Новини

Проф. Сотир Марчев: Различните вируси са различно опасни за сърцето

   
Проф. Сотир Марчев: Различните вируси са различно опасни за сърцето

Всички вируси натоварват сърцето. Различните вируси са различно опасни. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

От края на септември до началото на октомври е периодът с най-ниска сърдечносъдова смъртност. Със застудяването започват да се появяват и вирусите, а с това и сърдечносъдовата смъртност, обясни специалистът.

След COVID-19 се наблюдава повишаване на сърдечносъдовата смъртност. „12 месеца след прекаран COVID-19 всички сърдечносъдови заболявания са по-чести. С 200% са се увеличили и автоимунните заболявания, особено болестите на щитовидната жлеза. Сега те зачестиха много", обясни проф. Марчев.

Ваксините също натоварват сърцето. „Тазгодишната ваксина за грип се очертава да е по-слабо ефикасна, отколкото миналогодишната. От трима ваксинирани, ако сме в контакт с грипа, двама ще се разболеят. 30% защита е повече от никаква", обясни проф. Марчев.

Кардиологът съветва да няма електронни устройства в спалните помещения.

Българското кисело мляко и олио са символи на дълголетието на българите. Няма доказателство, че млечните продукти не се понасят от организма.

Лекарствата са добавка към здравословния начин на живот, подчерта кардиологът.

Проф. Марчев посочи, че сърдечносъдовите заболявания се лекуват с умерена физическа активност.

Нова телевизия, „Събуди се"