Анализи

Вечната Янка Такева. Кой дърпа конците в образованието

   

  БТА

Ако дърпаш цял сектор назад, може ли да минаваш десетилетия наред между капките? Българското образование достигна ниски нива по много причини, но една от тях е могъщ синдикат: в него членуват повечето българските учители, докато той самият гледа към миналото и Русия. Негова лидерка е Янка Такева.

Тя би трябвало да защитава интересите на учителите, но се намесва и в образователни политики. Тя има малък опит като учителка, но обучава учители. Тя ръководи най-мощния учителски синдикат във времена на демокрация, но разчита на сътрудничество с Русия. Без нейно одобрение не може да мине нищо в сектора, но е обвинявана в това, че спира в зародиш всяка странична идея за истинска реформа. Тя би трябвало да участва в разпределянето на бюджета за образованието, но и усвоява много от него.

Това е само част от противоречията около жената, която от 30 години е начело на учителите. Участва в определянето на заплатите и социалните им придобивки. Обучава ги. Води ги на екскурзии. За дейността си получава много пари от бюджета, но не отчита как ги харчи.

Става дума за несменяемата председателка на най-големия учителски синдикат – Синдиката на българските учители (СБУ) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Янка Такева.

"Имам много голяма енергия и всичко, което е направено за 30 години в образованието, съм го направила аз и съм горда", каза Такева пред Свободна Европа.

Миналата година тя беше единодушно преизбрана на осмия конгрес на СБУ за нов 6-годишен мандат.

Такева е за термина "турско робство" и против термина "съветска окупация".

Провежда обучения в руския комплекс "Камчия" в сътрудничество с фондация за българо-руско сътрудничество, която се оглавява от бивша лидерка на комсомола. Тя е в ръководството на движение "Русофили", което е санкционирано по закона "Магнитски".

Такева вярва, че съществува "джендъризация" в образованието –израз, който иронично се употребява от противниците на джендър изследванията, смятащи, че няма такава академична дисциплина. Такева подкрепя идеята в училище да не се говори по ЛГБТ теми и не подкрепя учителите, които са на обратното мнение.

Представя се като доктор на науките от американски университет, който Свободна Европа не откри.

Наскоро разпространи фалшивата новина, че занапред българският език ще се изучава като чужд. Предлага да се учи военно обучение. Иска да има само по един учебник по предмет.

"Тази жена пречи на образованието, пречи да се случват правилните неща", каза пред Свободна Европа образователният експерт Лиляна Друмева, бивш съветник на няколко министри на образованието.

Но от Такева се страхуват много хора, сочат разговори на Свободна Европа, проведени с учители, училищни директори, шефове на регионалните управления на образованието (РУО), финансови и образователни министри.

 

"Тя е изключително могъща и всесилна и може да стъжни живота на всеки един, който работи в системата", каза пред Свободна Европа училищен директор, пожелал анонимност.

Две думи за образованието

Въпросът за това кой има влияние върху българското училище идва на фона на влошаващи се данни за състоянието на образованието изобщо.

България от години е на последно място в Европа по качество на образованието, сочат изследвания на Евростат и на PISA (програма за международно оценяване на 15-годишни ученици), публикувани през последните години.

Повечето учители са лошо подготвени и демотивирани, а децата – без умения за успешна реализация, сочи последното издание на PISA. Родителите финансират паралелната система на частните уроци. Това заключава доклад на Сметната палата, публикуван през юли.

Все повече студенти учат и се реализират в чужбина. Бизнесът страда от липса на квалифицирани кадри, показва проучване на Агенцията по заетостта.

На този фон нито едно правителство в последните години не се осмелява да направи цялостна и качествена реформа в образователната система, а единствената сериозна промяна в тази сфера за 2024 г. се оказа законът за забрана на ЛГБТ теми, предложен от "Възраждане". Такева си замълча.

Самата Такева вижда нещата по начин, който данните не отразяват: "горда съм с това, че се създаде една стройна система за уважение, престиж на образователната система", казва тя. Не вижда проблем и в резултатите от международното оценяване PISA, които по думите ѝ "не са чак толкова лоши".

За нея проблемът в образованието е по-скоро в съдържанието на учебници по история, литература и география. Тя казва, че в тях трябва "да се формира повече българското чувство на принадлежност и гордост".

Сред политическите сили този тип критики се отправят традиционно от БСП и от различните носители на националистически идеи: "Атака", НФСБ, ВМРО, "Възраждане".

