Икономика

Фантастико ще премахне сградата на Арена Запад в София, за да построи нов търговски комплекс

   


През изминалата седмица стана ясно, че бившият мултиплекс с 15 кинозали в София "Арена Запад", който не работи от 2019 г., ще претърпи пълна промяна и в близко бъдеще ще започне да изпълнява други функции.

Години наред бившите мултиплекси "Арена Младост" и "Арена Запад" бяха обект на съдебни спорове, като от май 2019 г. те не работят. Според имотния регистър от т.г. сградата и теренът на "Арена Запад" принадлежат на компанията "Фантастико груп", която е собственик на известните хипермаркети. Освен това тя притежава и ресторанти, боулинг център, търговски център в един от кварталите на София и др. 

От компанията "Фантастико груп",  казаха, че идеята е на мястото на „Арена Запад“ да бъде изграден модерен търговски комплекс, който ще е далеч от т. нар. молове като мащаб, но ще предоставя всичко необходимо за всекидневието на жителите в района.

По техни думи е планирано новият търговски обект да включва супермаркет „Фантастико“, зала за спорт, заведение за хранене и магазини на партньорски компании. Комплексът ще разполага с подземен и надземен паркинг за удобство на посетителите, както и с богато озеленяване. Амбицията ни е обектът да се превърне в съвременна и зелена зона за пазаруване, социални контакти, отдих, място, където хората ще имат приятно изживяване.

„Търговският комплекс, който планираме да изградим, по-скоро ще е сходен с обектите ни в кв. „Драгалевци“, на бул. „Симеоновско шосе“ и в гр. Перник, като разбира се ще надградим това, което клиентите ни познават от тези обекти“, казват още от компанията.

„Фантастико груп“ закупи 2 имота, върху които се намира сградата на някогашното кино „Арена Запад“, както и паркингът зад нея. Останалата част от паркинга е в трети имот, който не е собственост на "Фатастико груп".

От компанията казаха още, че в плановете се включва сградата на старото кино да бъде премахната и на нейно място да бъде изграден изцяло нов търговски комплекс по специален проект. Височината на новата сграда няма да надхвърля настоящите параметри на съществуващата сграда.

„Очакванията ни са да привлечем интереса на живеещите в кварталите „Люлин“, „Св. Троица“, „Гевгелийски“, „Западен парк“, „Илинден“, част от „Красна поляна“. В района, който се стремим да обхванем, има няколко конкурентни вериги, както и два мола. Вярваме обаче, че ще предложим услуга с комплексна добавена стойност и това ще бъде оценено от нашите клиенти“, добавят те.

Все още проектът е на етап проектиране. Предстоят редица стандартни процедури, затова компанията не се ангажира със срок кога новият търговски център ще влезе в експлоатация.