Новини Свят

Халед Мешал е новият лидер на Хамас

   
Халед Мешал е новият лидер на Хамас

Мешал контролира всички комуникации в преговорите за освобождаване на израелските заложници.

Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка "Хамас". Това се случи, след като на 17 октомври Израел съобщи, че е ликвидирал досегашния лидер на групировката Яхия Синуар, съобщи частният телевизионен канал Lebanese Broadcasting Corporation International (LBCI).

Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в преговорите за освобождаване на израелските заложници и затворници терористи.

Ръководството на "Хамас" е информирало турски, катарски и египетски официални лица за смъртта на ръководителя на политическото си бюро Яхия Синуар по време на операцията в Тел ал-Султан. Хамас подчерта, че след убийството му преговорите за размяна на затворници и прекратяване на войната ще станат все по-трудни и по-сложни.

Според LBCI убийството на Синуар и последиците от него за преговорите и евентуалното прекратяване на огъня, са били обсъдени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

От 2012 г. насам Мешал пребивава в луксозни жилища в Доха, столицата на Катар. Последното му изявление е направено в Малайзия на 7 октомври 2024 г. в реч по повод първата годишнина от войната в ивицата Газа.

В нея Мешал призова мюсюлманите да водят джихад с оръжията и живота си и да открият допълнителни фронтове срещу Израел.

Мешал отбеляза, че загубите, понесени от „палестинския народ", включително десетките хиляди загинали, са само „тактически", докато „загубите, нанесени на врага, са стратегически".

През 2006 г. новият ръководител на "Хамас" публикува във вестник „Лос Анджелис Таймс" статия със заглавие „Никога няма да признаем ционистка държава на наша земя". Това се случи точно, след като "Хамас" спечели изборите в Газа.

„Нашето послание към израелците е следното: Ние не се борим с вас, защото принадлежите към определена вяра или култура. Евреите живеят в мюсюлманския свят от 13 века в мир и хармония; в нашата религия те са „народът на книгата", който има завет от Бога и неговия пратеник Мохамед (мир на праха му) да бъде уважаван и защитаван.

Конфликтът ни с вас не е религиозен, а политически. Нямаме проблем с евреите, които не са ни нападали - проблемът ни е с онези, които дойдоха на наша земя, наложиха ни се със сила, унищожиха обществото ни и прогониха народа ни", пише Мешал във въпросната статия, цитирана от БГНЕС.

„Никога няма да признаем правото на която и да е сила да ни отнеме земята и да ни лиши от националните ни права. Никога няма да признаем легитимността на ционистката държава, създадена на наша земя, за да изкупи нечии грехове или да реши нечий проблем.

Но ако сте готови да приемете принципа на дългосрочно примирие, ние сме готови да преговаряме за условията. "Хамас" подава ръка за мир на онези, които наистина се интересуват от мир, основан на справедливостта", пише още палестинският лидер.

За разлика от Синуар - аскетичният масов убиец, който остана скрит в Газа - Мешал е известен с луксозния живот, на който се радваше в Катар, заедно с висшите шефове на "Хамас" Исмаил Хания и Муса Абу Марзук. Според различни сведения тримата са разполагали с около 11 млрд. долара.

Всичко това навежда на мисълта, че назначението на Мешал няма да бъде много популярно у дома сред хората в ивицата Газа. Другият потенциален наследник, братът на Синуар - Мохамед Синуар, е обвинен в педофилия.