30 години стачна дейност

Такева е начело на всички учителски стачки, поне три от които се запомнят. В началото на октомври 1992 г. започва безсрочна учителска стачка за по-високи заплати и социални придобивки, учителите искат оставката на финансовия министър Иван Костов.

След 6 дни стачка синдикатите се споразумяват с правителството за частично удовлетворение на исканията им. Учителите остават в стачна готовност.

През 2002 г. Такева организира масови учителски протести срещу програма на МОН за модернизация на образованието, която предвижда съкращения на учители и закриване на училища.

През септември 2007 г. започва дълго подготвяна учителска стачка с искане за двойно увеличение на заплатите. Тя е най-голямата в синдикалната история – над 100 хил. просветни работници парализират страната за 45 дни.

 

Такева тогава е в предизборната си кампания за евродепутатка (кандидатка е от Граждански съюз за нова България), но отново е начело на учителското недоволство.

Тя заплашва преподавателите, които не стачкуват, че няма да получат увеличение на заплатите си. "Щом не стачкуват, значи имат добър социален статус", казва Такева тогава.

В дейността ѝ има поне три факта, които обясняват защо учителите ѝ се доверяват: повишаването на заплатите, издействането на по-дълги отпуски и екскурзиите в чужбина.

Такева и учителските заплати

Сред поредица увеличения през последните години в момента учителската заплата е между 1853 и 1985 лв. Това е над 83% от средната работна заплата за страната. В бюджета за следващата година е планирано поредно увеличение на учителските заплати, като целта е да станат 125% от средните. Синдикатите искат дори 135%.

Но невинаги е било така. Преди години учителите вземаха доста под средната заплата.

Янка Такева твърди, че увеличението на заплатите в сектора е нейно дело и много се гордее с това. Има защо – тя участва в Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката (МОН), в който по закон се обсъждат, а на практика се решават политиките в образованието и бюджета.

Според регламента в тристранното сътрудничество на национално и отраслово ниво участват представители на институцията, на работодателите и на синдикатите.

Така Такева има привилегията и правомощието да разработва (заедно с другите синдикати) колективните трудови договори, които определят размера на заплатите и социалните придобивки за учителите, включително заплатите и на непедагогическия персонал като помощник възпитателите в детските градини.

В България има още два учителски синдиката – "Образование" към КТ "Подкрепа" и Независимия учителски синдикат (НУС) към КНСБ.

Такева и отпуските на учителите

Още през 90-те години синдикатите издействат повече дни отпуск за членуващите в тях учители, което е отбелязано и в трудовото законодателство. Сега синдикатите уговарят с 8 дни повече отпуск за членовете си, които се предоговарят и предодписват на всеки две години в колективните трудови договори.

Общо учителите в България са близо 93 000. В СБУ, по думите на Такева, членуват 86 000. Останалите ще трябва да са в другите два синдиката. Има и преподаватели, които не членуват в синдикат.

Но защо повечето учители са при Янка Такева? От разговорите с членове на синдиката се оформят три най-популярни хипотези. Може би защото Такева "ги води на екскурзии". Може би защото лобира за позиции само за членове на СБУ. Или може би защото "всички учители са там".

"Аз като отидох в училище, ми казаха за синдиката, изобщо не са ми казвали, че има повече от един. И то като идеш и всички членуват в един – и ти [отиваш] там", каза пожелал анонимност учител пред Свободна Европа.

 

Такева и екскурзиите в чужбина

И докато НПМГ се отбранява от нападки в средата на октомври 2024 г., Янка Такева е на екскурзия в Армения и Грузия. Заедно с 26 (от общо 28) началници на РУО, 114 директори и зам.-директори на училища и детски градини и зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Армения и Грузия не се славят с високи образователни резултати - Грузия е по-назад в PISA дори и от България, а резултатът на Армения в TIMSS (друго международно изследване) е един от най-ниските в региона. Но за СБУ явно има "добри практики", които тези държави могат да обменят с България. МОН не отговори на въпроса с каква цел Михайлова е там и дали има предвидени официални срещи с образователни институции в Армения и Грузия в качеството си на зам.-министър.

СБУ организира често екскурзии в страната и чужбина, представени като семинари за учители и директори и платени с пари от бюджета. Такъв тип мероприятия вече са самостоятелен туристически сегмент.

Например туристическата агенция "Ситникол" декларира богат опит в организирането на обучения на учители в луксозни хотели в България и в чужбина.

