното поколение Prius беше първият автомобил в глобалната гама на марката, създадено на базата на TNGA. Най-новото поколение предоставя предимства по отношение на отзивчивостта и ангажираността на кормилното управление и качеството на возене в резултат на по-ниското тегло и по-висока твърдост на каросерията.

Индивидуалните компоненти са оптимизирани, за да допринесат допълнително за целите на управлението и комфорта. Например, конструкцията на рамката на задната колона е оптимизирана, за да увеличи устойчивостта на усукване на задната част с 30% в сравнение с тази на предишния модел. Студено щампованатастомана със супер висока якост, за разлика от тази формирана с горещо щамповане, използвана преди, осигурява както намаляване на теглото, така и висока здравина на каросерията. За първи път в гамата на Toyota е възприета стомана с номинална якост на опън 1470 MPa, спомагаща за намаляване натеглото на каросерията с 24 кг. Стратегическият избор на материали за други места води до това, че покривът вече е с почти 1,5 кг, а всяка задна врата с повече от 0,5 кг по-лека.

Преместването на батерията под задната седалка и позиционирането на резервоара за гориво по-ниско и по-напред в сравнение с този на предишното поколение спомага запостигане на по-нисък център на тежестта. Това, съчетано с оптимизирането на формите на подподовата конструкцияспомага за подобряване на въздушния поток, постигане на по-стабилно чувство при шофиране и усещане за по-тясна връзка с пътната настилка.

Окачване с нова конструкция – тип Макферсън отпред и окачване и двойка напречни носачи на колело отзад – също е в основата на по-добрата управляемост, както и на комфорта и тишината при пътуване.

Допълнителна полза от повишената твърдост на платформата GA-C е способността й да абсорбира и разсейва ефективно ударните сили в случай на сблъсък. В ключови зони са интегрирани здрави, но леки материали с ултрависока якост.

В съответствие с целите на Toyota за непрекъснато движениекъм въглеродно неутрално бъдеще, новият Prius включва някои части, направени от рециклирани материали, докато броните и другите елементи са изработени от Toyota Super Olefin Polymer, който може лесно да се рециклира.

 

 Оборудване

 

• Оптимизиране на разхода на гориво чрез предугаждащоефективно шофиране Predictive Efficient Drive.
• Чиста енергия чрез зареждане от соларни панели  
• Подобрена система за инфоразвлечение и навигация, включително Apple CarPlay и кабелна свързаност с AndroidAuto.

Toyota Prius се предлага с набор от функции, които правят шофирането по-лесно, по-ефективно и по-забавно от всякога.

Разходът на гориво е намален, благодарение на новата система Predictive Efficient Drive, която научава редовните маршрути и стила на шофиране на водача и автоматично оптимизира използването на изцяло електрически режим, за да намалипотреблението на енергия. Освен това данните от навигационната система идентифицират места където се спира редовно, при което регенеративното спиране автоматично се увеличава, за да се използва в максимална степен възстановяването на енергията. Когато автомобилът наближава магистрали или участъци с изкачване, които изискват допълнителна мощност, системата проактивно избира хибриден режим, за да зареди батерията за предстоящия повишен разходна енергия, като по този начин реално намалява разхода нагориво. С времето технологията става все по-ефективна, тъй като количеството на наличните данни се увеличава с броя на изминатите километри, а това позволява все по-ефективно използване на електрическата енергия. Част от нея може да бъде генерирана по чист начин от допълнителни слънчеви панели на покрива, които зареждат новия Prius, когато е паркиран на открито на слънчева светлина. Изходната мощност е увеличена до 185 W (от 179 W досега) и клетките вече могат да генерират енергия за до 8,7 км пробег (на базата на годишно слънчево греене в Нагоя, Япония) при шофиране с електрическо EVзахранване, без разходи за инфраструктура или електроенергия. Следователно, ако автомобилът остане паркирана малко повече от седмица, батерията може да бъде напълно заредена. 

В новия модел слънчевите панели зареждат директно основната батерия, без необходимост от допълнителна „соларна“ батерия, както при предишното поколение. Благодарение на по-ефективните клетки, енергията, генерирана от покрива за слънчево зареждане, е с 15% по-висока от преди, въпреки по-малкия покрив.

