Новини

Галъп: Около 2 млн. души ще гласуват на вота в неделя

   

  google

Моментната снимка преди финалните дни на кампанията, по декларираното от респондентите, показва, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%. Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са „Не подкрепям никого“. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали така:

  • ГЕРБ-СДС e с 26,1% от гласовете
  • ПП-ДБ с 16,2 на сто подкрепа
  • "Възраждане" - 14,9%.
  • "Алианс за права и свободи" - 7,9 на сто
  • "ДПС - Ново начало" - 7,6%
  • БСП - Обединена левица - 7,1%
  • ИТН - 6,2%
  • МЕЧ - 4,1%
  • "Величие" - 3,8%

Отново е трудно с демоскопски методи да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, отбелязват социолозите.

"Алиансът за права и свободи" е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС - Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата една седмица преди вота – 7,6%.

Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС - Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях.

До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

БСП-Обединена левица биха имали 7,1%. Устойчива е подкрепата за ИТН - 6,2%. Тези няколко формации са в своеобразен „пакет“, като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации: една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера с добри възможности за нейното преодоляване са МЕЧ с 4,1% и „Величие“ с 3,8%. „Синя България“ е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.