Новини

Явор Божанков води българи от Украйна

   
Явор Божанков води българи от Украйна

Украйна или Русия подкрепят българите в Бесарабия? Този въпрос вече 2 години и половина е повод за спекулации и всякакви интерпретации.

Депутатът Явор Божанков отиде в Украйна за да разбере лично отговорът на този въпрос.

Снимката, която той публикува при влизането си в нападнатата от Русия суверенна страна, събра 2000 лайка във фейсбук.

Само преди дни Явор Божанков се върна от Украйна и веднага го поканихме в студиото на OFFNews.

Народният представител от "Продължаваме промяната" замина за Украйна, за да занесе дарение от отоплителни уреди. Заради атаките на руските агресори сега в по-голямата част от населените с българи села няма ток в голяма част на денонощието и хората студуват.

Отидох да видя как живеят нашите сънародници там, коментира политикът, който и сега е кандидат за народен представител в листите на ППДБ в Бургас и в 23 МИР в София.

Русия бомбардира българите всеки ден. От 10-11 часа вечерта до 4-5 часа сутринта българските села се подложени на обстрел от руснаците. През деня също има нападения. По-голяма част от времето си в училище българчетата прекарват в бомбоубежищата, които са оборудвани като класни стаи.

Страшно много лъжи се говорят в България как българската общност там била репресирана, преследвана, забраняваали им да учат български. Който иска да види как децата на бесарабските българи живеят, може да отвори профила ми във фейсбук, където съм качил снимки, и да види с очите си. 

Всъщност там и кметът е българин, директорът е българин, общинските съветници са българи. Хората говорят на перфектен български и казват "аз съм чист българин". Просто тия митове и легенди как българите в Украйна били преследвани, трябва да бъдат прекратени. 

Хората ми казваха: Покани тия българи от България, които говорят това и ние да им обясним на чист български език кой крив и кой прав. Да видят какво правят руснаците с нас.

Аз им казах, че не съм много сигурен колко наши депутати ще отидат в Украйна.

И тогава те ми предложиха нещо много интересно - тогава поканете ни нас във вашия парламент. Ние да им разкажем. Пак на чист български език какво правят руснаците в Украйна. И това не е лоша идея. Ако колегите от проруската партия "Възраждане" не искат да отидат в Украйна, нека те дойдат тук и им разкажат какво прави Русия. Защото Русия атакува цивилна инфраструктура. Аз сък качил видеа от нападения срещу селскостопанска техника. Има диверсионни групи, които палят полята и нивите на хората. Това е денонощен терор.

В студиото на OFFNews Божанков показа и кадри как го посрещат с български танци и песни в българските училища в Украйна.

Вероятно най-интересният момент е интервюто с кмет на българско село в Украйна. Божанков го пита:

- Какво би казал на тези проруски партии в България, които казват, че руснаците идват да освобождават Украйна от нацисти?

Отговора на кмета вижте във видето и не забравяйте да ни подкрепите като харесате това видео. / offnews.bg