Новият Prius разполага и с мултимедиен пакет, включващ достъп до базирана в облака навигационна система, която използва постоянно актуализирана информация за трафика в реално време, за точно и ефективно планиране на маршрута. Информацията за маршрута се изтегля предварително, за да се осигури възможност за безпроблемна навигация, дори когато системата не е свързана към облака.

Потребителите могат да осъществяват достъп до услугите за навигация на смартфон безжично чрез Apple CarPlay® или с помощта на USB през Android Auto®, докато мултимедийното устройство включва също вграден уеб браузър за поточно предаване на музика и видео или за да бъдете в течение напоследните новини.

Изборът на мултимедийни функции чрез гласови команди е улеснен с вградения гласов агент „Хей Toyota“. Той отговоря на устни заявки от водача или пътника на предната седалка за регулиране на климатичния контрол, избор на мултимедийни опции, провеждане на телефонно обаждане или отваряне и затваряне на прозорците. „Хей Toyota“ е проектиран така че да разбира разговорната реч, и команди като „гладен съм“ ще генерира например препоръки за ресторанти в района.

В допълнение към предварително зададените режими Normal, Eco и Sport, познати при повечето хибридни и Plug-in хибридни автомобили, изживяването при шофиране на новия Prius може да бъде персонализирано чрез регулатора Drive Mode Select на централната конзола. В зависимост от предпочитанията на водача, персонализирана комбинация от настройки на задвижването, кормилното управление и климатичната системаможе да бъде запазена за незабавен достъп по всяко време.

Системи за подпомагане на водача и безопасност

 

• Последно поколение Toyota T-Mate, включително актуализирана технология Toyota Safety Sense.
• Възможности за паркиране със свободни ръце и дистанционно управление с Advanced Park System.
• Новата система с камера за следене на водача разпознаваразсейването или умората.
• Подобреният асистент за пътни знаци включва предупреждения за превишена скорост.

 

Prius разполага с най-новото поколение на системата T-Mate на Toyota и Toyota Safety Sense, която включва нови функции за подпомагане на водача и предотвратяване на инциденти, като същевременно разширява съществуващите възможности за подобряване на безопасността, удобството и спокойствието.

Полуавтономната система за паркиране Advanced Park позволявапо-лесно и по-безопасно паркиране и може удобно да запаметява редовно използвани места, като например у дома или на работното място. Използвайки своите четири камери с панорамен изглед и 12 ултразвукови сензора, Prius може да маневрира в пространството, без водачът да използва ръцете си. От водача се изисква само да провери обкръжението и да активира режим за движение, когато бъде подканен. При определени условия е възможно и дистанционно управление, което позволява на водача да излезе от автомобила и да инициира паркиране с помощта на смартфон.

Други функции на T-Mate повишават осведомеността на водача чрез системи като панорамен обзор, който осигурява цялостен изглед на непосредствената околност на автомобила по време на маневри с ниска скорост; монитор за сляпата зона и предупреждение за напречен трафик отзад с автоматично спиране, което предупреждава за трафик и опасности при изпреварване или движение на заден ход.

Благодарение на новата камера за наблюдение на водача състоянието му се следи постоянно за признаци на разсейване, прекомерна умора или необходимост от спешна медицинска помощ. При откриване на такива признаци, първоначалнопрозвучава звуков сигнал, за да се подкани водачът да промениповедението си. Когато асистентът за проследяване на лентата е активиран, системата за аварийно спиране при шофиране може безопасно да спре автомобила, ако водачът не реагира, и неизвършва дейности като завъртане на волана, ускоряване или намаляване на скоростта в рамките на предварително определено време. Ефективността на системата за предотвратяване на сблъсък също се подобрява чрез отчитане на състоянието на водача, когато бъде открита потенциална опасност и коригиране на неговата реакция по съответния начин.