По нейна оферта Такева и останалите са в Армения и Грузия в началото на октомври, по нейна оферта е и 13-дневна екскурзия до Китай в края на октомври.

През 2020 г. СБУ организира екскурзия и до западна страна – Великобритания. В нея участват всички началници на РУО, заедно с чиновници от МОН, директори на дирекции, началници на отдели, включително и тогавашния образователен министър Красимир Вълчев. Това каза пред Свободна Европа участник в екскурзията, пожелал анонимност.

Всички си плащат от бюджетите, специално за пътуването са преведени пари и от МОН. Такева им обещава следващата година да ги заведе в Дубай, но тогава вече министър е Николай Денков и не всички успяват да отидат. Все пак такава екскурзия се осъществява, с участието предимно на училищни директори.

Всяка година в база на СБУ в Хисаря се провежда задължително обучение на началниците на РУО, за което плащат от бюджетите си.

СБУ организира всяка година зимни и летни спартакиади в ски и морски курорти, където учителите се състезават, спускайки се с шейна, теглейки въже и др.

Такева и помощта, която липсва

От август до октомври проруската партия "Възраждане" напада вербално Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) – елитно училище, в което се влиза с висок бал. Поводът е учителят по география и икономика Даниел Христов, който задава работа по желание на тема "за" и "против" Истанбулската конвенция.

Този международен документ не беше ратифициран от България под натиска на националистически формации, които го представиха като прокарване на "трети пол". В действителност Истанбулската конвенция е за защита на жените от домашно насилие.

 

Заданието по желание даде повод на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да определи работата на НПМГ като "хомосексуална пропаганда", а на депутата от същата партия Ангел Янчев – да звъни на директора и да му оказва натиск.

Синдикатът е най-логичният защитник на учителите, но той нямаше официална позиция.

"Не мога да коментирам мълчанието на г-жа Такева. Така е преценила, така е направила. Това е многозначително мълчание, тишината понякога може да е оглушителна", каза пред Свободна Европа учителят Даниел Христов, който се оказа и член на СБУ.

Самата Такева зае позицията на "Възраждане" и по още един въпрос, който засяга учителите и по-конкретно тези от НПМГ.

През август парламентът прие с огромно мнозинство предложението на "Възраждане" за забрана да се обсъждат ЛГБТ теми в училище. Такева подкрепи идеята. Тя подкрепи и законопроект, предложен от партия "Величие" - да се наказват учители, които не спазват новоприетата забрана.

И двете идеи копират руски репресивни норми.

Много учители се обявиха против тези идеи, за което "Възраждане" ги заплаши. Такева запази мълчание. Тя каза пред "Булевард България", че няма да има позиция на синдиката, "докато не получа заплашително писмо, което да ни притесни".

Такева, обученията и руската връзка

Учителите са длъжни по закон всяка година да повишават квалификацията си, като за всеки 4 г. трябва да са преминали през минимум 48 академични часа обучения. Те се равняват на т. нар. квалификационни кредити – 3 на брой.

Според колективния трудов договор 1,2% от училищните бюджети за заплати трябва да се разходват за квалификация на учителите.

С квалификационните кредити учителите могат да кандидатстват за придобиване на т. нар. професионалноквалификационни степени (ПКС). Те по закон се присъждат единствено от департамент на университети, които обучават педагози – след взет изпит и платена такса. ПКС са в 5 степени, като с присъдена ПКС се заема по-висока длъжност в системата на образованието и по-висока заплата.

Такева е обучителка на учители и директори – в СБУ, университети и звена на МОН като Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти (НЦПКПС) в Банкя, който разходва голяма част от бюджета за обучения.

Директори и учители се оплакват от натиск от страна на Такева през РУО и училищата да ходят на обученията в СБУ или в центъра в Банкя, където тя често е лектор. Такева отхвърли тези обвинения.

"Нямам такива сведения и не знам кой се оплаква", каза тя. "Кажете ми кой се оплаква, за да направя проучване."

По неофициална информация в СБУ има и схема с ПКС-та на директори и учители: раздават се срещу платена на синдиката такса, без реално проведен изпит.

 

"Не приемам такива обвинения", каза Такева.

От години СБУ провежда квалификационни програми и семинари с пари от държавния бюджет и от европейските фондове в руския комплекс "Камчия". Такева хвали комплекса за "безкрайно хубавите" му условия за работа.

СБУ и НЦПКПС го посещават стотици пъти за периода 2013-2024 г. Много от обученията в комплекса Такева прави съвместно с фондацията "Устойчиво развитие за България", която "разработва българо-руското сътрудничество".

