Анализи

Калоян Методиев: Вероятно вървим към арбитраж с Боташ

   
Калоян Методиев: Вероятно вървим към арбитраж с Боташ

От отговора на министър Владимир Малинов става ясно, че договорът с "Боташ" е против националния интерес на България и вероятно вървим към арбитраж.

Това каза пред БНР независимият депутат в 50-ия парламент Калоян Методиев и уточни, че дружеството "Булгаргаз" е спряло плащанията през юли, защото "очевидно вече не е в състояние да плаща тези 1 милион от българския бюджет, които всеки ден отиват по сметките на "Боташ".

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е наел правен консултант, който до 14-и октомври е трябвало да даде анализ на различните правни възможности за максимална защита на интересите на българското дружество по сключеното с турската "Боташ" споразумение за резервиране на капацитет от 1,85 млрд. куб. м годишно до 2036 г., за което дневната такса е близо 500 хил. долара. На 15-и октомври в Истанбул е трябвало да се проведе среща между двете дружества, подписали споразумението. На нея е трябвало да се представят изводите от този анализ пред турското дружество, настояващо да си получава парите, които обаче "Булгаргаз" спря да плаща през юли.

Това става ясно от отговор на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов на въпрос на Калоян Методиев, получено на 11-и октомври.

"Това е вторият документ след доклада на комисията "Боташ" в 49-ото Народно събрание, който е в прокуратурата. ... Коя държава подписва договор до 2036 г. за милиарди, без клауза за разтрогване на договора и чак след като две години си е плащала за нещо, което не получава, търси консултантска кантора? Въпросът е за отговорността - президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и шефката на "Булгаргаз" трябва да си понесат отговорността".

По думите му от турската компания продължават да изпращат фактури, а "Булгаргаз" не ги плаща, като подчерта, че турската страна не е виновна в случая, защото "не са ни насилили да подпишем този договор, предателят е в нашата къща".

Политиците в България млъкнаха по темата, изтъкна още Методиев.