Еко Икономика

ЕС инвестира над 380 млн. евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход

   
ЕС инвестира над 380 млн. евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход

Европейската комисия отпусна над 380 милиона евро за 133 нови проекта в Европа в рамките на програмата LIFE за околната среда и действията по климата.

Проектите по LIFE допринасят за широк спектър от цели на Европейския зелен пакт в областта на климата, енергетиката и околната среда. Тези инвестиции ще окажат трайно въздействие върху околната среда, икономиката и благосъстоянието на всички европейци, съобщиха от ЕК. Проектите обхващат всички области на програмата LIFE: кръгова икономика и подобряване на качеството на живот; природа и биологично разнообразие; устойчивост спрямо изменението на климата, смекчаване на изменението на климата, управление и информация; и преход към чиста енергия.

България ще се възползва от три проекта в сферите „Природа и биоразнообразие“, „Околна среда и ресурсна ефективност“ и „Преход към чиста енергия“:

Връщане на евразийския черен лешояд (LIFE Rhodope Vulture): природозащитни организации, лесовъди и ловци в България и Гърция ще си сътрудничат за опазване на популацията от лешояди Cinereous vulture.

Намаляване на концентрацията на кадмий в промишлени отпадъчни води (LIFE RECAD): КЦМ е най-големият производител на олово и цинк в България. Компанията ще въведе нови техники за извличане на метали от промишлени отпадъчни води в завода си в Пловдив, за да предотврати замърсяването с цинк, кадмий и олово в близката зона от Натура 2000 на река Чепеларе. Предвижда се четирикратно намаляване на изхвърлянето на кадмий.

Разработване на схеми за обучение за декарбонизация на сгради с използване на виртуална реалност (DiVIRTUE): Студенти и строителни специалисти ще използват виртуална и добавена реалност (VR/AR), за да придобият нови умения за декарбонизация на застроената среда. Схемите за обучение ще бъдат осъществени в пет държави по теми, посочени в националните пътни карти за квалификация на умения BUILD UP.

През 32-годишното си съществуване програмата LIFE е съфинансирала над 6000 проекта за действия в областта на околната среда и климата в целия ЕС и асоциираните държави.