Разширената функция за разпознаване на пътните знаци (RSA) допълнително подпомага безопасното шофиране, като разпознава знаците по пътя отпред и ги показва на инструменталния панел. В съответствие с най-новите разпоредби на Европейския съюз, водачът се уведомява, визуално на дисплея и чрез звуков сигнал, ако превиши посоченото ограничение на скоростта или пренебрегне знак „Влизането забранено“. Скоростта на адаптивния круиз контрол(ACC) може да бъде нулирана с натискане на бутон, за да отговори на промените в ограничението на скоростта, посочено от RSA, докато опцията за ограничаване на скоростта може допълнително да бъде избрана, за да се предотврати ускорениенад определена от водача скорост.

 

Системата ACC е актуализирана и вече разполага с четвърта настройка за разстояние за следване, в сравнение с предишните три. Подобрената система за откриване на превозни средства позволява идентифицирането на повече от едно предходно превозно средство, както и на тези в съседните ленти. Така тя помага да се поддържа изпреварване по магистрала чрез коригиране на скоростите в съответствие с условията на трафика, особено при смяна на лентите. Асистентът включва също нова функция за предотвратяване на неправилновключване в потока на движението.

Подобреният диапазон на работа на сензорите и преднатакамера осигурява двойно по-голямо функционално разстояние за откриване на обекти напред и по-широк страничен и вертикален обзор, което му позволява да открива обекти по-рано, както и да идентифицира по-широк диапазон от потенциални опасности, включително мотоциклети и крайпътни обекти. Чрез усъвършенстване на работата на радарите с милиметрови вълни отпред, разширеният обхват на откриване вече може да наблюдава обекти, които са по-близо до предната част на автомобила, отколкото преди. Новите сензори са подобрили възможностите за откриване на обекти на системата за предотвратяване на сблъсък, добавяйки възможност за откриване на мотоциклет в допълнение към пешеходци и велосипедисти.

Предупреждението за напускане на лентата с асистент за кормилното управление вече е с подобрено разпознаване на лентата, включително при откриване на обекти, като стени или бариери, за да помогне на системата да дефинира лента. Разпознаването на лентата също е подобрено и при системата заследване на лентата, която сега помага да се осигури повече пространство между автомобилите, които се изпреварват в съседните ленти, като компенсира пътя на движение на автомобила с незначителни корекции на кормилното управление и същевременно го поддържа в лентата.

Проактивният асистент за шофиране е друга нова функция на системата за безопасност на Toyota. Той подпомага водачите с прецизно намаляване на скоростта в завои или спиране и/или управление, за да поддържа безопасно разстояние до превознотосредство отпред, или до пешеходец или велосипедист, използвайки камерата и радара на автомобила.

Новият Prius е оборудван стандартно с предна централна въздушна възглавница, която помага за предотвратяване на контакт между пътниците отпред по време на сблъсък.

Следващата глава в една хибридна история

Prius измина дълъг път във всяко едно отношение от представянето си на пазара през 1997 г. и петото поколение издига наследството на ново ниво, като същевременно надгражда философията на пионерната технология и ангажимента на Toyota за по-светло бъдеще.

Оригиналният Prius постави началото на електрификацията като първия масово произвеждан хибриден електрически автомобил в света, подходящо представен на пазара с мотото „Точно навреме за 21-ви век“ и първоначално привлякъл вниманиетосъс странния си стил на седан.

При по-внимателно разглеждане обаче човек можеше да откриече новата хибридна технология бе истинска революция. Специално проектиран VVT-i 1,5-литров бензинов двигател и компактен електромотор с висок въртящ момент осигуряваха динамика на шофиране, сравнима с тази на съществуващи автомобили с подобен размер, но при двойно по-нисък разход и наполовина по-ниски емисии на CO2 от тях.

Тези параметри помогнаха на Prius да грабне приза за„Автомобил на годината“ в Япония през 1997-98 г., преди да се появи на световната сцена, когато износът започна през 2000 г.. След това той бързо създаде тясна връзка с екологичното съзнание на потребителите в Европа и Съединените щати.

Напълно новото, второ поколение Prius беше представено през 2003 г. и донесе със себе си нови аеродинамични стандарти, с изключително нисък коефициент на обтекаемост от 0,26 и емблематичната клиновидна форма, постигната в резултат на преминаването към хечбек формат с пет врати. Това поколение беше отличено и с титлата „Автомобил на годината“ за Европа през 2005 г.

