ДДС за храните у нас е сред най-високите в Европейския съюз. В отделните страни-членки данъчната политика е различна, но данните илюстрират разликите.
У нас ДДС е 20%, но при храните изключение прави хлябът, при който има нулево ДДС.
В Дания ДДС е 25% за всички стоки и услуги без изключение.
В Германия данъкът е 19%, но за определени продукти като хляб, мляко, месо, зеленчуци, с изключение на луксозните продукти, той е 7%.
В Полша освен ДДС от 23% за стоките и услугите, има различни ставки за различните храни. 5% за хляб, месо, риба, яйца, млечни продукти и 8% за стоки като захар и някои подправки.
В съседна Румъния общата данъчна ставка е 19%, но за храните и безалкохолните е 9%.
В другата ни съседка - член на ЕС, Гърция стандартното ДДС е 24%, но за определени храни, сред които хляб, мляко, месо, риба, сирене, зехтин, зеленчуци - ставката пада на 13%.
От Комисията за стоковите борси и тържищата не очакват по-ниска ставка на ДДС да доведе до по-евтини храни. По-скоро може да има изсветляване в някои сектори.
„При зеленчуците, ако имаме една намалена ставка, нашите производители биха придобили по-високи, конкурентни права. От гледна точка на ценообразуването не мога да си представя как ще видим по-различни цени“, казва Владимир Иванов от комисията.
Според икономисти, ако има повече цени с намалени ставки няма да има пряк ефект върху потребителя. Агоп Каспарян казва, че намаленото ДДС за хляба и ресторантите не е довело до понижение на цените или съответно качеството на услугата.