Еко Икономика

Европрокуратурата разследва плана за управление на парк Българка, правен от Тома Белев

   

  google

По разпореждане на Европейската прокуратура, Главна дирекция "Националната полиция", сектор "Противодействие на престъпленията засягащи финансовите интереси на ЕС", проверява изпълнението на поръчката, по която е разработен планът за управление на парк Българка, за който са дадени общо 2,6 млн. лева. Разследването е по сигнал от април 2024 г., за евентуална злоупотреба със средства, предоставени от ЕС чрез Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), пише ekonovini.bg.

Планът за управление на парк Българка е изготвен от "Обединение Българка 2013". Ръководител на екипа, изработил плана, е бившият зам. министър на околната среда и водите и настоящ председател на партията "Зелено движение", Тома Белев. В консорциума "Обединение Българка 2013" участват: WWF - Световен фонд за дивата природа – България, който се управлява от жената на Белев, Веселина Кавръкова. Другият член е "Марсилея" ЕООД, което е 100% собственост на WWF България. Третият е "Стерна консулт" ЕООД, което е собственост на Валентина Фиданова. Тя е политически активист и заедно с Тома Белев е част от депутатските листи на "Демократична България" в Пловдив през 2001 г. "Стерна консулт" ЕООД е една от фаворизираните фирми в областта на биоразнообразието. Печелила е десетки поръчки. Участва в сериозен брой сдружения и консорциуми, всичките свързани с опазване на околната среда с многомилионни поръчки.

Проверката обхваща и въпросите как дирекцията на парк Българка, и лично бившата директорка Мая Радева, е възложила поръчката на "Обединение Българка 2013". Дали има нарушение при възлагането? Какви са връзките между Радева и ръководителя на проекта Тома Белев? И най-важното: Върховният административен съд е отхвърлил плана за управление на парк Българка като незаконосъобразен. Решението на ВАС, което е окончателно, е доказателство за некачествено изпълнена поръчка и нарушения при процедурите, и защо, въпреки това, тя е платена на екипа на Тома Белев. Актът на ВАС означава, че план за управление на парк Българка няма. Такъв не съществува и не се изпълнява. Тоест, дадените пари от европейските и българските данъкоплатци са безвъзвратно загубени.

Икономическа полиция разследва и връзките на бившия директор на парк Българка Мая Радева с Тома Белев, като и двамата са участници в частното сдружение "Асоциация на парковете в България". И дали това не е конфликт на интереси, продиктуван от факта, че Радева възлага поръчката на "Обединение Българка 2013", където участва и Тома Белев. И още едно доказателство за тесните връзки между Радева и Белев: Само месец след като Тома Белев става зам. министър на екологията, на 1 февруари 2022 г., Мая Радева е назначена за директор на Районната инспекция по околна среда (РИОСВ) Велико Търново.

Планът за управление на парк Българка, въпреки всичките си пороци, доказани с Решение 3832 от 01.04.2024 г. на ВАС, е одобрен подозрително бързо от Министерски съвет, само 7 дни след като Тома Белев е назначен за зам. министър на околната среда и водите. Тогава, по предложение на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, също зелен активист, кабинетът на Кирил Петков одобрява плана. Този акт също е обект на проверка от Икономическа полиция, защото в мотивите на съдебното решение на ВАС категорично е казано, че са нарушени законовите процедури. Липсва и решение на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите, както и задължителната екологична оценка на плана.

Проверката трябва да отговори и на най-важния въпрос: Кой ще върне дадените европейски пари, след като такъв документ, наречен "План за управление на парк Българка", не съществува. Парите са дадени, а план няма. Дали консорциумът "Обединение Българка 2013" ще възстанови дадените европейски средства? Още един въпрос: Кои са виновните, одобрили незаконния план, разработен от екип еколози начело с Тома Белев? И ще има ли отново чадър над зелените, които с европейски средства обслужват лични и корпоративни интереси, както се е случвало много пъти?