Председателка на фондацията е Станка Шопова, бивша лидерка на комсомола – младежката организация на БКП, в която задължително членуваха всички младежи от 14 до 28 години.

За честите посещения в комплекса "Камчия" става известно от справка, дадена от министъра на образованието Галин Цоков. Той я предоставя, за да отговори на въпрос на народния представител Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Парите за обученията в "Камчия" идват или от делегираните училищни бюджети, или от национални или европейски програми, се вижда от справката.

През 2020 г. имаше скандал заради писмо на Такева, с което оказва натиск върху учители да изберат учебници на конкретно издателство - "Клет България", което подпомага издаването на синдикалния ѝ вестник "Учителско дело".

Издателствата получават директен приход от държавния бюджет, защото учебниците са безплатни за учениците.

Да поговорим за пари

Ръководител на НЦПКПС в Банкя е бившият заместник на Такева в СБУ Димитър Асенов, неофициално определен за поста от нея.

Негова заместничка е Антоанета Ал-Хусари - бивш член на Съвета на директорите на държавното дружество "Ученически отдих и спорт", което също е под шапката на МОН. През 2021 г. Николай Денков, тогава служебен министър, каза, че дружеството е източило 8 млн. лв. от държавния бюджет за две години.

Разследване на BIRD намери връзки между обучителни фирми, взимали пари от НЦПКПС, и купуването на къщата на Борисов в Барселона.

НЦПКПС получава голяма част от бюджета за обучение, които разходва непрозрачно. Няма реален и обективен мониторинг на програмите. Вътрешният одит в звеното оценява дали дейността на центъра е в съответствие с нормативните актове, съобщиха от МОН пред Свободна Европа.

За 2023 г. например за центъра в Банкя са отишли над 2,7 млн. лв. - пари от националния бюджет и от европейски програми, показва справка, предоставена на Свободна Европа от МОН.

"До времето, в което аз бях в МОН, в сивия сектор се въртяха над 10 млн. лв. годишно за квалификация на учителите. Сега всичко е завишено поне три пъти и всичко минава скрито под ръката на Янка Такева. Нито един лев не може да бъде гласуван и реализиран, без тя да е казала "да", каза Друмева, която е бивша директорка на НЦПКПС (до 2019 г.).

 

В отговор на въпрос на депутата Георги Свиленски (БСП) от юни 2023 г. какви пари е дало МОН на неправителствени организации за последната година, се вижда, че СБУ е получил близо 10 хил. лв.

В тези пари обаче не са включени всичките му приходи, защото има и консорциуми с участието на СБУ, както и сателитни организации на синдиката.

За период от 5 години СБУ е получил близо 400 хил. лв. от МОН по 16 договора за изпълнението на различни проекти. Това съобщава вестник "Сега", поискал данните от министерството по закона за достъп до обществена информация.

За същия период другият синдикат – "Образование", е сключил само един договор на стойност близо 20 000 лева, а третият – НУС – няма сключени договори.

От справката става ясно, че доста от договорите на СБУ са за суми малко под 30 000 лв., което към онзи момент е прагът за сключване на договори без задължителна обществена поръчка.

В същото време дъщерята на Такева – Живка Такева-Първанова, която е зам.-областен управител на София, е назначена по трудов договор и в МОН. Това се вижда от декларацията ѝ към комисията за противодействие на корупцията за 2024 г., която тя подава в качеството си на човек на публична длъжност и част от изпълнителната власт.

Такева-Първанова е координатор "Териториални екипи" по проекта "Успех за теб", съфинансиран от Европейския съюз с общ бюджет над 151 млн. лв.

Целта на проекта е да се насърчава личностното развитие на учениците, както и да се подобрят резултатите им, е записано в сайта на МОН. По проекта ще бъдат обучени и над 4000 учители и непедагогически персонал за работа с деца и ученици от уязвими групи.

СБУ е обучител на учители по всякакви проекти и има координационни съвети във всяка община. Неговата председателка и майка на Такева-Първанова чрез отрасловия съвет участва във взимането на решения за разпределянето на бюджета за образованието.

Нещо, което липсва: отчетност

В СБУ членуват над 90% от учителите, според данните на Такева. Те плащат месечен членски внос от 1% от заплатата си (около 20 лв. при средна учителска заплата). От този 1% 0,6% отиват директно за СБУ, а 0,4% остават в касата на училищната синдикална организация. При синдиката само от това перо отиват над 20 млн. лв.

