Анализи

Асен Василев: Управление може да има, ако ГЕРБ приемат антикорупционните закони

   
Асен Василев: Управление може да има, ако ГЕРБ приемат антикорупционните закони

"Продължаваме промяната-Демократична България" може да управлява с ГЕРБ, ако първо се приемат антикорупционните закони, част от това е и да се излъчи нов състав на аникорупционната комисия, и след това да има ясен план как се движи страната напред. Това заяви бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ в ефира на "Тази сутрин". 

"Да се приемат антикорупционните закони, част от това е да се излъчи нов състав на аникорупционната комисия и след това да има ясен план как се движи страната напред, но преди антикорупционните закони да бъдат гласувани, не можем да започнем работа", каза Василев.

На въпрос ще се подпише ли първо коалиционно споразумение, той отговори, че "хартията, която се подписва с ГЕРБ, нищо не значи".

"Когато тръгна ротацията, идеята беше цялото това законодателство да бъдат приети. 60 бяха приети, тези три не бяха и те станаха ябълката на раздора и ГЕРБ бламираха собствения си премиер Мария Габриел, само и само тези закони да не бъдат приети", припомни Василев.

По думите му ГЕРБ не искат да приемат три антикорупционни закона, защото Делян Пеевски не им позволява и защото ги е страх да тръгне антикорупционни законодателство в България.

"Трябва да се спре и това състезание с един участник за главния прокурор. Това не е нормално и има варианти как да има повече от един участник", посочи още бившият финансов министър.

Той посочи още, че много ясно са заявили, че Делян Пеевски не трябва да е в никакво правителство. Правосъдната реформа трябва да се завърши и най-накрая д"ържавата да се управлява по закони, а не с телефонни обаждания".

"Преди да тръгнем да редим кабинет, трябва ГЕРБ да докажат две неща – че са се отървали от влиянието на Пеевски в тяхната партия и второ, че най-накрая след четири години опити да тръгне правосъдната реформа", заяви Василев.

"Ако "Възраждане" или БСП, например, подкрепят закон, който е смислен, нямам проблеми да приемем подкрепа от тях за смислено законодателство", посочи кандидат-депутатът от ПП-ДБ.