Хибридната технология се развиваше бързо и новата Toyota Hybrid System II във второто поколение на Prius постигна 15% по-висока ефективност и 50% повече мощност на електрическия мотор, който спомага за подобряване на динамичните качества и намаляване на разхода на гориво. Подобрена батерия, с по-нискотегло, но увеличена мощност, позволи на Prius да се движи на електричество до 2 километра.

Верен на първоначалната си мисия като вдъхновение за нов стил на автомобилизация, второто поколение Prius изстреля хибридните продажби на Toyota над границата от 1 милион, оказвайки значително въздействие върху намаляването на емисиите в световен мащаб.

Лидерството на Toyota в областта на хибридните технологиибеше допълнително засилено през 2009 г. с третото поколение Prius, което пристигна като технически най-авангардниятедросериен автомобил в света, намалявайки разхода на гориво с още 10% и емисиите на CO2 с 14%, благодарение на още по-ниския коефициент на обтекаемост, по-големия 1,8-литровдвигател и преработения електрически мотор.

Клиентите вече можеха да се насладят на плавно, без стрес „хибридно“ шофиране и в новите членове на семейството Prius, благодарение на по-мощните литиево-йонни батерии. Prius Plug-in, представен през 2012 г. като един от първите Plug-in хибриди в Европа, можеше също да се зарежда от външен източник на захранване, което позволяваше на шофьорите да се насладят на предимствата на изцяло електрическото шофиране с увереността и надеждността на хибрида. Със своите 25 километра пробег наелектричество и водещ за класа разход на гориво, първият PriusPlug-in Hybrid постави нов стандарт по отношение на мобилността.

Prius продължи ролята си на първопроходец за Toyota, за хибридната технология и отвъд нея, с четвъртото поколение, което беше представено през 2015 г. като първия модел, който използва новата Toyota New Global Architecture (TNGA).

TNGA допринася за това Prius и много следващи модели да станат по-забавни за шофиране чрез постигане на нисък център на тежестта, за постигане на по-ангажираща позиция при шофиране и по-малко накланяне на каросерията. Принос запо-отзивчивото управление има и по-широкото използване на високоякостна стомана. Благодарение на този материалкаросерията на Prius от четвърто поколение е с 60% по-здрава от тази на предшественика.

С четвъртото поколение Prius беше постигнат още един крайъгълен камък в технологичния напредък. Неговият нов двигател осигуряваше безпрецедентна максимална топлинна ефективност от 40%, най-високият коефициент на полезнодействие, постигнат досега при едросериен бензинов двигател. Беше представена и нова Plug-in хибридна версия с пробег от 50 километра и емисии на CO2 на километър от само 22 грама според предишния цикъл на шофиране NEDC.

Такива технически пробиви са неразделна част от позицията на модела като вдъхновение за лидерството на Toyota в електрификацията, което е на ново ниво при петото поколение, изключително като Plug-in хибрид за Европа.

От представянето на Prius през 1997 г. Toyota е продала повече от 23 милиона електрифицирани автомобила по целия свят. Повече от 5 милиона от тях са Prius и Prius Plug-in Hybrid.

ИЗЦЯЛО НОВИЯТ LEXUS LBX: 

ЛУКС С НЮАНС НА МОДЕРНИЗЪМ 

• Без компромиси по отношение на качеството и прецизността при изцяло новия компактен кросоувър на Lexus
• Интериорният дизайн и изработката създават чувство за автомобил от „по-висок клас“, като това при по-големите и по-скъпи модели
• “Premium casual” усещане в унисон със съвременните вкусове за по-малко формален подход към лукса
• Първите доставки на автомобили за европейски клиенти вече са в ход
• Онлайн конфигураторът на Lexus LBX позволява на клиентите да изследват своите персонализирани спецификации на автомобила отвътре и отвън с виртуален, 360-градусов изглед 

 

След като доставките на изцяло новия LBX са факт, клиентите вече могат да изживеят от първа ръка високото ниво на лукс на Lexus в най-компактния модел на марката досега.

Съчетавайки привлекателните, съвременни линии на външната стилистика “Resolute Look” на автомобила с дизайн, комфорт и обзавеждане на интериора на изключително ниво, LBX предлага качество на модел от по-висок клас – такова, каквото бихте очаквали от по-голям, по-скъп модел, от по-висок сегмент.