СБУ има и издателска дейност, за която също не се знае нито колко струва, нито какви приходи има.

Синдикатът и лично Такева получават пари от националния бюджет за образование и от еврофондовете - основно за обучение и наставничество на учители. Тоест синдикатът взема пари от държавния бюджет, при положение че участва във формирането му чрез Отрасловия съвет.

СБУ е напълно непрозрачен, няма финансови отчети на сайта му. Той е неправителствена организация, но според трудовия кодекс синдикатите са със специален статут. Техният регистър е в съответния окръжен съд по седалището им, а единният идентификационен код (ЕИК) им се дава по регистъра Булстат.

 

Така се оказва, че СБУ се отчита само пред себе си. Това се разбра от думите на Такева, попитана дали синдикатът изготвя годишни финансови отчети и пред кого ги представя. "Пред ревизионната комисия, синдикалния съвет и изпълнителния комитет на СБУ", каза тя.

Биографични данни

77-годишната Такева е зам.-председателка на СБУ от създаването му през 1990 г., а от 1995 г. до сега – негова председателка.

Преди това работи в столичната община Красна поляна, а висшето си педагогическо образование добива в Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" по наредба на Закона за народната просвета за задочно обучение на учители с полувисше образование.

Това съобщи пред Свободна Европа нейният бивш съвипускник, шефът на дирекция "Образователни дейности" в ЮЗУ Красимир Папучаров.

"По тази наредба изтъкнати учители, предложени от тогавашните РУО завършиха в съкратен срок", каза той.

По време на следването си (1982 -1985 г.) Такева работи като директорка на дом за деца в София (от 1980 до 1987 г.). В автобиографията ѝ пише, че от 1974 г. до 1980 г. е учителка, без да се уточнява къде и по какво.

Такева се представя като "Доктор на икономическите науки (д.ик.н.)". Образователната степен получава от Университет за информация, технологии и бизнес Калифорния, САЩ, пише в автобиографията ѝ. В английската версия на сивито името на висшето училище е Peninsula University Of Information, Technology And Business, State of California, USA.

Проверка на Свободна Европа обаче не откри такъв университет. В базата данни ProQuest Dissertations and Theses Global, в която всеки защитил дисертация в САЩ има задължение да я публикува, няма име Takeva, нито такъв университет. В Калифорния, САЩ има единствено колеж с "Peninsula" в името си - Monterey Peninsula College, но той не издава PhD образователни и научни степени.

"Елате да ви дам извадка [от дипломата от университета в САЩ], имам я в досието ми", каза Такева, след което спря да вдига телефона си.

Въпросният университет се среща в няколко публикации на сайта на СБУ при името на Асен Богданов, представен като акад. проф. и почетен проф. в Peninsula University – Калифорния.

Богданов е председател на учредената през 2015 г. от левия Отечествен съюз Обществена академия за наука, образование и култура (ОАНОК), чийто член на академичния съвет е и Такева. Тя често го кани като лектор на конференции на синдиката.

Името на университета присъства и в автобиографията на представящата се като професор в него Виолетка Радославова, наред с дипломи по астрология и психология, получени в Москва. На нейно име има регистрирани 6 фирми, показва справка в търговския регистър, една от които – за гадателство и ясновидство.

Янка Такева получава често държавни и други отличия. Според автобиографията ѝ е получила и няколко награди от American Biographical Institute – организация, за която се твърди, че прави бизнес с измислени отличия и която впоследствие фалира.

 

От 2005 г. до 2007 г. Такева е преподавателка в Московския държавен университет. Член е на Националния съвет на санкционираното по закона "Магнитски" движение "Русофили".

Има и няколко награди от фондацията "Устойчиво развитие за България" на Станка Шопова.

Преди година под патронажа на руското посолство синдикатът на Такева и фондацията на Шопова организират за ученици от 7 до 12 клас уж историческа викторина по случай годишнина от Освобождението на България.

Информацията за нея стига до училищата през РУО, а лично руската посланичка Елеонора Митрофанова раздава наградите и държи реч пред децата.

През 2018 г. Такева се опитва да бойкотира и работната група, която обсъжда промени в учебниците по история, в които дотогава се възхвалява комунистическият диктатор Тодор Живков и Съветския съюз.

Такева членува и в ордена на тамплиерите, който има дейност и в училищата, където организира конкурси или уроци по "български традиции" и "вероучение".

svobodnaevropa.bg