Новини

Собственикът на балона с пострадалите парашутисти е арестуван

   
Собственикът на балона с пострадалите парашутисти е арестуван

Собственикът на балона, от който скочиха парашутистите край с. Литаково, е задържан за срок до 24 часа. За това съобщи БТА. Предстои да се изясни неговата роля и евентуална отговорност спрямо инцидента, при който загина 28-годишния М.С, а 37-годишният Г.П бе настанен в столична болница с опасност за живота.

Екип от трима следователи от Окръжен следствен отдел се занимава със случая, обяви в същото време прокуратурата. Понастоящем се провежда допълнителен оглед с техническо средство – дрон, и с участието на вещо лице в сферата на парашутизма, добавят оттам.

Балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма документи, регистрация и летателна годност. Пилотът, който го е управлявал, пък е без лиценз. Това пък заяви в Русе Анелия Маринова, главен директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", цитирана от NOVA. 

"Получавали сме няколко сигнала срещу пилота. Извършвали сме инспекции, последната беше на 13 октомври, когато е съставен констативен протокол за установени нарушения, викан е в полицията. В процес сме на издаване на наказателно постановление за глоби. За съжаление това не можа да предотврати инцидента. Балонът е собственост на физическо лице, което ни е известно", обясни още тя.

По думите ѝ постоянните проверки са установили надлежно регистрирани само 11 балона в страната.

"От тях едва 4 са с летателна годност. Всички останали са в нарушение. Глобата е от 3 до 10 000 лева, както за собственика на балона, така и за пилота, който го управлява. Покупката на балон няма как да бъде контролирана, но задължение на купувача е да подаде документи, а след успешно премината инспекция, се издава лиценз. Няма изрични забрани за скокове с парашут от балони, търсачите на силни усещания са все по-изобретателни. Най-вероятно ще потърсим законодателни изменения, в сътрудничество с МВР и данъчната инспекция - включително конфискация на въздухоплавателните средства, с които се извършват полети, които са в нарушение на нормативната уредба. Наскоро на фиестата с балони в Белоградчик съставихме няколко административни акта за нарушения", заяви Анелия Маринова.

По-рано сутринта един парашутист загина, а друг е ранен при тежък инцидент край Ботевград. Парашутистите са скочили са с два отделни парашута от балон с хелий. С тях е скочил и трети човек. Той обаче е бил с парапланер и е невредим. 

Сигналът е получен в 9,12 ч. в сряда сутринта на тел.112. Парашутистите са паднали в нива между селата Литаково и Новачене. Изяснява се какви са причините за инцидента. По първоначални данни е възможно парашутите да са били отворени късно заради гъстата мъгла в района.

Парашутистите са цивилни, а не военни. 

Спешният медицински екип само е констатирал смъртта на единия парашутист, а другия пострадал - мъж на 37 години, е със счупен таз и е откаран в болница "Света Ана" в София в много тежко състояние. Загиналият е имал 600 скока. Скоковете са били организирани от фирма за екстремни спортове, които са провеждани от балони, самолети, сгради.

В края на август т.г. други двама парашутисти паднаха върху кола край София. Инцидентът тогава стана след парашутен скок, който завърши с уда в предното панорамно стъкло на паркиран лек автомобил. Двамата мъже бяха настанени за лечение с фрактури, без опасност за живота. Пострадалите бяха парашутист и неговият инструктор.