Свят

Трагедия в Северен Кипър: Чист спирт вместо вода на недоносени бебета

   
Трагедия в Северен Кипър: Чист спирт вместо вода на недоносени бебета

Скандал със 7 бебета в болница, едно от които почина, разтърси Северен Кипър в неделя, след като здравните власти направиха официални изявления за случилата се трагедия повече от ден по-рано. Води се полицейско разследване, арестувани са 5 души.

Фаталният инцидент е станал в интензивното отделение за лечение на новородени в спешната болница в северната част на Никозия, като са засегнати недоносени бебета, предаде БНР.

Според първоначалната информация, оповестена в кипърски турски медии, причината за едновременното влошаване на състоянието на 7 кърмачета е, че медицинска сестра случайно е приготвила млякото им за хранене с чист спирт вместо вода.

В резултат момиченце на 20 дни, което е било в кувьоз, е починало в събота сутринта. По-късно обаче бе обявено, че смъртта му не се дължи на "адаптирано мляко с алкохол", но не бяха дадени повече подробности. Те се очакват днес, след извършването на аутопсията му.

Здравословното състояние на другите 6 бебета се подобрява според последната официална информация.

Обществеността и опозиционни политици отправиха силни критики към здравните власти, обвинявайки ги в опит за потулването на инцидента и липса на адекватен контрол в болницата, като настояха за оставки на виновните за трагедията.