Новини

Как да гласуваме с хартиена бюлетина или машина (ВИДЕО)

   
Как да гласуваме с хартиена бюлетина или машина (ВИДЕО)

На 27 октомври може да гласувате с хартиена бюлетина или машина. ЦИК публикува видеа как точно става това. 

Гласуване с хартиена бюлетина

Член на СИК я откъсва от кочана и поставя печат на гърба ѝ. Гласувате първо за избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат, като отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „Х“ или „V“, с химикалка със син цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Без поставен глас в квадратчето, гласът ви е недействителен.

След като упражните правото си на вот, сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка, а вие пускате бюлетината в кутията.

Гласуване с машина

След поставяне на картата за гласуване в долната част на машината, на екрана избирателят вижда бюлетината с имената на партиите, коалициите и независимия кандидат - вляво, а преференциалните номера на кандидатите - вдясно. Гласоподавателят прави своя избор (от първата или втората страница на бюлетината), след което натиска бутона "Преглед". Така стига до следващата страница, на която може да промени избора си или гласува окончателно. След това машината отпечатва разписката, която избирателят трябва да пусне в урната, а картата, с която е гласувал, следва да върне на членовете на избирателната комисия.

Всички избиратели могат да упражнят как се гласува с машина чрез симулатор, качен на сайта на ЦИК. ВИЖТЕ ГО ТУК