 

В същото време моделът придава по-лек, по-малко официален щрих на автомобила, с усещане за “premium casual”. Така той подхожда с повече лекота към „премиума“, отразявайки съвременния вкус за високо качество с по-спокойно усещане. Подходяща е аналогията с дизайнерски спортни обувки и как при тях има комбинация от висша мода и ежедневно спортно облекло. Това е подход, който ще осигури на LBX повече привлекателност, включително насочване към нова, по-млада и осъзната за стила аудитория, интерпретирайки традиционното майсторство и качество на Lexus в модерна форма. 

 

На разположение е и по-голям избор от всякога, в съответствие с ангажимента на Lexus да направи лукса персонален. Отдалечавайки се от традиционната структура на нива на оборудване, акцентът е върху стила и сетивната привлекателност с избор на така наречените „атмосфери“: Elegant, Relax, Emotionи Cool. Всяка създава различен характер – изискан,  динамичен или спортен – чрез цветовите опции и визията, както и усещането от тапицериите и облицовките. В унисон с днешните екологични приоритети, можете да поръчате подходящ за вегани интериор без кожа като алтернатива на ултравелура Ultrasuede с неговото тактилно усещане или ексклузивната L-анилинова кожа, материал, който досега беше ексклузивен за флагманлимузината Lexus LS.

 

LBX може да е компактен по размер, но това по никакъв начин не намалява нивото на комфорт и чувството за увереност и контрол, които водачът усеща зад волана – определящите елементи на Lexus Driving Signature, които са приоритет за всеки нов Lexus. Шофьорът се наслаждава едновременно на завладяващ обзор, характерен за SUV, с ниско разположено арматурно табло и широко предно стъкло. В същото време позицията на седене създава усещане за седан, с присъщия контрол, фокусиран върху водача.

Концепцията за дизайна на кокпита Tazuna, отличителен за Lexus, гарантира, че уредите за управление и източниците на информация могат да се използват с минимално движение на ръката и очите, така че фокусът се запазва върху пътя. Формата и ъгълът на волана и позицията на педалите са прецизно определени, а 12,3-инчовият напълно дигитален дисплей може да бъде персонализиран както като визия, така и като съдържание, за да отговаря на предпочитанията или приоритетите на водача за пътуването. Предлага се и Head-upдисплей за още по-безопасно и по-комфортно шофиране.

Плавното и интуитивно потребителско изживяване се осигурява и от мултимедийната система Lexus Link Connect, управлявана чрез централен 9,8-инчов сензорен екран или система за гласово управление, която може да отговаря на заявки в по-разговорен стил. Вниманието към детайла включва осигуряване на лесни за управление физически превключватели за аудио и климатични системи. 

За пътника на предната седалка е създадено усещане за „топъл пашкул“ с дизайн на арматурното табло, преливащ във вратите, с цел създаване на ефект на „обгръщане“. Меките на допир материали, включително подплатени страни на централната конзола, допринасят за създаване на още повече чувство за комфорт. Влиянието на изработката Takumi на Lexus и традиционната японска естетика също са очевидни в новите декоративни вложки Tsuyasumi с въгленово покритие и в опцията за шевове на тапицерията в стил Tatami.

Гамата на LBX предлага богатство от премиум възможности при оборудването. Интелигентният Lexus Climate Concierge, например, непрекъснато оптимизира източниците на отопление и вентилация за всеки пътник, предлага се и премиум аудио система с 13 високоговорителя Mark Levinson, проектирана специално за вътрешната архитектура на LBX. Предложенията включват още и електрическа задна врата, която осигурява лесен достъп до подходящо конфигурираното багажно пространство с достатъчно място за прибиране на два 75-литрови куфара под покривалото. 

Потенциалните клиенти могат да се насладят на усещането за качеството на LBX, използвайки онлайн инструмента за 3D конфигуриране на автомобили Lexus. То ви позволява да определите вашия автомобил, включително избора на цветове, тапицерии и интериорни елементи. След това можете да „обиколите автомобила“, преди да отворите вратите и да влезете вътре за да се насладите на подробно, 360-градусово виртуално изживяване.