Икономика

Окончателно Yettel стана собственост на e& PPF Telecom

   
Окончателно Yettel стана собственост на e& PPF Telecom

Чешката "ПиПиЕф Груп" (PPF Group) обяви в четвъртък, че успешно е приключена продажбата на 50% плюс една акция от бизнеса си в България, Унгария, Сърбия и Словакия на държавния телеком на Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company ("e&").

Това става след като в края на септември Европейската комисия даде зелена светлина за сделката, която бе договорена през август 2023 г. и е за 2.150 млрд. евро, с потенциално доплащане на още до 350 млн. евро. Такова ще има, ако в рамките на три години се надхвърлят определени финансови цели. Ако пък не бъдат постигнати, чешкият продавач че трябва да върне 75 млн. евро.

Създадено е съвместно дружество e& PPF Telecom, което поема управлението на телекомуникационните компании в България, Унгария и Сърбия, които оперират под бранда "Йеттел" (Yettel), както и в Словакия.

"Заедно създаваме платформа, с която ще стимулираме създаването на стойност на бързо развиващите се телекомуникационни пазари. Нашето сътрудничество с e& свидетелства за експертизата и познанията на PPF за индустрията и местните пазари. Телекомуникационните екипи на PPF от своя страна ще се възползват от глобалния мащаб и технологичното ноу-хау на e&, което ще ни позволи да постигнем амбициите си за по-нататъшен растеж", коментира главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц.

Той припомни, че телекомуникационните активи на PPF в Чешката република ще останат извън e& PPF Telecom и ще бъдат изцяло собственост на PPF. Това е в съответствие с плановете на PPF да продължи да изгражда синергии между определени свои дружества, опериращи с клиенти в Чехия, отбелязва се в прессъобщението..

"Завършването на партньорството с PPF Telecom е важен момент в историята на e&, който разширява присъствието ни с телеком компании във вече 20 държави и общо 38 страни, в които оперираме в Близкия изток, Азия и Африка, а сега и в Централна и Източна Европа", коментира Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на групата e&.

По думите му регионалният опит на PPF Telecom и глобалните възможности на e& създават силна платформа за растеж и иновации на динамичните телеком пазари. "Всички ние се ангажираме да предоставяме още по-голяма стойност за нашите клиенти чрез
най-съвременни дигитални услуги, допълва Доуидар.

Съгласно условията на партньорството, Балеш Шарма, главен изпълнителен директор на PPF Telecom, и мениджърският екип на PPF Telecom ще запазят своите роли в e& PPF Telecom. Това ще гарантира приемственост в операциите, като същевременно ще се използва широкия опит на екипите на PPF Telecom на съответните пазари.

"Днешният ден бележи важен етап не само за развитието на групата PPF Telecom, но и за телеком сектора в региона. В резултат на това партньорство нашите клиенти ще получат още по-добри услуги, включително достъп до пакета услуги на e&, както и ще се възползват от по-добри оферти за международен роуминг. За нашите служители партньорството отваря нови възможности за обучение, развитие и професионално израстване, благодарение на глобалния отпечатък на e&", коментира Балеш Шарма.

Чешките активи на "ПиПиЕф Телеком" – O2 CZ и CETIN a.s., не са част от новосъздадената група e& PPF Telecom. PPF запазва своята 100% непряка собственост в O2 Чехия и сегашната си собственост в CETIN Чехия. Освен това дружеството, притежавано от PPF, ще придобие 30% от CETIN Group, холдинговото дружество на CETIN Чехия, от Roanoke Investment Pte Ltd, компания, представляваща инвестиционните интереси на GIC Special Investments Pte Ltd. След приключване на придобиването PPF ще стане едноличен собственик на CETIN Чехия, отбелязват от компанията продавач.

Чешката PPF Group оперира в 25 държави в Европа, Северна Америка, Южна Африка и цяла Азия в сектори като финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти, инженерни и мореплавателни услуги и продукти. Активите ѝ си оценяват на 43.5 млрд. евро и има 55 000 служители в световен мащаб към края на 2023 г.

Основаната в Абу Даби преди повече от 48 години e& е глобална технологична група, ангажирана с развитието на дигиталното бъдеще на пазарите в Близкия изток, Азия, Африка и Европа. През 2023 г., нейните консолидирани нетни приходи са 53.8 млрд. дирхама (13.45 млрд. евро), а нетната печалба – 10.3 млрд. дирхама (2.575 млрд. евро). Компанията присъства в 38 държави, като предлага цялостно портфолио от иновативни дигитални услуги, вариращи от усъвършенствана свързаност, развлечения, стрийминг и финансови услуги до решения, задвижвани от изкуствен интелект, облачни изчисления, ИКТ, киберсигурност и платформи за IoT.