Новини

Съпругата на Гунди: Той не обичаше това прозвище

   


"Много е странно чувство е да гледаш живота си на филм. На първо гледане мислех, че става въпрос за друг и изведнъж чувам свои думи. По тази причина не си спомнях нищо от първото гледане. Само помня усещането, че всичко е много истинско", разказва съпругата на Георги Аспарухов – Гунди Величка Маркова-Аспарухова в предаването "На фокус" с Лора Крумова по "Нова".

Филмът "Гунди – Легенда за любовта", посветен на живота на легендарния нападател на футболния клуб „Левски“ вече е по кината в цялата страна.

"Благодарна съм на Бог, че ми е дал възможност да изживея такава любов. Защото това си беше любов. С всичките перипетии. Възходи, падения и прочие. Когато се запознахме, бяхме 16-годишни. Той беше волейболист", разказва Аспарухова.

По думите ѝ главният герой във филма „Гунди – легенда за любовта“ Павел Иванов прилича много на покойния ѝ съпруг.

"За мен Георги е жив. За мен всяка среща с него – на екран или в интервю, или на снимка, или разговор, който водя за него – е много приятен.“

Провалена тайна сватба

Величка признава, че в началото с Гунди са искали да се венчаят тайно. "Издадоха ни от пощата в Пловдив – обадили се са в „Левски“, а оттам и на моите родители. Така започна нашата история", kазва тя.

По думите ѝ родителите им са нямали какво да направят, за да ги разубедят. Те се женят, когато и двамата са на 20 години, а той е войник в Пловдив и играе за местния "Ботев".
Аспарухова разказва, че до първата им брачна нощ любовта им е била платонична, а в момента на сватбата им той вече е "Гунди".

"Вижте, трудно го произнасям. Той междудругото не обичаше това прозвище“, отбелязва Аспарухова. 

Величка разказва, че съпругът ѝ е бил охажван от много жени, но тя не е изпитвала ревност.

"Имаше много почитателки, които не ме гледаха с добро око. Но не съм се чувствала неудобно. Аз си знаех, че съм неговата жена. Освен това ревността за мен означава да подценяваш себе си. Георги беше голям джентълмен. Умееше да ти достави удоволствие, да те изненада без повод."

По думите на Величка Аспарухова майка ѝ е възпитавала ѝ Гунди, докато са живеели в дома на родители ѝ.

"Майка ми не беше против Георги. Тя беше против да прекъсна следването си, да отидеа в Пловдив и да се оженя на тази ранна възраст. Но след това го оцени и бяха в чудесни отношения“, разказва тя.

Гунди – обичан и възпитан

Според Величка семейството на Аспарухов му е дало възпитание, каквото всеки почтен човек трябва да има. Той е бил научен на доброта, съпричастност и честност.

"Аз съм усетила какво значи да те обичат толкова силно, че дори да могат да те убият. Кадърът го има бегло във филма – с кола, която феновете вдигнаха във въздуха. Но преди да я вдигнат, хората се прехъврляха през покрива, залепяха се на предното стъкло и мислех, че ще ни смачкат. Любовта е страшно нещо“, разказва тя.

По думите ѝ в международните мачове той е бил пазен от най-добрите защитници, но е бил контузван и ритан много в българското първенство.

Натиск от Държавна сигурност

Величка Аспарухова разказва, че Гудни е бил потиснат от натиска на Държавна сигурност и не са коментирали ситуацията.

"Имаше един случай, в който трябваше да пътуваме до Западна Германия. Преди това бяхме за седмица в Созопол и трябваше да заминем. Но на третия ден получи телеграма, че му се забранява да пътува. Той побесня. Отидохме на летището и ни качиха в пилотската кабина, защото нямаше билет и отлетяхме през нощта, въпреки забраната. До „Калотина“ мълчахме в колата, а след това той запя. Когато се върнахме на границата му казаха, че 3 часа, след като са заминали, е дошла телеграма да бъде спрян“, изтъква тя.

"Любовта към него беше толкова голяма и силна, той не усещаше славата, но ние никога не сме били сами. Хората го наричаха Президента. Не смееха да го пипнат. Мисля, че беше символ, но и опасност за властта“, допълва Величка.

Според разказа ѝ след смъртта му това се отразило на семейството с натиск от влатта, заплахи, късане на некролози.

Предложението на "Милан"

Аспарухова разказва, че е била с него на срещата с представителите на италианския град "Милан", който е искал да привлече нападателя.

"Както си водихме разговор в спокоен тон им каза, че няма да стане. Предлагаха ни условия, от които краката ми изтръпнаха. Можехме веднага да останем там. Предлагаха му 300 хиляди, което понастоящем би се равнявало на милиони. По онова време у нас той изкарваше 150 лв. заплата. На победа им даваха 30 лв., от които 3 лв. бяха данък. Имахме и още 2 лв. ергенски данък, защото по онова време още нямахме дете. Той обаче отказа условията на „Милан“ адски спокойно“, отбелязва тя.

По думите ѝ Гунди се е притеснявал за близките си в България и това е сред причините да не приеме офертата.

Величка изтъква, че не е усещала опасността за живота му. Аспарухов обаче често е взимал синът им Андрей със себе си и се е чудил дали да го вземе и напът към Враца, където губи живота си в катастрофа заедно с друг футболист на "Левски" – Никола Котков.

"Когато моите родители са чули ужасната вест, първата работа на брат ми е била да отиде в детската градина, за да провери дали Андрей е там. Оказва се, че човек може да свикне с болката, особено когато имаше дете, което те гледа в очите и си мисли: „Какво ще стане, ако и мама я няма?“. Тогава трябва да събереш сили да му обясниш, че това се случва на много хора и да живееш нормално", разказва съпругата на покойния нападател.