Анализи

36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

   
36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

36 души са задържани до момента в страната по подозрение, че са купували гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков. 

259 са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР към момента. Това обясни вътрешният министър Атанас Илков. 

Досъдебните производства, които са образувани са 70. 

Протоколите, които МВР е съставило, са 898, а специализираните полицейски операции са 189. Те са проведени в цялата страна. 

Успоредно с работата срещу купуването на гласове МВР продължава и работата срещу производството и разпространението на наркотици и миграционния натиск, обяви още Атанас Илков. 

"През миналата седмица имаме проведена СПО на територията на София и Пловдив, при която бяха задържани 20 лица, които участват в незаконния трафик на мигранти към Европа. Изключително важна дейност за нас, която изисква много усилия и много добра организация да успеем да докажем и да съберем всички необходими доказателства за участието на тези лица в тази престъпна дейност. Когато говорим за спада на мигрантския натиск до 70%, именно това е един от основните елементи в нашата дейност, който влияе на този процент. Дейност, която ние заявяваме пред всички наши европейски партньори. Това беше презентирано и пред всички посланици на европейските държави. Тази дейност и резултати бяха представени на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, така че да стане ясно усилията, които българската държава и българските служби полагат за овладяване на мигрантския натиск".

От МВР обясниха още, че при операции в определени части на страната са установени престъпни групи, които се занимават с незаконен добив на дърва. 

Предполага се, че добитите дърва ще послужат и ще бъдат предоставени срещу гласуване за определена политическа сила, допълниха още от вътрешното министерство. 

Сериозни операции са проведени и във Варна и в Бургас срещу разпространението на наркотици. 

Във Варна е открита голяма лаборатория за производство на синтетични наркотици.